Terveellinen välipala on tärkeä osa arkea

Hyvin ja monipuolisesti koostettu välipala antaa virtaa ja auttaa jaksamaan aamusta iltaan. Päivään tulisi aamiaisen ja pääaterioiden lisäksi kuulua sopiva määrä terveellisiä välipaloja, jotta ateriavälit eivät pääse venymään liian pitkiksi. Erityisen tärkeitä välipalat ovat lapsille ja nuorille, laihduttajille sekä aktiivisesti liikkuville. Välipalojen laadulla on yhtä tärkeä merkitys kuin pääaterioiden laadulla. Välipalan tulisikin olla järkevä kokonaisuus, eikä pelkkä makeannälän tyydyttäjä.

Ateriarytmi on terveellisen ruokavalion perusta

Säännöllinen syöminen auttaa suoriutumaan päivän velvollisuuksista täydellä teholla ja virtaa riittää vapaa-ajallekin. Kun energiansaanti pysyy tasaisena läpi päivän, välttyy myös ylilyönneiltä aterioilla, sillä huutavaan nälkään tulee helposti syötyä enemmän kuin oikeasti on tarpeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että säännöllinen ateriarytmi ja siihen kuuluvat välipalat tarkoittavat eri asiaa kuin jatkuva napostelu.

Ateriarytmi on jokaisella yksilöllinen, useimmille sopiva muistisääntö on 3–6 ateriaa päivässä noin 3–5 tunnin välein. Tällöin energiansaanti on tasaista ja riittävää elimistön tarpeisiin. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi ateriarytmiin olisi hyvä sisällyttää yhdestä kolmeen välipalaa. Välipalat rytmittyvät päivän muiden aterioiden ja aktiivisuuden mukaan. Jos lounas jäi turhan kevyeksi, voi välipalalla syödä runsaammin, kun taas suuren buffetlounaan jälkeen voi välipalan unohtaa tai napata hedelmä- tai kasvispaloja.

Valitse monipuolinen välipala

Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa – se sisältää kaikkia energiaravintoaineita sopivassa suhteessa, myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Lautasmalli toimii loistavasti aterian monipuolistajana ja annoskoon kohtuullistajana myös välipaloilla.

Välipalaan on hyvä sisällyttää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, runsaskuituisia viljatuotteita, kuten täysjyväleipää, puuroa, täysjyvämuroja tai mysliä, laadukkaita proteiineja esimerkiksi maitotuotteista sekä ripaus hyvää rasvaa kasviöljyistä, levitteistä tai pähkinöistä.

Hyvä muistisääntö välipalan kokoamiseen on: kasvikset + proteiinit + hiilihydraatit + rasvat = hyvä välipala

Muista proteiini myös välipalalla

Välipala koostuu helposti vain leivästä ja muista hiilihydraattipitoisista ruoka-aineista, mutta riittävä proteiininsaanti kannattaa muistaa myös välipalalla. Proteiini pitää yllä kylläisyyden tunnetta ja etenkin liikkujilla proteiineja tulisi olla joka aterialla, myös välipaloilla, jotta lihaksilla olisi rakennusaineita pitkin vuorokautta. Hyviä proteiininlähteitä välipalalla ovat esimerkiksi maito, piimä, viili, jogurtti, rahka, juusto, kananmuna ja lihaleikkele.

Proteiini
Proteiinin tarve
Proteiini
Proteiinin lähteet

Sopivasti sokeria

Hyvä ja terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu vähän sokeriakin. Välipalan koostamisessa on kuitenkin usein haasteena sokerin määrän kohtuullisuus.

Sokeri
Lisättyä vai luontaista sokeria?
Sokeri
Hyvässä välipalassa on vähemmän sokeria

Varaudu välipalalla

Etukäteen suunnittelemalla varmistat, ettei välipala kiireessä korvaannu vain kahvilla ja keksillä. Välipalan tarve yllättää myös usein matkalla tai tilanteessa, jossa ei välttämättä pääse kauppaan. Näihin hetkiin kannattaakin varautua etukäteen säilyttämällä järkevää, hyvin säilyvää välipalaa työpaikan jääkaapissa, autossa, treenilaukussa, retkirepussa tai harrastekassissa.

Välipalareseptejä

Munakas hätiin, kun pitäisi jo mennä!

Munakas on pika-ateria, joka tarjoaa muutakin kuin vatsantäytettä.

Arjen ruuhkautettu aikataulutus edellyttää usein hätäratkaisua vatsan täyttämiseen. Välipaloja ja pikaruokaratkaisuja on tarjolla laidasta laitaan, mutta itse edellytän välipalalta tai pika-aterialta muutakin kuin vatsantäytettä. Snackaily kantaa tiettyyn pisteeseen asti, mutta sitten astuu vuoroon halu syödä lämmin ja ”järkevä” ateria - jonka rajoittavana kriteerinä pysyy nopea valmistus. Siksipä paistinpannullani paistuvat usein munakkaat!  Pannulla kypsyvä simppeli munakas on täytetty kasviksilla ja raejuustolla, sillä molempia löytyy jääkaapistani lähes aina.

Katso resepti

Toisessa versiossa hyödynnän edellisen päivän ruokajämät - useimmiten keitetyt potut ja valmistan munakkaan pannulla nopeasti paistamieni perunaviipaleiden päälle. Sama onnistuu tietysti myös pastasta, kuten spagettimunakkaassa.

Koska munakas on nopeasti valmis, tulisi ruokailun sentään kestää hetken pidempään kuin kokkailu. Ruoka kun on muutakin kuin vatsan täytettä ja ruokailuhetki on pieni hengähdystauko ennen kuin taas mennään.