Makua ja väriä lautaselle – näin käytät tuoreita yrttejä ruoanlaitossa

Tilliä uusien perunoiden kaveriksi ja basilikaa pizzan päälle. Kuulostaako tutulta? Tilli ja basilika ovat tuttu näky monen suomalaisen keittiössä, mutta mihin lipstikka sopii? Entä minttu?

Korianteria, lipstikkaa, rosmariinia ja timjamia. Monien kauppojen yrttivalikoimat ovat viime vuosina kasvaneet hurjasti ja valittavana on jos jonkinlaista yrttiä. Mutta mihin mikäkin niistä parhaiten sopii? Kokosimme pienen yrttioppaan, josta löydät kätevät käyttövinkit tavallisimmille yrteille.

Tilli

Tilli tunnetaan pohjoismaisten peruna-, kala- ja rapuruokien maustajana. Erityisen hyvin tillin sopii uusien perunoiden, graavikalan, rapujen sekä kalan kanssa tarjottavien kastikkeiden maustajaksi. Hentoinen tilli kannattaa lisätä ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Basilika

Pestoa, tomaatti-mozzarellasalaattia, pastaa ja pizzaa. Basilika sopii loistavasti italialaisesta keittiöstä tuttuihin ruokiin. Jos haluat pelata varman päälle, yhdistä basilika tomaattiin tai valkosipuliin. Kokeilevampi kokkaaja puolestaan sujauttaa basilikaa myös jälkiruokaan.

Timjami

Timjami eli tarha-ajuruoho on aromaattinen ja voimakkaasti tuoksuva yrtti. Timjami on parhaimmillaan pitkään haudutettavissa kana- ja kalaruoissa. Lisäksi monipuolinen yrtti käy myös marja- ja hedelmäjälkiruokiin sekä ruokien ja leivonnaisten koristeluun.

Rosmariini

Rosmariinia käytetään tavallisesti peruna- ja liharuokien maustamisessa, mutta se sopii oivallisesti myös makeaan. Varmoja makupareja rosmariinille ovat ankka, karitsa sekä appelsiini. Hyvin muodossaan pysyvä ja kaunis rosmariini on myös mainio koriste vaikkapa kakun päälle.

Korianteri

Korianteri on aasialaisen keittiön perusmauste. Lisäksi yrttiä käytetään texmex-ruokien viimeistelyssä sekä limen, avokadon ja chilin kumppanina. Korianterin maku on makeahko ja persoonallinen – osan mielestä superherkullinen, toisten mielestä maku tuo mieleen saippuan.

Minttu

Minttu on monipuolinen yrtti: sen raikas, hieman mentholia sisältävä maku käy niin lampaan, mansikoiden kuin jogurtinkin pariksi. Lisäksi minttu on mainio kaveri limelle – tämän todistavat klassikkococktail mojito sekä juoman makumaailmasta innoituksensa saaneet helpot mojito-palat. Minttua voi käyttää myös juomien, jälkiruokien ja leivonnaisten koristeena.

Lipstikka

Maultaan selleriä ja purjoa muistuttava lipstikka tunnetaan myös nimellä liperi. Lipstikkaa käytetään paitsi sellaisenaan, myös monissa maustesekoituksissa – joista tutuin monille suomalaisille on lihaliemikuutio. Tuoreen lipstikan käyttöön voi tutustua vaikkapa huippukokki Kalle Tannerin suunnittelemassa reseptissä, jossa lipstikalla maustetaan piimämarinadi.

Vältä yrttihävikki – katso neljä vinkkiä

Kasvoiko puutarhan yrtit nopeammin, mitä ehdit syödä tai pyöriikö jääkaapissa jo hieman nuupahtaneeksi päässyt yrtti? Ei hätää, sillä yrtit on helppo säilöä myöhempää käyttöä varten.

  1. Valmista yrttiöljy. Yrttiöljyn resepti on simppeli: mittaa kulhoon pari desilitraa tuoreita yrttejä, desilitra öljyä, tilkka omena- tai valkoviinietikkaa sekä ripaus suolaa ja sokeria. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku, ja lisää mausteita tarvittaessa. Yrttiöljy sopii salaatteihin, pastaan sekä keittoihin.
  2. Säilö yrtit pakastimeen. Yrtit voi pakastaa joko sellaisenaan tai jääpalamuoteissa öljyyn upotettuina. Valitsitpa kumman tavan vain, kannattaa yrtit hienontaa ennen pakastamista. Pakastetut yrtit sopivat kastikkeisiin, pataruokiin sekä salaatinkastikkeiden pohjaksi.
  3. Kuivaa yritit. Yrtit voi kuivata kuivurissa, uunissa tai huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä kuivattamiseen on kaksi tapaa: joko ohuena kerroksena talouspaperin päällä tai pieninä kimppuina varret ylöspäin ripustettuina. Paras lopputulos syntyy, kun kuivaat yrtit hyvin ilmastoiduissa ja pimeässä tilassa. Yrttien kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30 asteeseen.
  4. Koristele jääpalat yrteillä. Yrteillä koristellut jääpalat tuovat makua ja väriä booleihin, cocktaileihin sekä alkoholittomiin juomiin. Jääpaloihin piilotettavaksi sopii erityisesti minttu.