Laktoositon ruokavalio

Kun maidon laktoosi aiheuttaa vatsaoireita, kyseessä on laktoosi-intoleranssi. Oireita voi välttää noudattamalla laktoositonta ruokavaliota eli korvaamalla tavanomaiset maitotuotteet laktoosittomilla tai vähälaktoosisilla vaihtoehdoilla.

Laktoosi-intolerantin ruokavalio

Useat laktoosi-intolerantit voivat käyttää vähälaktoosisia HYLA® tuotteita. Laktoosittomista Valio Eila® tuotteista laktoosi on kokonaan poistettu, joten ne sopivat ruokavalioon, jossa laktoosia tulee välttää täysin.

Laktoosittomien tuotteiden nauttiminen ei aiheuta laktoosi-intoleranssia, joten niitä voi huoletta tarjota myös heille, joiden ei tarvitse vältellä laktoosia.

Vinkkejä laktoosittoman ruokavalion toteutukseen

  • Laktoosin sietokyky vaihtelee samallakin henkilöllä eri tilanteissa ja olosuhteissa.
  • Maitotuotteen nauttiminen aterian yhteydessä helpottaa laktoosin sietoa, sillä muut ruoka-aineet hidastavat laktoosin kulkua ruoansulatuskanavassa, jolloin laktoosille jää enemmän aikaa pilkkoutua.
  • Maitotuotteita kannattaa nauttia pieninä annoksina, jolloin laktoosi ennättää pilkkoutua paremmin.
  • Hapanmaitotuotteet ovat helpommin siedettyjä kuin tavallinen maito. Niissä on vähemmän laktoosia, koska osa siitä muuttuu hapatuksen aikana maitohapoksi. Laktoosi-intolerantin kannattaakin kokeilla piimän, jogurtin ja viilin käyttöä ruokavaliossaan.
  • Kypsytetyt kovat juustot sopivat laktoosittomaan ruokavalioon, koska tuotteet ovat luontaisesti laktoosittomia.

Laktoosittomia resepti-ideoita

Katso lisää reseptejä

Maitoallergia ei ole sama kuin laktoosi-intoleranssi

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat täysin eri asioita. Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön maidon sokeri eli laktoosi aiheuttaa vatsaoireita. Maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin aiheuttaen allergisen reaktion. Maitoallergiassa on noudatettava maidotonta ruokavaliota. Laktoosi-intolerantit puolestaan voivat käyttää maitotuotteita, kunhan ne ovat vähälaktoosisia tai laktoosittomia.

Lue lisää maidottomasta ruokavaliosta.

Ruokavaliot
Maidoton ruokavalio
Ruokavaliot
Mitä on laktoosi-intoleranssi?
Ammattilaisille
Tutkittua tietoa laktoosi-intoleranssista
Ammattilaisille
Vatsavaivojen syynä laktoosi-intoleranssi vai jotain muuta?