Siirry sisältöön
Lammas ja karitsa

Sesonki

Lammas ja karitsa – pääsiäispöydän päätähdet

Valitsitpa kumpaa vain, herkullisia valmistustapoja riittää. Neuvomme tässä niistä parhaat ja vinkkaamme myös pääsiäislampaan seuralaiseksi sopivat kastikkeet ja lisukkeet.

Kastike lampaalle ja karitsalle

Kastike lampaalle syntyy helposti paistoliemestä. Keitä lientä kasaan ja viimeistele kastike Valio kuohukermalla. Myös kermakastike ja sen muunnokset, kuten pippurikastike maistuvat hyvin lampaan ja karitsan kanssa. Perinteinen punaviinikastike saa ohjeessamme uutta ryhtiä vaniljatuorejuustosta. Juhlapöytään lampaan ja karitsan seuralaiseksi sopii myös klassinen konjakki-kermakastike. Helppotekoinen kastike lampaalle valmistuu myös smetanasta, dijon-sinapista, rosmariinista ja kardemummasta.

Minttu-jogurttiraita sekä minttuhyytelö ovat astetta raikkaampia makupareja voimakkaalle lihalle.

Minimoi hävikki herkullisesti

Myös pääsiäislampaan rippeet kannattaa hyödyntää. Pääsiäispyhien jälkeen niistä syntyy ruokaisa salaatti tai herkullinen täyte pitaleiville tai naanleiville. Lammaspaistista jäljelle jääneen paistoliemen voi pakastaa sellaisenaan jatkokäyttöä varten. Liemen voi myös keittää ensin kokoon ja pakastaa tiivistettynä kastikkeiden ja patojen pohjaksi.

Tip icon

Pieni lammassanasto

Karitsa on alle vuoden ikäinen lammas

Juottokaritsa on parin kuukauden ikäinen karitsa

Pässi on uroslammas

Uuhi on naaraslammas

Oinas on kuohittu pässi

Lampuri on lammaskarjan kasvattaja

Lampola on lammaskarjan kasvatustila


Search