Sivustollamme on käyttökatko ti 26.6. klo 22.00 alkaen. Pahoittelemme etukäteen ja toivotamme sinut tervetulleeksi entistä paremmille sivuillemme ke 27.6.

Näin saat parsan onnistumaan

Kevät on eurooppalaisen parsan sesonkia ja meillä Suomessakin parsaa syödään eniten keväästä aina juhannukseen asti. Monenlaisiin ruokiin sopivaa parsaa voi käsitellä monellakin eri tapaa – mutta mikä sopii mihinkin? Lue tästä vinkit, joiden kanssa ei mene sormi suuhun.

Parsan käsittely

Valmistitpa parsaa millä tavalla tahansa, esivalmistelut tehdään aina samalla tavalla.

  • Huuhtele ja kuivaa parsat hyvin
  • Puisevan tyven saa pois napsauttamalla
  • Jos kuori on paksu, voit kuoria vartta kevyesti

Parsa on herkullinen ja helppo raaka-aine

Parsa on kevään ja alkukesän herkku, jonka suosio on huipussaan loppukeväästä. Kotimaisen parsan sesonki kestää loppukeväästä juhannukseen asti, kun taas eurooppalaisen parsan sesonki alkaa jo aikaisemmin keväällä. Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lähempää se tuodaan, sitä parempaa se on. Kotona parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittopyyhkeeseen, säilyttää erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista jääkaapin vihanneslokerossa ja valmistaa ruoaksi mahdollisimman nopeasti.

Vihreää parsaa, valkoista ja violettia…

Tiesitkö, että eriväriset parsat ovat itseasiassa samaa lajiketta? Vain niiden viljelytapa on erilainen. Valkoiset parsat kasvatetaan siten, että ne peitellään mullan alle. Vihreät parsat taas kasvavat kokonaan valossa. Violetti nuppu, joka joissain parsoissa on, syntyy kun parsan annetaan nousta hieman mullan alta.

Vaikka parsalajike on sama, on valkoisessa ja vihreässä parsassa pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta voi taas löytää nuoren herneenpalon aromia.

parsan käsittely parsan kuoriminen parsan keittäminen

Parsan keittäminen

Ehkäpä yleisin tapa valmistaa parsa on kaikkein vaativin. Eikä sekään varsinaisesti taitoa vaadi, kunhan muistat mistä hommassa on kyse: parsan paksuudesta, joka määrittää vaaditun keittoajan. Parsat kannattaa keittää korkeassa ja kapeassa kattilassa siten, että nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle.

  • Ohuet vihreät parsat kypsyvät jo parissa minuutissa, paksut vaativat muutaman minuutin enemmän.
  • Valkoisia parsoja voi joutua keittämään jopa 15 minuuttia.
  • Voit varmistaa parsojen kypsyyden maistamalla tai pitämällä parsaa tyvestä vaakatasossa. Parsan kärkiosa taipuu hiukan alaspäin kun se on kypsä.

Parsan grillaaminen

Grillatun parsan valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Rapea grilliparsa onnistuu näillä ohjeilla:

  • Leikkaa parsojen kova kantaosa pois
  • Sivele parsoille kevyesti öljyä
  • Grillaa välillä käännellen, muutama minuutti per puoli.

Vinkki: Grillattu parsa saa aivan uutta potkua herkullisesta Valio AURA® juustosta ja vaahdotetusta Valio Viola® tuorejuustosta.

Parsan paahtaminen

Parsan voi myös paahtaa uunissa. Se on huolettoman kesäistä ruokaa, jota voi tarjota alkupaloina tai pääruoan lisukkeena. Näin paahdetut parsat onnistuvat:

  • Kuori parsat ohuelti nupusta alaspäin. Mikäli parsat ovat kovin ohuita, voi ne jättää kuorimatta.
  • Aseta parsat vuokaan, pirskota päälle öljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla.
  • Paahda 225 asteessa n. 10 minuuttia ja nauti.
  • Vinkki: pirskota parsojen päälle sitruunamehua ennen tarjoilua!
parsaa mailtaise-kastikkeella parsarisotto

Parsan kastikkeet

Parsan lisukkeista klassisin on varmasti hollandaisekastike. Vaihtelua tarjoiluun saat vaikkapa verigreippi-voikastikkeella , appelsiinilla maustetulla Maltaise-kastikkeella tai rakuuna-voikastikkeella. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa savulohen ja korvasienimuhennoksen kanssa.

Parhaat parsareseptit

Parsaruoilla on helppo tuoda lähestyvä kesä ruokapöytään. Parsa on monikäyttöinen ja voitkin tarjoilla sen niin alku- kuin pääruokana – vain mielikuvitus on rajanasi! Parsa tuo hienostunutta makua risottoon, keväistä raikkautta suosittuun vihreään pastaan sekä keveyttä herkulliseen parsakeittoon. Katso kaikki maukkaat parsareseptit.

Reseptiryhmä

Katso kaikki parsareseptit ›

Ruoka Lue lisää ihmisistä ja ilmiöistä ruokapöydän ympäriltä ›

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi