Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin

Pakkasten saapuminen on merkki joulun lähestymisestä. Samalla ovenavauksella keittiöön voi hiipiä stressi jouluvalmisteluista. Mutta ei hätää — näillä vinkeillä pakkanen ja pakastin ovat paras apurisi joulun ruokatarjoilujen valmistelussa.

Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin

Pakastaminen auttaa jouluvalmisteluissa, sillä pakastamalla voit valmistella osan joulun ruoista etukäteen ja keventää jouluaattoa edeltävien päivien jouluvalmisteluja.

Pakastamisessa on tiettyjä kikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kokosimme yhteen pakastusvinkit joululeipurin ja joulukokin avuksi ja iloksi.

Jouluruokien pakastaminen — yleisohjeita pakastamiseen

1. Pakasta vain tuoretta.

Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä ruoka ensin hyvin ja pakkaa se sitten huolellisesti. Kun ruoka tai leivonnainen on kunnolla jäähtynyt, sen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.

2. Pakkaa hyvin.

Laita ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat ja joulupullat yhden kahvitarjoilun kokoisiin pakkauksiin. Sellainen on helppo ottaa sulamaan ja saat aina tuoreen veroista tarjottavaa. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia, etteivät leivonnaiset tartu toisiinsa. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.

Vinkki: Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Siitä on apua myöhemmässä vaiheessa, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä. Käytä aina ensimmäisenä pakastettu tuote ensin, niin leivonnaiset eivät unohdu pakastimeen liian pitkäksi aikaa.

3. ”Nopea pakastus – hidas sulatus – nopea käyttö”

Tätä periaatetta noudattamalla pääset parhaaseen lopputulokseen.

Nopea pakastus: kun tuote on jäähtynyt, pakasta se heti.

Hidas sulatus: ota jäiset tuotteet sulamaan jääkaappiin. Siellä ne sulavat lempeästi, pikkuhiljaa, jolloin rakenne säilyy hyvänä. Sulamisaikaan vaikuttavat tuotteen vesi- ja rasvapitoisuus. Esimerkiksi rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä, liivatteella hyydytetty kakku. Hyydytetty kakku kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat yleensä sillä aikaa, kun keität kahvin. Niin sanottu shokkisulatus mikrossa ei saa koskaan aikaan hyvää lopputulosta.

Nopea käyttö: herkuttele heti.

Pakastaa, ei pakasta, pakastaa?

Tässä lista niistä jouluruoista, jotka voit valmistaa etukäteen ja pakastaa joulun juhlapäiviin asti.

Jouluruoat

 • Laatikkoruoat. Pakasta perunalaatikko paistamattomana.
 • Graavattu lohi ja siika. Laita tuore, vastasuolattu kala heti pakastimeen: se graavautuu sulaessaan jääkapissa.
 • Joulukinkku tai joulukalkkuna. Pakasta tarvittaessa osa kinkusta tai kalkkunasta heti kypsennyksen jälkeen ja käytä perunakiusaukseen, piirakan täytteeksi, munakkaaseen tai pizzaan.

Joululeivonnaiset

 • Sahramipullat, joulupullat, piparipullakranssi
 • Kypsät suolaiset pasteijat
 • Itse tehdystä voitaikinasta leivotut joulutortut ja pasteijat voi pakastaa joko paistamattomina tai kypsinä. Vinkki: Kuumenna tortut ennen tarjoilua uunissa, ei mikrossa. Voitaikinaleivonnaiset sitkistyvät mikrossa.
 • Kuivakakut ja kahvikakut
 • Tuulihatut (täyttämättöminä)
 • Täytekakkupohjat
 • Muffinit
 • Pikkuleivät
 • Piparkakkutaikina. Tee iso taikina ja pakasta se useampana palana. Näin voit leipoa pipareita useammassa erässä ja saat pipareiden tuoksun keittiöön monta kertaa!
 • Valmiit piparkakut puolestaan säilyvät parhaiten ilmavasti huoneenlämmössä, suojattuna valolta ja pölyltä.
 • Joululimppu
 • Karjalanpiirakat (paistamattomina tai kypsinä)
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›