Herkuttele kaalilla ympäri vuoden

Monipuolisesta kaalista valmistuvat niin perinteiset klassikkoruoat kuin modernimmatkin herkut. Katso vinkit ja herkulliset kaalireseptit.

Kaali on myös yksi Suomen suosituimmista vihanneksista, ja monelle perinteiset kaaliruoat, kuten kaalikääryleet ja kaalilaatikko, ovatkin vanhoja tuttuja. Lisäksi kaali sopii hyvin erilaisiin salaatteihin, suolaisiin piirakoihin, keittoihin, patoihin, paistoksiin, wokkeihin ja muhennoksiin.

Kaalilajikkeita on lukuisia ja perinteisen valkokaalin lisäksi niihin kuuluvat esimerkiksi monelle tutut kukkakaali, parsakaali, punakaali, ruusukaali ja lehtikaali. Tutustutaan hieman eri lajikkeisiin!

Keräkaali, valkokaali ja varhaiskaali

Suosituin ja tunnetuin kaali on keräkaali, jota kutsutaan myös valkokaaliksi. Keräkaali on erittäin monikäyttöinen, sillä se sitä voi käyttää niin keittoihin, laatikoihin, kääryleisiin kuin patoihin.

Myös alkukesään kuuluvat varhaiskaalit ovat keräkaaleja, mutta vain nopeammin kasvavaa lajiketta. Varhaiskaalit ovat maultaan ja rakenteeltaan kevyen rapeita ja makeita. Varhaiskaali sopii mainiosti myös grilliin.

Kukkakaali

Maukas kukkakaali sopii pääruoan tai lisukkeiden raaka-aineeksi esimerkiksi keittoihin, patoihin, muihin uuniruokiin ja dipattavaksi. Kypsennetty kukkakaali saa pehmeän maun lämmöstä, mutta se maistuu herkullisena myös sellaisenaan.

Punakaali

Värikäs punakaali tuo raikkautta ja makua ruokiin. Punakaali sopii erityisesti salaatteihin ja lisukkeisiin, mutta se soveltuu myös samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Punakaali on herkullista myös pikkelöitynä ja haudutettuna.

Parsakaali eli broccoli

Tumman vihreä parsakaali on maultaan mieto, mutta maukas vihannes. Parsakaali sopii hyvin keittoihin, salaatteihin ja piirakoihin. Kokeile myös  gratiineissa ja wokeissa. Varsiparsakaalit eli broccolinit ovat myös parsakaaleja, mutta ne on jalostettu eri siemenistä.

Kiinankaali

Pitkulainen kiinankaali on maultaan mieto. Kiinankaali sopii mm. keittoihin, wokkeihin, patoihin ja kastikeisiin. Parhaimmillaan kiinankaali on lämpimissä ruoissa sekä hapatetussa korealaisessa kimchissä.

Lehtikaali

Tummanvihreä, kiharareunainen lehtikaali on kaaleista trendikkäin. Lehtikaali sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Herkullista lehtikaali on myös lehtikaalipizzassa sekä vegaanisessa lehtikaalirisotossa.

Ruusukaali

Brysselinkaali tai tutummin ruusukaali on voimakkaan makuinen pieni kaali. Ruusukaali sopii liharuokien lisäkkeeksi, mutta se käy myös keittoihin, uuniruokiin ja patoihin.

Kyssäkaali

Raikas ja mehukas kaalirapiksi kutsuttu kyssäkaali on miedon makuinen. Sitä voi käyttää juureksen tavoin esimerkiksi lisukkeisiin, raasteisiin, patoihin, keittoihin ja muhennoksiin.

Tiesitkö tämän kaaleista?

  • Kaaleissa on C- ja K-vitamiinia.
  • Kaalit sisältävät kaliumia sekä flavonoideja ja kuitua.
  • Kaali säilyy parhaiten kylmässä +2- +5 asteessa.
Raparperi
Mansikka
Makeat melonit
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›