Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Lusikka soppaan! Joko tunnet nämä suosikkikeitot?

Lusikka soppaan! Joko tunnet nämä suosikkikeitot?

Kasviskeitot, kalakeitot, lihakeitot ja sienikeitot. Erilaiset keitot maistuvat niin arjessa kuin juhlassa. Maistuisiko vaikkapa herkullinen hernekeitto tai ranskalaisten ylpeys, bouillabaisse?

Keitot – ihmiskunnan vanhimpia ruokia

Keitot ovat ihmiskunnan vanhimpia ruokia. Erilaisia kasviksia ja lihaa kypsennettiin vedessä jo kymmeniätuhansia vuosia sitten. Harva ruokalaji on onnistunut rikkomaan luokkarajoja yhtä hyvin kuin keitot. Keittoja ovat syöneet aina niin köyhät kuin rikkaatkin, joskin keittojen raaka-aineet ovat vaihdelleet. Köyhän kansan keitot sekä erilaiset vellit valmistettiin muinoin vähistä juureksista tai viljoista. Parempiosaisten keittolautasilta sen sijaan löytyi niin lihaa, voita kuin yrttejäkin.

Keitto on trendiruokaa

Keittoja syödään maailman jokaisessa kolkassa. Jokaisella ruokakulttuurilla on myös omat klassikkokeittonsa. Keittoruoat ovat usein helppoja, edullisia ja nopeita valmistaa. Erilaiset keitot ovat myös trendiruokaa – tästä ovat merkkinä myös viime vuosina moniin suurkaupunkeihin ilmestyneet pikaruokaravintolatyyppiset keittobaarit.

”Keittoruoat ovat usein helppoja, edullisia ja nopeita valmistaa.”

”Keittoja kannattaa valmistaa kerralla iso kattilallinen, sillä usein maut vain paranevat maustuessaan.”

Tip icon

Soppavinkit

  • Keitot ovat usein edullisia, helppoja ja nopeita valmistaa. Keitot ovat monesti myös hyvää hävikinestoruokaa, sillä soppakattilaan voi pelastaa myös hieman nahistuneet kasvikset.

  • Sosekeittoihin saa upotettua paljon kasviksia. Kasviskeitot ovatkin helppo tapa lisätä kasvisten kulutusta.

  • Keittoja kannattaa usein valmistaa kerralla iso kattilallinen, sillä usein maut vain paranevat keiton maustuessa.

  • Paras keittoliemi syntyy itse tekemällä. Keittolihassa on hyvä olla luuta mukana, ja maukkain kalakeitto syntyy keittämällä liemi ruodoista ja muista kalanperkeistä.

Search