Juhlien järjestäjän hävikkivinkit

Hyvien juhlien tunnusmerkki on, että ruoka ei lopu kesken. Etukäteen suunnittelemalla voit kuitenkin vaikuttaa siihen, että ylijääneet ruoat saadaan tehokkaasti käyttöön ja mahdollisimman vähän ruokaa päätyy roskiin. Lue vinkit ja valmistaudu juhliin entistä paremmin.

Aloita suunnittelu vieraista

Tarjoilujen ja ruoan määrän suunnittelu lähtee vieraista. Kuinka paljon heitä on tulossa? Tulevatko kaikki samaan aikaan vai kukin oman aikataulunsa mukaan? Lapset ja vanhukset syövät usein vähemmän kuin nuoret ja aikuiset, miehet usein enemmän kuin naiset.

Jos vieraat tulevat paikalle pitkin päivää, kannattaa se huomioida tarjoilujen valmistuksessa. Esimerkiksi täytekakuissa kaksi pienempää kakkua on parempi vaihtoehto kuin yksi iso.

Tarjoile erissä ja erikseen

Kaikkea ruokaa ei kannata laittaa heti esille, vaan tarjoiluastioita on hyvä täydentää juhlien aikana. Näin ruoka ei seiso turhaan lämpimässä, jolloin monien tarjottavien rakenne ja säilyvyys kärsivät. Tämä koskee etenkin eläinperäisiä tuotteita sisältäviä tarjoiluja. Kylmävaraajien tai jäiden käyttäminen kattauksessa parantaa säilyvyyttä.

Salaattien tai leipien ainesten tarjoaminen erikseen buffet-tyylisesti helpottaa yli jäävien raaka-aineiden jatkokäyttöä. Samalla vieraat saavat valita itse haluamansa täytteet. Isoissa juhlissa salaatit ja leivät kannattaa kuitenkin tehdä valmiiksi, sillä se sujuvoittaa ruoan ottamista.

Hyödynnä juhlien hävikkiruoka

Jos viimeisten joukossa olevat vieraat ovat lähdössä juhlista suoraan kotiin, heille voi pakata ruokaa mukaan. Tuomiset ilahduttavat etenkin sitä, joka ei muun perheen mukana päässyt osallistumaan juhliin. Varaa valmiiksi pakasterasioita ja pusseja ruoan pakkaamista varten.

Jäikö ruokaa silti yli? Rääppiäiset ovat hauska tapa hyödyntää juhlien hävikkiruoka. Kutsu kylään esimerkiksi naapurit tai ystävät, jotka eivät olleet juhlissa mukana.

Jatkojalosta rippeet arkiruoaksi

Juhlista ylijääneitä ruokia ja raaka-aineita voi hyvin käyttää seuraavien päivien ruoanlaitossa. Kokoa vaikka jo etukäteen reseptikokoelma ruoista, joissa ylijääneitä raaka-aineita on helppo hyödyntää. Monet rippeet sopivat hyvin esimerkiksi piirakoihin, pizzoihin, pastoihin, sosekeittoihin, kiusauksiin ja muihin laatikkoruokiin sekä smoothieihin. Katso ideoita alta.

Leivät ja pullat

Pappilan hätävara on klassinnen hävikkiresepti. Makaronilaatikon voi tehdä myös kuivahtaneesta leivästä ja kaikki tietävät, että parhaat köyhät ritarit syntyvät eilisestä pullasta tai leivästä. Itse tehdyillä krutongeilla voi höystää sosekeitot, jotka nekin valmistuvat näppärästi ylijääneistä kasviksista.

Liha ja kala

Juhlista ylijääneistä lihoista ja kaloista kannattaa kokata piirakoita, pizzoja ja kiusauksia. Hyviä reseptejä hävikkilihoille ja -kaloille ovat myös erilaiset pyttipannut ja kulhoruoat.

Kasvikset

Munakkaisiin, sosekeittoihin ja erilaisiin peltiruokiin on helppo upottaa kasvis jos toinenkin. Kokeile näitä reseptejä tai tuunaa mieleisesi!

Pakasta vain tarvittaessa

Jos jotain ruokaa tai raaka-ainetta on yksinkertaisesti liikaa käytettäväksi, vaihtoehtona on pakastaminen. Pakastamisessa kannattaa kuitenkin muistaa muutama asia: ruoka ei parane pakastettaessa, minkä lisäksi pakastin on energiankulutuksen kannalta kallista säilytystilaa. Ylijääneet tarjottavat kannattaa siis ensisijaisesti hyödyntää ruoanlaitossa tai rääppiäisissä.

Sesonki
Juuston säilytys ja hävikkivinkit
Sesonki
Näppärät hävikkivinkit ja -reseptit arkeen
Ruokavinkit
Miten maitotuotteet kannattaa säilyttää kotona?