Oletko valmistamassa lammasta tai karitsaa ensimmäistä kertaa? Näillä vinkeillä onnistut!
Sulata pakastettu liha ajoissa
Suurin osa Suomessa myytävästä lampaanlihasta on ulkomaista. Suomessa lampaat poikivat keväällä, ja karitsat saavuttavat teurasikänsä pääsääntöisesti vasta syksyllä noin puolen vuoden iässä. Tämän takia pääsiäisen aikaan myös kotimainen karitsa myydään usein pakasteena. Pakastettu paisti kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan.
Mausta lammas yrteillä ja marinoi mureaksi
Karitsan- tai lampaanliha on hyvä maustaa valkosipulilla sekä yrteillä. Rosmariini, timjami sekä minttu sopivat erityisen hyvin lampaalle. Täysi-ikäisen lampaan liha kannattaa aina marinoida, sillä marinadi mureuttaa lihaa. Käytä marinadiin yrttien lisäksi myös happoa, kuten viiniä, etikkaa tai sitruunamehua. Myös Valio turkkilainen jogurtti sopii lihan marinoimiseen. Isokokoinen paisti tai viulu kannattaa laittaa marinoitumaan hyvissä ajoin, päivä tai pari ennen paistamista. Kokeile esimerkiksi raikasta jogurttimarinadia tai herkullista voi-valkosipulimarinadia.
Lampaan kypsennysaika ja -tavat
Lampaan tai karitsan eri osat vaativat erilaisen kypsennysajan. Ison paistin tai viulun kohdalla varaa kypsennysaikaa 1–1,5 tuntia kiloa kohden. Lammaspaisti kannattaa kypsentää matalassa, noin 120 asteen, lämpötilassa. Halutessasi voit valella lihaa paiston aikana marinadiliemellä, punaviinillä tai esimerkiksi kahvin ja kuohukerman seoksella.
Paahtopaistin, fileiden sekä karitsan kareen kypsennys on nopeaa. Ruskista marinoitu liha ensin pannulla ja kypsennä sen jälkeen haluttuun kypsyysasteeseen uunissa.
Oikea sisälämpötila lampaalle ja karitsalle
- Lampaanviulu tai -paisti: 75–80° täysin kypsä
- Kruunukyljys eli kare: 55–58 medium, 64° täysin kypsä
- Paahtopaisti: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
- Karitsan sisä-/ulkofilee: 52–55° medium, 62° täysin kypsä
- Potkat, lapa: parhaimpia ylikypsinä, pitkään haudutettuna
Digitaalisen paistolämpömittarin avulla onnistuminen on varminta. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, joskaan se ei saa osua luuhun.
Kääri liha paistamisen jälkeen folioon vetäytymään. Viipaloi liha aina poikkisyin.