Laura Saukkonen
Valio markkinointi
Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.
Tilliä uusien perunoiden kaveriksi ja basilikaa pizzan päälle. Kuulostaako tutulta? Tilli ja basilika ovat tuttu näky monen suomalaisen keittiössä, mutta mihin lipstikka sopii? Entä minttu?
Korianteria, lipstikkaa, rosmariinia ja timjamia. Monien kauppojen yrttivalikoimat ovat viime vuosina kasvaneet hurjasti ja valittavana on jos jonkinlaista yrttiä. Mutta mihin mikäkin niistä parhaiten sopii? Kokosimme pienen yrttioppaan, josta löydät kätevät käyttövinkit tavallisimmille yrteille.
Tilli tunnetaan pohjoismaisten peruna-, kala- ja rapuruokien maustajana. Erityisen hyvin tillin sopii uusien perunoiden, graavikalan, rapujen sekä kalan kanssa tarjottavien kastikkeiden maustajaksi. Hentoinen tilli kannattaa lisätä ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa.
Pestoa, tomaatti-mozzarellasalaattia, pastaa ja pizzaa. Basilika sopii loistavasti italialaisesta keittiöstä tuttuihin ruokiin. Jos haluat pelata varman päälle, yhdistä basilika tomaattiin tai valkosipuliin. Kokeilevampi kokkaaja puolestaan sujauttaa basilikaa myös jälkiruokaan.
Timjami eli tarha-ajuruoho on aromaattinen ja voimakkaasti tuoksuva yrtti. Timjami on parhaimmillaan pitkään haudutettavissa kana- ja kalaruoissa. Lisäksi monipuolinen yrtti käy myös marja- ja hedelmäjälkiruokiin sekä ruokien ja leivonnaisten koristeluun.
Rosmariinia käytetään tavallisesti peruna- ja liharuokien maustamisessa, mutta se sopii oivallisesti myös makeaan. Varmoja makupareja rosmariinille ovat ankka, karitsa sekä appelsiini. Hyvin muodossaan pysyvä ja kaunis rosmariini on myös mainio koriste vaikkapa kakun päälle.
Korianteri on aasialaisen keittiön perusmauste. Lisäksi yrttiä käytetään texmex-ruokien viimeistelyssä sekä limen, avokadon ja chilin kumppanina. Korianterin maku on makeahko ja persoonallinen – osan mielestä superherkullinen, toisten mielestä maku tuo mieleen saippuan.
Minttu on monipuolinen yrtti: sen raikas, hieman mentholia sisältävä maku käy niin lampaan, mansikoiden kuin jogurtinkin pariksi. Lisäksi minttu on mainio kaveri limelle – tämän todistavat klassikkococktail mojito sekä juoman makumaailmasta innoituksensa saaneet helpot mojito-palat. Minttua voi käyttää myös juomien, jälkiruokien ja leivonnaisten koristeena.
Maultaan selleriä ja purjoa muistuttava lipstikka tunnetaan myös nimellä liperi. Lipstikkaa käytetään paitsi sellaisenaan, myös monissa maustesekoituksissa – joista tutuin monille suomalaisille on lihaliemikuutio. Tuoreen lipstikan käyttöön voi tutustua vaikkapa huippukokki Kalle Tannerin suunnittelemassa reseptissä, jossa lipstikalla maustetaan piimämarinadi.
Kasvoiko puutarhan yrtit nopeammin, mitä ehdit syödä tai pyöriikö jääkaapissa jo hieman nuupahtaneeksi päässyt yrtti? Ei hätää, sillä yrtit on helppo säilöä myöhempää käyttöä varten.