Siirry sisältöön
Suositukset

Terveellinen välipala on tärkeä osa arkea

Terveellinen välipala on tärkeä osa arkea
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Hyvin ja monipuolisesti koostettu välipala antaa virtaa ja auttaa jaksamaan aamusta iltaan. Päivään tulisi aamiaisen ja pääaterioiden lisäksi kuulua sopiva määrä terveellisiä välipaloja, jotta ateriavälit eivät pääse venymään liian pitkiksi. Erityisen tärkeitä välipalat ovat lapsille ja nuorille, laihduttajille sekä aktiivisesti liikkuville. Välipalojen laadulla on yhtä tärkeä merkitys kuin pääaterioiden laadulla. Välipalan tulisikin olla järkevä kokonaisuus, eikä pelkkä makeannälän tyydyttäjä.

Ateriarytmi on terveellisen ruokavalion perusta

Säännöllinen syöminen auttaa suoriutumaan päivän velvollisuuksista täydellä teholla ja virtaa riittää vapaa-ajallekin. Kun energiansaanti pysyy tasaisena läpi päivän, välttyy myös ylilyönneiltä aterioilla, sillä huutavaan nälkään tulee helposti syötyä enemmän kuin oikeasti on tarpeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että säännöllinen ateriarytmi ja siihen kuuluvat välipalat tarkoittavat eri asiaa kuin jatkuva napostelu.

Ateriarytmi on jokaisella yksilöllinen, useimmille sopiva muistisääntö on 3–6 ateriaa päivässä noin 3–5 tunnin välein. Tällöin energiansaanti on tasaista ja riittävää elimistön tarpeisiin. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi ateriarytmiin olisi hyvä sisällyttää yhdestä kolmeen välipalaa. Välipalat rytmittyvät päivän muiden aterioiden ja aktiivisuuden mukaan. Jos lounas jäi turhan kevyeksi, voi välipalalla syödä runsaammin, kun taas suuren buffetlounaan jälkeen voi välipalan unohtaa tai napata hedelmä- tai kasvispaloja.

Valitse monipuolinen välipala

Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa – se sisältää kaikkia energiaravintoaineita sopivassa suhteessa, myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Lautasmalli toimii loistavasti aterian monipuolistajana ja annoskoon kohtuullistajana myös välipaloilla.

Välipalaan on hyvä sisällyttää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, runsaskuituisia viljatuotteita, kuten täysjyväleipää, puuroa, täysjyvämuroja tai mysliä, laadukkaita proteiineja esimerkiksi maitotuotteista sekä ripaus hyvää rasvaa kasviöljyistä, levitteistä tai pähkinöistä.

Hyvä muistisääntö välipalan kokoamiseen on: kasvikset + proteiinit + hiilihydraatit + rasvat = hyvä välipala

Search