Siirry sisältöön

Raaka-aine

Aromikas pistaasi 

Pistaasipähkinän vihreä väri ja herkullinen maku ilahduttavat suolaisissa ja makeissa ruoissa. Maukkaat pähkinät ovat mainioita naposteltavia ihan sellaisenaan, mutta sopivat monipuolisesti myös leivonnaisiin ja välipaloihin. 

Pistaasi pääruoissa 

Pistaasi sopii etenkin simppeleihin pastaruokiin, joissa pähkinän tunnistettava ja aromikas maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Myös itämaiset raaka-aineet, kuten kikherneet, granaattiomenan siemenet ja pehmeä jogurtti, ovat mainioita makupareja pistaasille. Rouhittua pistaasia kannattaa käyttää annosten viimeistelyyn, sillä pienikin määrä tuo mukavaa makua ja suutuntumaa erilaisiin ruokiin. Kokeile pistaasia vaikkapa persimonrisoton, kermaisen possupadan tai kasvistartarin päällä. 


Pientä makeaa ja jälkiruokia pistaasista 

Pistaasien, mansikoiden, keksien ja valmiiden marenkien avulla valmistat viidessätoista minuutissa näyttävän jälkiruoan, joka tyydyttää kovimmankin makeannälän. Vihreä pikkupähkinä on hauska lisä moniin jälkiruokiin ja itsetehtyihin makeisiin, kuten suklaasalamiin tai burfeihin. Maitojauheesta valmistettavat burfit ovat perinteinen herkku Intiassa holi-juhlan aikaan. Sekä suklaasalami että burfit ovat loistava ruokalahja läheiselle, sillä ne voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Testaa pistaasia myös smoothiekulhossa tai nepalilaiseen tyyliin sikarni-jogurttijälkiruoassa. 


Pistaasileivonnaisia 

Pistaasilla voi leivonnassa korvata pähkinät ja mantelin yllättävissäkin paikoissa. Esimerkiksi klassisten ranskalaisten macaron-leivosten taikinassa mantelijauheen voi vaihtaa jauhettuun pistaasipähkinään. Pistaasi sopii myös maustamaan suklaisia herkkuja, kuten brownieita ja suklaatuulihattuja. Kaikkien pistaasileivonnaisten kuningatar on baklava. Lähi-idästä kotoisin oleva rapea ja erittäin makea leivonnainen koostuu filotaikinasta sekä reippaasta määrästä pistaaseja. Baklava viimeistellään ruusuvedellä maustetulla siirapilla, joka tekee herkusta vastustamattoman tuoksuisen ja tahmean. 

Tip icon

Vinkkejä pistaasin käyttöön

  • Muista valita leivontaan suolaamattomia pistaaseja. Helpoimmalla pääset, kun ostat pussillisen valmiiksi kuorittuja pähkinöitä. 
  • Pistaasin maku voimistuu, kun paahdat pähkinöitä hetken aikaa uunissa tai pannulla ennen ruokiin ja leivonnaisiin lisäämistä.  
  • Käytä pistaasirouhetta kalan tai lihan paneroimiseen ennen paistamista. Rouhe tuo ruokiin mukavan rapsakan pinnan ja hauskan pähkinäisen maun. 
  • Pistaasista voi muiden pähkinöiden tapaan tehdä tahnaa, jota voi käyttää esimerkiksi kakkujen täytteenä. Surauta blenderissä pistaaseja, pieni määrä vettä ja tomusokeria makusi mukaan. Lisää tarvittaessa neutraalin makuista öljyä tahnaa notkistamaan.  

Search