Kaalisadosta saadaan nauttia koko vuoden

Monipuolisesta kaalista valmistuvat niin perinteiset klassikkoruoat kuin modernimmatkin herkut. Katso vinkit ja herkulliset kaalireseptit.

Kaalisesonki on parhaimmillaan alkusyksystä, mutta sadosta saadaan nauttia ympäri vuoden. Kaaleista löytyy monen muotoisia ja värisiä lajikkeita, joiden käyttötarkoitus vaihtelee lajikkeesta riippuen. Kaali on myös yksi Suomen suosituimmista vihanneksista ja monelle perinteiset kaaliruoat ,kuten kaalikääryleet ja kaalilaatikko,ovat vanhoja tuttuja.

Tiesitkö tämän kaaleista?

  • Kaaleissa on runsaasti C- ja K-vitamiinia.
  • Kaalit sisältävät kaliumia sekä flavonoideja ja kuitua.
  • Ennen vanhaan kaalinlehtiä on käytetty parantamisessa.
  • Kaali säilyy parhaiten kylmässä +2- +5 asteessa.

Kaali ruoanlaitossa

Kaali on monikäyttöinen vihannes, joka maistuu vuoden ympäri. Kaalia voi syödä raakana tai sen voi valmistaa monin eri tavoin, kuten keittämällä, höyryttämällä, hapattamalla, paahtamalla, hauduttamalla ja paistamalla. Kaali sopii hyvin erilaisiin salaatteihin, keittoihin, patoihin, kääryleisiin, paistoksiin, wokkeihin ja muhennoksiin. Kaali sopii myös suolaiseen leivontaan, esimerkiksi piirakoiden täytteeksi.

Tutustu eri kaalilajikkeisiin

Kaalilajikkeita on lukuisia ja perinteisen valkokaalin lisäksi niihin kuuluvat monelle tutut kukkakaali, parsakaali, punakaali, ruusukaali, lehtikaali sekä muut kaalit. Tututusta yleisempiin kaalilajikkeisiin.

Keräkaali eli valkokaali

Suosituin ja tunnetuin kaali on keräkaali, jota kutsutaan myös valkokaaliksi. Se on erittäin monikäyttöinen ja siitä voi käyttää mm. keittoihin, laatikoihin, kääryleisiin ja patoihin. Keräkaalista on varhais-, kesä, syys- ja talvilajikkeita. Varhais- ja kesäkaalit ovat rapeita, kun taas syys- sekä talvikaalit ovat tiiviimpiä ja isompia.

Punakaali

Värikäs punakaali tuo raikkautta ja makua ruokiin. Punakaali sopii erityisesti salaatteihin ja lisukkeisiin, mutta se soveltuu myös samoihin ruokiin kuin valkokaalikin.

Parsakaali

Tumman vihreä parsakaali eli broccoli on maultaan mieto, mutta maukas vihannes. Parsakaali sopii hyvin mm. keittoihin ja piirakoihin. Kokeile myös  gratiineissa ja wokeissa.

Kukkakaali

Maukas kukkakaali sopii pääruoan tai lisukkeiden raaka-aineeksi esimerkiksi keittoihin, patoihin ja muihin uuniruokiin. Kypsennetty kukkakaali saa lämmöstä pehmeän maun, mutta se maistuu herkullisena myös sellaisenaan.

Kiinankaali

Pitkulainen kiinankaali on maultaan mieto. Kiinankaali sopii mm. keittoihin, wokkeihin, patoihin ja kastikeisiin.

Lehtikaali

Tummanvihreä, kiharareunainen lehtikaali on kaaleista trendikkäin ja se sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin.

Ruusukaali

Brysselinkaali tai tutummin ruusukaali on voimakkaan makuinen pieni kaali. Ruusukaali sopii liharuokien lisäkkeeksi, mutta se käy myös keittoihin, uuniruokiin ja patoihin.

Kyssäkaali

Raikas ja mehukas kaalirapiksi kutsuttu kyssäkaali on miedon makuinen. Sitä voi käyttää juureksen tavoin esimerkiksi lisukkeisiin, raasteisiin, patoihin, keittoihin ja muhennoksiin.

Maukkaat kaalireseptit

Kaaliruoat valmistuvat helposti, reseptistä riippuen paistinpannulla tai uunissa. Herkuttele perinteisellä kaalilaatikolla tai valmista kukkakaalista mehevä gratiini. Katso maukkaat kaalireseptit!

Tutustu resepteihin

Kääri kurttukaaliin mehevä kvinoa-sienitäyte

Kaalireseptit sienillä höystettynä ovat syksyn parhautta, joten kääräise kauniin kurttusiin savojinkaalilehtiin maukas kvinoa-sienitäyte ja olet iloinen että tartuit juuri tähän reseptiin.

Kaalikääryleitä vaihteeksi? Klassiset kaalikääryleet kokevat tässä reseptissä ihanan makeoverin. Keräkaali vaihdetaan kaaleista mielestäni kauneimpaan, savojinkaalin, riisi korvataan pähkinäisellä kvinoalla ja jauheliha metsäsienillä. Uutta makua tuo fenkoli ja täyteläisyydestä huolehtii kotimaisesta luomumaidosta valmistettu joensuulainen Valio Luomu™ maasdam juusto. Vain valmistustapa on sama ja totta kai siirappi kuuluu kääryleisiin aina. Ihan pikaista ruokaa tämä tosin ei ole: kaalinlehdet kannattaa keittää ennen täyttämistä, täytteen teko vie jonkin aikaa ja kääryleet viihtyvät uunissa toista tuntia. Odotus on kuitenkin lopputuloksen arvoinen.

Jos metsään haluat mennä nyt...

... niin takuulla yllätyt, sillä raaka-ainetta kääryleisiin löytyy metsästä nyt runsaasti. Suppilovahverot ovat sieni paikallaan näissä kääryleissä ja niitä ovat nyt metsät täynnä. Suosittelenkin ehdottomasti pientä metsäretkeä ihan jo tämän reseptin vuoksi, mutta jos se jää suosiolla väliin, löytyy kaupoista ja toreiltakin metsäsieniä nyt sopuhintaan. Reseptiin sopivat ihan kaikki ruokasienet.Valmistin kääryleiden lisäksi samasta täytteestä täytettyjä kesäkurpitsoja ja nekin toimivat superhyvin.

Kokeile

Inspiroidu myös muista herkullisista raaka-aineista ja kata ruokajuhla pöytään.

Sienet
Syksy on kurpitsan sesonkiaikaa
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›