Seitsemän kesäruokaa varhaisperunoista

Kesäkattausten lempilisuke varhaisperuna on niin grilliruokien kuin salaattien herkullinen seuralainen. Kurkkaa tästä artikkelista seitsemän ruokaa kesän ykkösraaka-aineesta.

Aurinko paistaa, kauan odotettu lämpö hellii ihoa ja grilli-ilta odottaa tarjoiluja. Näillä resepteillä loihdit kesäiset herkkuruoat ja lisukkeet monipuolisesta varhaisperunasta.

1. Uudet perunat grillissä

Varhaisperunat eivät oikeastaan tarvitse muuta kuin voita, vähän mausteita ja lämpöä. Kypsytä perunat ihanan paahtuneiksi grillissä pienessä vuoassa. Mehevän maun takaa maustevoi, joka ottaa makunsa lehtipersiljasta ja valkosipulista. Yksinkertaista ja herkullista!

2. Green goddess -perunasalaatti

Jos etsit grilliruoille jumalaista lisuketta, voit tehdä TikTok-hitiksi nousseesta green goddess -salaatista perunaversion. Kirpsakassa salaatissa on reilusti sitruunan ja tuoreen basilikan makua. Sekoita vihannekset, surauta kastike blenderissä ja viimeistele Valio salaattijuustokuutioilla.

3. Kreikkalaiset hölskypotut

Kesäruokaklassikko hölskypotut valmistetaan keittämisen jälkeen nimensä mukaisesti kattilassa ravistellen. Oliivit, minttu ja Valio salaattijuustokuutiot höystävät varhaisperunat Välimeren mauilla ja etelänmatkojen tuulahduksella.

4. AURA hyrskypotut

Sinihomejuuston ystävä korvaa edellisen reseptin kreikkalaiset maut AURA juustolla ja ravistelee nämäkin varhaisperunat ronskisti kattilassa kannen alla. Juustoiset potut maistuvat erityisen hyviltä grilliruoan, sillin tai savukalan kaverina.

5. Grillatut nduja-perunat

Tulisella nduja-salamitahnalla maustetut varhaisperunat tuovat potkua grillatulle lihalle tai kanalle. Kypsennä grilliperunat uunissa tai grillissä metallisessa uunivuoassa retiisien ja salaattijuuston kera. Mehevän loppusilauksen tuo Valio crème fraîchella jatkettu salsakastike.

6. Perunasalaatti uusista perunoista

Ei parempaa perunasalaattia kuin varhaisperunoista valmistettu. Tämän kestosuosikin mehevyys piilee täyteläisestä jogurtista ja pestosta sekoitetussa kastikkeessa. Mikä parasta, voit käyttää salaattiin edelliseltä aterialta jääneet perunat ja herkutella hävikkiruoalla. Ripottele päälle sipulirouhetta ja versoja.

7. Ahven-perunapelti

Tämän nopean ja helpon arkiruoan ehtii loihtia, vaikka kalenteri täyttyisi kevään ja kesän riennoista. Tarvitset vain pellin, jolla koko ateria valmistuu uunissa, sekä varhaisperunoiden kaveriksi ahvenfileitä ja kukkakaalia. Ilmastoystävällistä, ravitsevaa ja ennen kaikkea maistuvaa.

Uudet perunat, siis varhaisperunat!

Alkukesästä nautittuja ohutkuorisia perunoita tavataan kutsua uusiksi perunoiksi. Virallisesti ne ovat kuitenkin varhaisperunoita – keskenkasvuisina maasta nostettuja varhaisperunalajikkeita, kuten Timo, Jussi, Solist ja Siikli. Uusia perunoita myydään puolestaan vasta syksyllä ja varastoidaan talveksi satokauden jälkeen.

Keittiössä nyt
Täydellisen uuniperunan kaava
Raaka-aine
Peruna on parasta
Raaka-aine
Takuuvarma kesän merkki: uudet perunat