Joulun lähestyessä keittiöön voi hiipiä stressi jouluvalmisteluista. Mutta ei hätää – näillä vinkeillä pakastin on paras apurisi joulun ruokatarjoilujen valmisteluissa!
Stressaako joulua edeltävien päivien tehtävälista? Ota pakastin avuksi ja unohda kiire! Tässä vinkit, joiden avulla valmistelet osan jouluruoista ja -leivonnaisista sulatusta vaille valmiiksi.
1. Pakasta vain tuoretta
Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä ruoka ensin hyvin ja pakkaa se sitten huolellisesti. Kun ruoka tai leivonnainen on kunnolla jäähtynyt, sen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.
2. Pakkaa hyvin
Pakkaa ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat ja joulupullat yhden kahvitarjoilun kokoisiin pakkauksiin, jotka on helppo ottaa sulamaan. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.
Vinkki: Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Tästä on apua myöhemmin, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä.
3. Sulata hitaasti, käytä nopeasti
Sulata pakastetut ruoat ja leivonnaiset jääkaapissa, jotta niiden rakenne säilyy hyvänä. Rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä ja liivatteella hyydytetty kakku, joka kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat jo lähes sillä aikaa, kun keität kahvin.
Herkuttele pakastetut ruoat ja leivonnaiset mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.
Jouluruoat
Joululeivonnaiset