Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Risotto – italialaisen keittiön klassikko

Risotto – italialaisen keittiön klassikko

Italialaisen keittiön klassikko, risotto, on kotoisin Pohjois-Italiasta. Yksi herkullisen risoton valmistuksen kulmakivistä on erityinen risottoriisi, jota viljellään tuolla alueella. Italiankielinen sana risotto tarkoittaakin pientä riisiä.

Risottoriisi ja sen variaatiot

Tunnetuimmat risottoon käytettävät lajikkeet ovat Arborio- ja Carnaroli-riisilajikkeet. Risottoriisi eroaa tavallisesta riisistä siinä, että tärkkelyspitoinen jyvä imee itseensä runsaasti nestettä muuttumatta kuitenkaan puuromaiseksi. Samalla se maustuu keitinliemen makuaineista. Riisin voi korvata myös muilla jyvillä. Esimerkiksi ohrasuurimoista voit valmistaa ohraton, eli kotimaisen version risotosta. Myös nopeasti valmistuva couscous sopii riisin tilalle, samoin bulgur ja quinoa.

Tip icon

Riisi (Oryza sativa)

Riisi (Oryza sativa) on yksivuotinen 1–1,8 m korkea heinäkasvi. Riisi on tärkeä ravintokasvi etenkin Aasiassa, jossa kasvaa 90 % koko maailman riisistä. Arvioiden mukaan puolelle maailman ihmisistä riisi on pääasiallinen ravinnon lähde. Euroopassa riisiä viljellään vain harvoilla alueilla kuten Espanjassa, Ranskan Camarguessa ja Pohjois-Italiassa, Po-joen laaksossa. Alueen hedelmällinen lietemaa sopii riisin viljelyyn, myös lämpöä ja kosteutta on riittävästi.

”Risoton maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.”

Tip icon

Vinkit onnistuneeseen risottoon

Kun hallitset perusrisoton valmistuksen, voit alkaa soveltaa ohjetta ja kokeilla uusia risottomakuja. Lisää risottoosi esimerkiksi broileria, äyriäisiä, kasviksia tai sieniä tuomaan lisämakua. Kypsennystä vaativat raaka-aineet voit lisätä kattilaan valkoviinin lisäämisen jälkeen.

  • Käytä risoton valmistamiseen paksupohjaista kattilaa, jotta riisi ei tartu kiinni ja pala pohjaan.

  • Älä kuullota riisiä liian kauan ennen nesteen lisäämistä. Parin minuutin kuullotus riittää. Liian pitkä kuullotusaika kovettaa riisin pinnan, eikä riisi kypsy kunnolla.

  • Anna liemen kiehua hiljalleen kattilassa risoton valmistuksen ajan. Riisin sekaan lisättävän nesteen tulee olla kiehuvan kuumaa, jottei riisijyvä lopeta kypsymistä nesteen lisäyksen yhteydessä.

  • Ajoita risoton valmistus niin, että se valmistuu juuri ennen ruokailua. Näin risotto on rakenteeltaan mehevän kosteaa.

Search