Ateriarytmi on terveellisen ruokavalion perusta
Säännöllinen syöminen auttaa suoriutumaan päivän velvollisuuksista täydellä teholla ja virtaa riittää vapaa-ajallekin. Kun energiansaanti pysyy tasaisena läpi päivän, välttyy myös ylilyönneiltä aterioilla, sillä huutavaan nälkään tulee helposti syötyä enemmän kuin oikeasti on tarpeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että säännöllinen ateriarytmi ja siihen kuuluvat välipalat tarkoittavat eri asiaa kuin jatkuva napostelu.
Ateriarytmi on jokaisella yksilöllinen, useimmille sopiva muistisääntö on 3–6 ateriaa päivässä noin 3–5 tunnin välein. Tällöin energiansaanti on tasaista ja riittävää elimistön tarpeisiin. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi ateriarytmiin olisi hyvä sisällyttää yhdestä kolmeen välipalaa. Välipalat rytmittyvät päivän muiden aterioiden ja aktiivisuuden mukaan. Jos lounas jäi turhan kevyeksi, voi välipalalla syödä runsaammin, kun taas suuren buffetlounaan jälkeen voi välipalan unohtaa tai napata hedelmä- tai kasvispaloja.
Valitse monipuolinen välipala
Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa – se sisältää kaikkia energiaravintoaineita sopivassa suhteessa, myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Lautasmalli toimii loistavasti aterian monipuolistajana ja annoskoon kohtuullistajana myös välipaloilla.
Välipalaan on hyvä sisällyttää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, runsaskuituisia viljatuotteita, kuten täysjyväleipää, puuroa, täysjyvämuroja tai mysliä, laadukkaita proteiineja esimerkiksi maitotuotteista sekä ripaus hyvää rasvaa kasviöljyistä, levitteistä tai pähkinöistä.
Hyvä muistisääntö välipalan kokoamiseen on:
kasvikset + proteiinit + hiilihydraatit + rasvat = hyvä välipala
Muista proteiini myös välipalalla
Välipala koostuu helposti vain leivästä ja muista hiilihydraattipitoisista ruoka-aineista, mutta riittävä proteiininsaanti kannattaa muistaa myös välipalalla. Proteiini pitää yllä kylläisyyden tunnetta ja etenkin liikkujilla proteiineja tulisi olla joka aterialla, myös välipaloilla, jotta lihaksilla olisi rakennusaineita pitkin vuorokautta. Hyviä proteiininlähteitä välipalalla ovat esimerkiksi maito, piimä, viili, jogurtti, rahka, juusto, kananmuna ja lihaleikkele.
Sopivasti sokeria
Hyvä ja terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu vähän sokeriakin. Välipalan koostamisessa on kuitenkin usein haasteena sokerin määrän kohtuullisuus.
Varaudu välipalalla
Etukäteen suunnittelemalla varmistat, ettei välipala kiireessä korvaannu vain kahvilla ja keksillä. Välipalan tarve yllättää myös usein matkalla tai tilanteessa, jossa ei välttämättä pääse kauppaan. Näihin hetkiin kannattaakin varautua etukäteen säilyttämällä järkevää, hyvin säilyvää välipalaa työpaikan jääkaapissa, autossa, treenilaukussa, retkirepussa tai harrastekassissa.
Munakas hätiin, kun pitäisi jo mennä!

Ilona Köckritz-Perkiö
Valio Koekeittiö
Ruokaohjeet, tuotetestit ja ruokajutut ovat Ilonan sarkaa Valio Koekeittiössä. Koululaisperheen vauhdikas arki siivittää usein helpottavia ideoita ja uskaliaita kokeiluja resepteihin.
Munakas on pika-ateria, joka tarjoaa muutakin kuin vatsantäytettä.