Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Suklaan sulatus ja temperointi

Suklaan sulatus ja temperointi

Suklaan käsittely vaatii leipurilta hieman huolellisuutta, mutta tarkkaavaisuus palkitaan herkullisella lopputuloksella. Katso vinkit suklaan sulattamiseen, suklaan temperointiin ja suklaakoristeiden tekemiseen.

Miten suklaa sulatetaan?

Suklaa on herkkä raaka-aine: yli 45 celsiusasteessa sen rakenne ja maku muuttuvat. Suklaa on siksi sulatettava erittäin hellävaraisesti joko mikrossa tai vesihauteessa. Kattilassa sulattaessa suklaa palaa todella helposti.

Suklaan sulattaminen mikrossa

  • Paloittele suklaa tasakokoisiksi paloiksi mikronkestävään kulhoon.
  • Mikroaaltouunin tulee olla sisäpuolelta aivan kuiva, sillä suklaa on herkkä pienimmällekin määrälle vesihöyryä.
  • Älä käytä mikrokupua, sillä sen alle voi tiivistyä vesihöyryä.
  • Kuumenna hyvin varovaisesti. Älä käytä suurinta tehoa. Sekoita välillä.
  • Keskimääräiset sulatusajat 650 W mikrossa: tumma suklaa (125 g) 2 minuuttia puoliteholla, maito- ja valkosuklaa (125 g) 3 minuuttia alhaisella teholla.

Suklaan sulattaminen vesihauteessa

  • Paloittele suklaa tasakokoisiksi paloiksi pyöreäpohjaiseen lasi- tai metallikulhoon.
  • Pane kulho vesikattilan ylle. Astian pohja ei saa koskettaa vettä.
  • Kuumenna kattilan vesi poreilevaksi, mutta älä kiehuvaksi.
  • Kattila saa olla pieni, mutta pyöreäpohjaisen kulhon tulee olla kattilaa isompi. Muuten suklaaseen pääsee vesihöyryä ja suklaa menee pilalle.
1. vaihe: lämmitys 2. vaihe: jäähdytys 3.vaihe: uudelleenlämmitys
Tumma suklaa 48–50 27–28 31–32
Maitosuklaa 45 26–27 30
Valkosuklaa 40 26–27 25–29
Tip icon

Voiko rakeisen suklaan pelastaa?

Kuumeniko suklaa liikaa? Oikein sulatettu suklaa on kiiltävää ja sileää. Jos suklaa kaikista varotoimista huolimatta kuumenee liikaa ja muuttuu koostumukseltaan rosoiseksi, sen voi vielä yrittää pelastaa tilkalla öljyä. Lisää suklaan joukkoon 1–2 teelusikallista rypsiöljyä vähän kerrallaan ja sekoita kunnes massa siliää. Käytä vain sen verran öljyä kuin on tarpeen. Jos suklaa on päässyt palamaan, sen maku on muuttunut eikä sitä enää saa pelastettua.


Videovinkit suklaakoristeille

Näin teet erilaiset suklaakoristeet

Valion leipomokonsultti Mika Parviaisen vinkit suklaan käsittelyyn ja pursottamiseen.

Näin teet suklaalastut

Valion leipomokonsultti Mika Parviaisen vinkit suklaan käsittelyyn.

Näin teet suklaasulat

Kuinka syntyvät suklaasulat? Katso videolta Valion leipomokonsultti Mika Parviaisen vinkit.


Search