Näin saat parsan onnistumaan

Kategoriat:

Parsa on kevään ja alkukesän herkku, jonka suosio on huipussaan loppukeväästä. Mutta kuinka parsa käsitellään? Kannattaako parsa keittää vai paistaa? Entä voiko parsaa grillata? Tästä löydät vastaukset yleisimpiin parsakysymyksiin!

Risottoa, piirakkaa, keittoa ja pastaa. Parsa on uskomattoman monipuolinen ja herkullinen raaka-aine, jonka käsittelyä ei tarvitse turhaan jännittää. Oikeilla ohjeilla se nimittäin sujuu yllättävänkin helposti.

Tankoparsan käsittely

Valmistitpa parsaa millä tavalla tahansa, esivalmistelut tehdään aina samalla tavalla.

  1. Huuhtele ja kuivaa parsat
  2. Napsauta puiseva tyvi pois
  3. Jos kuori on paksu, kuori parsat kevyesti

Parsan keittäminen

Ehkäpä yleisin tapa valmistaa parsa on kaikkein vaativin. Eikä sekään varsinaisesti taitoa vaadi, kunhan muistat mistä hommassa on kyse: parsan paksuudesta, joka määrittää vaaditun keittoajan. Parsat kannattaa keittää korkeassa ja kapeassa kattilassa siten, että nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle.

  1. Ohuet vihreät parsat kypsyvät jo parissa minuutissa, paksut vaativat muutaman minuutin enemmän.
  2. Valkoisia parsoja voi joutua keittämään jopa 15 minuuttia.
  3. Voit varmistaa parsojen kypsyyden maistamalla tai pitämällä parsaa tyvestä vaakatasossa. Parsan kärkiosa taipuu hiukan alaspäin, kun se on kypsä.

Parsan grillaaminen

Grillatun parsan valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Rapea grilliparsa onnistuu näillä ohjeilla:

  1. Leikkaa parsojen kova kantaosa pois
  2. Sivele parsoille kevyesti öljyä
  3. Grillaa välillä käännellen, muutama minuutti per puoli.

Vinkki: Grillattu parsa saa aivan uutta potkua herkullisesta Valio AURA® juustosta ja vaahdotetusta Valio Viola® tuorejuustosta.

Parsan paahtaminen

Parsan voi myös paahtaa uunissa. Se on huolettoman kesäistä ruokaa, jota voi tarjota alkupaloina tai pääruoan lisukkeena. Näin paahdetut parsat onnistuvat:

  1. Kuori parsat ohuelti nupusta alaspäin. Mikäli parsat ovat kovin ohuita, voi ne jättää kuorimatta.
  2. Aseta parsat vuokaan, pirskota päälle öljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla.
  3. Paahda 225 asteessa n. 10 minuuttia ja nauti.

Vinkki: pirskota parsojen päälle sitruunamehua ennen tarjoilua!

Parhaat parsareseptit ja kastikkeet parsalle

Parsaresepteissä vain mielikuvitus on rajana. Kokeile keitossa, risotossa, pastassa ja piirakassa tai tarjoile yksinkertaisesti hyvän kastikkeen kera.

Parsan lisukkeista klassisin on varmasti hollandaisekastike. Vaihtelua tarjoiluun saat vaikkapa verigreippi-voikastikkeella , appelsiinilla maustetulla Maltaise-kastikkeella tai rakuuna-voikastikkeella.

Näin säilytät parsaa oikein

Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lähempää se tuodaan, sitä parempaa se on. Kotona parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittiöpyyhkeeseen, säilyttää erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista jääkaapin vihanneslokerossa ja valmistaa ruoaksi mahdollisimman nopeasti.

Tiesitkö, että eriväriset parsat ovat itseasiassa samaa lajiketta?

Valkoiset parsat kasvatetaan siten, että ne peitellään mullan alle. Vihreät parsat taas kasvavat kokonaan valossa. Violetti nuppu, joka joissain parsoissa on, syntyy kun parsan annetaan nousta hieman mullan alta. Vaikka parsalajike on sama, on valkoisessa ja vihreässä parsassa pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta voi taas löytää nuoren herneenpalon aromia.

Lisää maukkaita parsareseptejä

Parsaruoilla on helppo tuoda lähestyvä kesä ruokapöytään. Parsa on monikäyttöinen ja voitkin tarjoilla sen niin alku- kuin pääruokana.

Katso kaikki parsareseptit