Näin saat parsan onnistumaan

Kategoriat:

Kevät on eurooppalaisen parsan sesonkia ja meillä Suomessakin parsaa syödään eniten keväästä aina juhannukseen asti. Monenlaisiin ruokiin sopivaa parsaa voi käsitellä monellakin eri tapaa – mutta mikä sopii mihinkin? Lue tästä vinkit, joiden kanssa ei mene sormi suuhun.

Tankoparsan käsittely

Valmistitpa parsaa millä tavalla tahansa, esivalmistelut tehdään aina samalla tavalla.

 1. Huuhtele ja kuivaa parsat hyvin
 2. Puisevan tyven saa pois napsauttamalla
 3. Jos kuori on paksu, voit kuoria vartta kevyesti

Parsa on herkullinen ja helppo raaka-aine

Parsa on kevään ja alkukesän herkku, jonka suosio on huipussaan loppukeväästä. Kotimaisen parsan sesonki kestää loppukeväästä juhannukseen asti, kun taas eurooppalaisen parsan sesonki alkaa jo aikaisemmin keväällä. Parsa kärsii pitkästä säilytyksestä, joten mitä lähempää se tuodaan, sitä parempaa se on.

Kotona parsa kannattaa kääräistä kosteaan keittiöpyyhkeeseen, säilyttää erillään voimakkaan hajuisista raaka-aineista jääkaapin vihanneslokerossa ja valmistaa ruoaksi mahdollisimman nopeasti.

Parsan keittäminen

Ehkäpä yleisin tapa valmistaa parsa on kaikkein vaativin. Eikä sekään varsinaisesti taitoa vaadi, kunhan muistat mistä hommassa on kyse: parsan paksuudesta, joka määrittää vaaditun keittoajan. Parsat kannattaa keittää korkeassa ja kapeassa kattilassa siten, että nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle.

 1. Ohuet vihreät parsat kypsyvät jo parissa minuutissa, paksut vaativat muutaman minuutin enemmän.
 2. Valkoisia parsoja voi joutua keittämään jopa 15 minuuttia.
 3. Voit varmistaa parsojen kypsyyden maistamalla tai pitämällä parsaa tyvestä vaakatasossa. Parsan kärkiosa taipuu hiukan alaspäin, kun se on kypsä.

Parsan grillaaminen

Grillatun parsan valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Rapea grilliparsa onnistuu näillä ohjeilla:

 1. Leikkaa parsojen kova kantaosa pois
 2. Sivele parsoille kevyesti öljyä
 3. Grillaa välillä käännellen, muutama minuutti per puoli.

Vinkki: Grillattu parsa saa aivan uutta potkua herkullisesta Valio AURA® juustosta ja vaahdotetusta Valio Viola® tuorejuustosta.

Parsan paahtaminen

Parsan voi myös paahtaa uunissa. Se on huolettoman kesäistä ruokaa, jota voi tarjota alkupaloina tai pääruoan lisukkeena. Näin paahdetut parsat onnistuvat:

 1. Kuori parsat ohuelti nupusta alaspäin. Mikäli parsat ovat kovin ohuita, voi ne jättää kuorimatta.
 2. Aseta parsat vuokaan, pirskota päälle öljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla.
 3. Paahda 225 asteessa n. 10 minuuttia ja nauti.

Vinkki: pirskota parsojen päälle sitruunamehua ennen tarjoilua!

Parsan kastikkeet

Parsan lisukkeista klassisin on varmasti hollandaisekastike. Vaihtelua tarjoiluun saat vaikkapa verigreippi-voikastikkeella , appelsiinilla maustetulla Maltaise-kastikkeella tai rakuuna-voikastikkeella. Yksi keväisimmistä yhdistelmistä on parsa savulohen ja korvasienimuhennoksen kanssa.

Parhaat parsareseptit

Parsa tuo hienostunutta makua risottoon ja parsapiirakkaan, keväistä raikkautta suosittuun vihreään pastaan sekä keveyttä herkulliseen parsakeittoon.

Tiesitkö, että eriväriset parsat ovat itseasiassa samaa lajiketta?

Valkoiset parsat kasvatetaan siten, että ne peitellään mullan alle. Vihreät parsat taas kasvavat kokonaan valossa. Violetti nuppu, joka joissain parsoissa on, syntyy kun parsan annetaan nousta hieman mullan alta. Vaikka parsalajike on sama, on valkoisessa ja vihreässä parsassa pieni makuero: valkoisessa maistuu hienostunut karvaus, vihreästä parsasta voi taas löytää nuoren herneenpalon aromia.

Lisää maukkaita parsareseptejä

Parsaruoilla on helppo tuoda lähestyvä kesä ruokapöytään. Parsa on monikäyttöinen ja voitkin tarjoilla sen niin alku- kuin pääruokana – vain mielikuvitus on rajanasi!

Katso kaikki parsareseptit
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›