Joulun lähestyessä keittiöön voi hiipiä stressi jouluvalmisteluista. Mutta ei hätää – näillä vinkeillä pakastin on paras apurisi joulun ruokatarjoilujen valmisteluissa!
Stressaako joulua edeltävien päivien tehtävälista? Ota pakastin avuksi ja unohda kiire! Tässä vinkit, joiden avulla valmistelet osan jouluruoista ja -leivonnaisista sulatusta vaille valmiiksi.
1. Pakasta vain tuoretta
Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä ruoka ensin hyvin ja pakkaa se sitten huolellisesti. Kun ruoka tai leivonnainen on kunnolla jäähtynyt, sen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.
2. Pakkaa hyvin
Pakkaa ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat ja joulupullat yhden kahvitarjoilun kokoisiin pakkauksiin, jotka on sitten helppo ottaa sulamaan. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.
Vinkki: Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Tästä on apua myöhemmin, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä.
3. ”Nopea pakastus, hidas sulatus, nopea käyttö”
Nopea pakastus: kun tuote on jäähtynyt, pakasta se heti.
Hidas sulatus: Sulata jääkaapissa, jotta tuotteen rakenne säilyy hyvänä. Rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä, liivatteella hyydytetty kakku, joka kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat jo lähes sillä aikaa, kun keität kahvin.
Nopea käyttö: herkuttele heti.
Jouluruoat
Joululeivonnaiset
Kuumenna joulutortut ennen tarjoilua uunissa, sillä voitaikinaleivonnaiset sitkistyvät mikrossa. Valmiit piparkakut puolestaan säilyvät parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä, valolta ja pölyltä suojattuna.