Laskiainen 2022

Laskiainen jättää taakse pimeän talven ja kääntää katseet kohti kevättä ja pääsiäistä. Riemukkaaseen juhlaan kuuluvat perinteisesti hernekeitto, laskiaispullat ja ulkoilu. Kata siis pöytään laskiaisherkkuja, tai jos sää sallii, pakkaa eväät mukaan ja lähde pulkkamäkeen.

Laskiaisperinteisiin kuuluvat hauskanpito, herkuttelu ja ulkona reippailu. Ulkoilun jälkeen maistuu kaakao tai muu lämmittävä kuuma juoma sekä laskiaisen perinneruoat: hernekeitto ja laskiaispullat. Tänä vuonna laskiaissunnuntaita vietetään 27.2. ja laskiaistiistaita 1.3.

Parhaiden laskiaispullien salaisuutena onnistunut pullataikina ja omaan makuun sopivat täytteet

Laskiaispulla on peräisin länsinaapuristamme Ruotsista, jossa se tunnetaan nimellä "semla". Alun perin pullat nautittiin ilman täytteitä, mutta myöhemmin pullien maustajaksi lisättiin mantelimassaa. Ajan myötä pullien väliin alettiin laittaa myös kermavaahtoa ja mantelimassan rinnalle nousi toinenkin täytevaihtoehto, mansikkahillo.

Perinteisten täytteiden lisäksi laskiaispullan täytteeksi voi kokeilla myös kinuskikermaa, mokkakermavaahtoa, marjavaahtoa tai maapähkinätäytettä.

P.S. Tästä löydät myös gluteenittomien laskiaispullien reseptin!

Leipomassa pullaa? Näillä Valio Koekeittiön vinkeillä onnistut

Uunituore pulla on vastustamattoman hyvää. Mutta kuinka pullasta saa pehmeää? Entä mikä on sopiva paistolämpötila ja -aika? Lue tästä Valio Koekeittiön vinkit täydellisen pehmeiden pullien leipomiseen.

Lue lisää

Superhelpot laskiaisherkut

Eikö aika riitä pullanleivontaan? Laskiaisherkkujen makuun pääsee myös huomattavasti helpommin. Laskiaispullaritarien valmistus vie vain parikymmentä minuuttia, ja mantelikermacroissantitkin valmistuvat vikkelästi, jos täytteet sujauttaa valmiiksi paistetun croissantin väliin. Laskiaispannari kypsyy uunissa kuin itsekseen.

Hernekeitto kuuluu laskiaiseen

Hernekeiton juuret ulottuvat keskiaikaan tai vieläkin kauemmas historiaan. Laskiaiseen hernekeitto on liitetty tavallisena ennen paastoa tarjottavana ruokana.

Perinteen mukaan laskiaisena syötiin runsaasti mahdollisimman rasvaista ruokaa. Siksi myös  hernekeitto valmistettiin laskiaisena tavallista rasvaisemmista ruhon osista. Rasvaisuuden lisäksi ruokaan liittyi useita uskomuksia. Ruoan uskottiin esimerkiksi riittävän koko vuodeksi, jos laskiaispäivänä sitä pidettiin tarjolla koko päivä.

Vielä tänäkin päivänä hernekeitto on laskiaisen ehdoton klassikko. Perinteisen hernekeiton rinnalle ovat kuitenkin tulleet modernit vaihtoehdot, kuten erilaiset hernesosekeitot.

Tunnetko laskiaisen historian?

Laskiaista on vietetty keskiajalta lähtien ja se on yhteissumma uskontoa ja uskomuksia. Kirkollisessa perinteessä laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja siitä alkaa pääsiäistä edeltävä paasto. Laskiaissunnuntai aloittaa pääsiäisen ja kevään odotuksen, mutta varsinaista laskiaista vietetään vasta laskiaistiistaina. Mikään ei kuitenkaan estä juhlimasta laskiaista ja laskiaispullasesonkia pitkän kaavan mukaan!

Laskiaispullafanin unelma – laskiaispullakakku

Mistä saa Suomen suurimman laskiaispullan? Tänä vuonna omasta keittiöstä.

Laskiaispullafanin unelma on laskiaispullakakku, joka on käytännössä yksi jätti-iso laskiaispulla. Tämän hittiherkun uumenista löytyy kermavaahdon ja mantelimassan lisäksi taivaallista kinuskituorejuustoa. Koska jättilaskiaispullaa nautitaan ja tarjoillaan kuten kakkua, voi jokainen laskiaismäestä tuleva herkuttelija leikata itselleen juuri sopivan kokoisen palan. Täytettä tulee mukavasti jokaiseen palaan.

Herkullista laskiaisen aikaa!