Pakastamalla taltutat joulukiireet

Joulun lähestyessä keittiöön voi hiipiä stressi jouluvalmisteluista. Mutta ei hätää – näillä vinkeillä pakastin on paras apurisi joulun ruokatarjoilujen valmisteluissa!

Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin

Stressaako joulua edeltävien päivien tehtävälista? Ota pakastin avuksi ja unohda kiire! Tässä vinkit, joiden avulla valmistelet osan jouluruoista ja -leivonnaisista sulatusta vaille valmiiksi.

Jouluruokien pakastamisen ABC

1. Pakasta vain tuoretta

Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä ruoka ensin hyvin ja pakkaa se sitten huolellisesti. Kun ruoka tai leivonnainen on kunnolla jäähtynyt, sen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.

2. Pakkaa hyvin

Pakkaa ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat ja joulupullat yhden kahvitarjoilun kokoisiin pakkauksiin, jotka on sitten helppo ottaa sulamaan. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.

Vinkki: Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Tästä on apua myöhemmin, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä.

3. ”Nopea pakastus, hidas sulatus, nopea käyttö”

Nopea pakastus: kun tuote on jäähtynyt, pakasta se heti.

Hidas sulatus: Sulata jääkaapissa, jotta tuotteen rakenne säilyy hyvänä. Rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä, liivatteella hyydytetty kakku, joka kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat jo lähes sillä aikaa, kun keität kahvin.

Nopea käyttö: herkuttele heti.

Mitkä jouluruoat voi pakastaa?

Jouluruoat

  • Laatikkoruoat. Perunalaatikko paistamattomana.
  • Graavattu lohi ja siika. Laita tuore, vastasuolattu kala heti pakastimeen: se graavautuu sulaessaan jääkapissa.
  • Joulukinkku tai joulukalkkuna. Pakasta tarvittaessa osa kinkusta tai kalkkunasta heti kypsennyksen jälkeen ja käytä perunakiusaukseen, piirakan täytteeksi, munakkaaseen tai pizzaan.
  • Jäädykkeet. Esimerkiksi piparijäädyke säilyy pakastimessa useamman viikon.

Joululeivonnaiset

  • Erilaiset pullat ja kranssit
  • Itse tehdystä voitaikinasta leivotut joulutortut ja pasteijat: pakasta paistamattomina tai kypsinä
  • Kuivakakut ja kahvikakut sekä täytekakkupohjat
  • Muffinit ja pikkuleivät
  • Piparkakkutaikina. Tee iso taikina ja pakasta se useampana palana. Näin saat pipareiden tuoksun keittiöön monta kertaa!
  • Joululimppu ja saaristolaisleipä

Vinkki

Kuumenna joulutortut ennen tarjoilua uunissa, sillä voitaikinaleivonnaiset sitkistyvät mikrossa. Valmiit piparkakut puolestaan säilyvät parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä, valolta ja pölyltä suojattuna.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›