Pakastamalla taltutat joulukiireet

Joulun lähestyessä keittiöön voi hiipiä stressi jouluvalmisteluista. Mutta ei hätää – näillä vinkeillä pakastin on paras apurisi joulun ruokatarjoilujen valmisteluissa!

Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin

Pakastamalla voit valmistella osan joulun ruoista etukäteen ja keventää jouluaattoa edeltävien päivien jouluvalmisteluja.

Pakastamisessa on tiettyjä kikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kokosimme yhteen pakastusvinkit joululeipurin ja joulukokin avuksi ja iloksi.

Jouluruokien pakastaminen — yleisohjeita pakastamiseen

1. Pakasta vain tuoretta

Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä ruoka ensin hyvin ja pakkaa se sitten huolellisesti. Kun ruoka tai leivonnainen on kunnolla jäähtynyt, sen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.

2. Pakkaa hyvin

Laita ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat ja joulupullat yhden kahvitarjoilun kokoisiin pakkauksiin, jotka on sitten helppo ottaa sulamaan. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.

Vinkki: Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Siitä on apua myöhemmässä vaiheessa, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä.

3. ”Nopea pakastus – hidas sulatus – nopea käyttö”

Nopea pakastus: kun tuote on jäähtynyt, pakasta se heti.

Hidas sulatus: Sulata jääkaapissa, niin rakenne säilyy hyvänä. Rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä, liivatteella hyydytetty kakku, joka kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat jo lähes sillä aikaa, kun keität kahvin.

Nopea käyttö: herkuttele heti.

Mitkä jouluruoat voi pakastaa?

Jouluruoat

  • Laatikkoruoat. Perunalaatikko paistamattomana.
  • Graavattu lohi ja siika. Laita tuore, vastasuolattu kala heti pakastimeen: se graavautuu sulaessaan jääkapissa.
  • Joulukinkku tai joulukalkkuna. Pakasta tarvittaessa osa kinkusta tai kalkkunasta heti kypsennyksen jälkeen ja käytä perunakiusaukseen, piirakan täytteeksi, munakkaaseen tai pizzaan.

Joululeivonnaiset

  • Erilaiset pullat ja kranssit
  • Itse tehdystä voitaikinasta leivotut joulutortut ja pasteijat: pakasta paistamattomina tai kypsinä
  • Kuivakakut ja kahvikakut sekä täytekakkupohjat
  • Muffinit ja pikkuleivät
  • Piparkakkutaikina. Tee iso taikina ja pakasta se useampana palana. Näin saat pipareiden tuoksun keittiöön monta kertaa!
  • Joululimppu ja saaristolaisleipä

Vinkki

Kuumenna tortut ennen tarjoilua uunissa, koska voitaikinaleivonnaiset sitkistyvät mikrossa. Valmiit piparkakut puolestaan säilyvät parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä, suojattuna valolta ja pölyltä.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›