Aniksinen ja makea mukulafenkoli on herkullinen ja monikäyttöinen vihannes, joka sopii raakana salaattiin ja kypsennettynä keittoihin, laatikoihin ja patoihin.
Fenkolista puhuttaessa tarkoitetaan usein salaatti- eli mukulafenkolia. Se on vihannes, joka kasvattaa tyveensä sipulia muistuttavan, pullean lehtiruusukkeen. Maustefenkoli puolestaan tuottaa siemeniä, joita käytetään mausteena esimerkiksi leivissä ja vihannesruoissa.
Fenkolin aniksinen maku on makea ja aromaattinen. Monen mielestä se on parhaimmillaan tuoreena ja ohueksi siivutettuna esimerkiksi salaatin joukossa. Salaatin lisäksi mukulafenkoli sopii mainiosti esimerkiksi risottoon, pastakastikkeeseen, kala- ja sosekeittoon tai uuni- sekä grillikasvisten joukkoon. Kypsentäminen pehmentää ja muhevoittaa fenkolin makua.
Fenkolin esikäsittelyksi riittää vedessä huuhtominen. Ulommaiset lehdet kannattaa irrottaa ja huuhdella huolellisesti, sillä niiden väleissä saattaa olla multaa. Koko kasvin voi syödä varsineen päivineen, ja myös hahtuvaiset, tilliä muistuttavat lehdet kannattaa käyttää salaatissa sellaisenaan tai valmiin ruoan päällä yrttien tapaan.
Jos fenkolia käyttää raakana, sen kovimmat osat eli kova sisus ja varret kannattaa leikata hyvin ohuiksi suikaleiksi. Muut osat voi pilkkoa viipaleiksi.
Perinteinen vihersalaatti herää eloon, kun joukkoon lisää monia muita vihreitä voimakkaammin maistuvaa fenkolia. Kokoa salaattiin fenkolin seuraksi viinirypäleitä ja juustoa tai porkkanaa ja kermaviilikastiketta. Pehmeän maukas salaatti syntyy uunissa paahdetuista fenkoleista.
Fenkoli toimii melkein missä tahansa reseptissä, jossa esimerkiksi sipuli, kaali tai juureksetkin, kuten pataruoissa, laatikoissa, keitoissa ja gratiineissa. Käytä sitä muiden kasvisten joukossa tai tee fenkolista aterian päätähti. Kokeile esimerkiksi fenkolikeittoa tai paahda fenkolinpuolikkaita broilerin lisäkkeeksi.
Maustefenkolin siemeniä käytetään kokonaisina tai jauhettuina leivässä sekä esimerkiksi sieni-, kasvis- ja kalaruoissa. Fenkoli on myös mainio makkaran maustaja.