Laskiainen 2023

Laskiainen jättää taakse pimeän talven ja kääntää katseet kohti kevättä ja pääsiäistä. Riemukkaaseen juhlaan kuuluvat perinteisesti hernekeitto, laskiaispullat ja ulkoilu. Kata siis pöytään laskiaisherkkuja, tai jos sää sallii, pakkaa eväät mukaan ja lähde pulkkamäkeen.

Laskiaisperinteisiin kuuluvat hauskanpito, herkuttelu ja ulkona reippailu. Ulkoilun jälkeen maistuu kaakao sekä laskiaisen perinneruoat: hernekeitto ja laskiaispullat – tai hernekeiton paras kaveri, pannukakku.

Milloin on laskiainen 2023?

Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Tänä vuonna laskiaissunnuntai on 19.2. ja laskiaistiistai 21.2. Laskiaissunnuntai aloittaa pääsiäisen ja kevään odotuksen, mutta varsinaista laskiaista vietetään monesti vasta laskiaistiistaina. Laskiaisena on ollut tapana syödä tuhdimmin, sillä tuhkakeskiviikko, eli laskiaistiistain jälkeinen päivä, on käynnistänyt pääsiäiseen saakka jatkuvan paaston.

Reseptit parhaisiin laskiaispulliin

Tiesitkö, että laskiaispulla on peräisin länsinaapuristamme Ruotsista, jossa se tunnetaan nimellä "semla"? Alun perin pullat nautittiin ilman täytteitä, mutta myöhemmin pullien maustajaksi lisättiin mantelimassaa. Ajan myötä pullien väliin alettiin laittaa myös kermavaahtoa ja mantelimassan rinnalle nousi toinenkin täytevaihtoehto, mansikkahillo.

Perinteisten täytteiden lisäksi laskiaispullan täytteeksi voi kokeilla myös suklaakermaa, vaniljavaahtoa tai banoffeesta tuttua yhdistelmää: banaania ja kinuskia. Laskiaispullien makumaailmaan pääsee myös italialaisten kermapullien, eli maritozzien avulla.

Leipomassa pullaa? Näillä Valio Koekeittiön vinkeillä onnistut

Uunituore pulla on vastustamattoman hyvää. Mutta kuinka pullasta saa pehmeää? Entä mikä on sopiva paistolämpötila ja -aika? Lue tästä Valio Koekeittiön vinkit täydellisen pehmeiden pullien leipomiseen.

Lue lisää

Superhelpot laskiaisherkut

Eikö aika riitä pullanleivontaan? Laskiaisherkkujen makuun pääsee myös huomattavasti helpommin. Laskiaispullaritarien valmistus vie vain parikymmentä minuuttia, ja mantelikermacroissantitkin valmistuvat vikkelästi, jos täytteet sujauttaa valmiiksi paistetun croissantin väliin. Laskiaispannari kypsyy uunissa kuin itsekseen.

Hernekeitto kuuluu laskiaiseen

Hernekeiton juuret ulottuvat keskiaikaan tai vieläkin kauemmas historiaan – ja vielä tänäkin päivänä hernekeitto on laskiaisen ehdoton klassikko. Perinteisen hernekeiton rinnalle ovat kuitenkin tulleet modernit vaihtoehdot, kuten erilaiset hernesosekeitot.

Laskiaispullafanin unelma – laskiaispullakakku

Mistä saa Suomen suurimman laskiaispullan? Tänä vuonna omasta keittiöstä.

Laskiaispullafanin unelma on laskiaispullakakku, joka on käytännössä yksi jätti-iso laskiaispulla. Tämän hittiherkun uumenista löytyy kermavaahdon ja mantelimassan lisäksi taivaallista kinuskituorejuustoa. Koska jättilaskiaispullaa nautitaan ja tarjoillaan kuten kakkua, voi jokainen laskiaismäestä tuleva herkuttelija leikata itselleen juuri sopivan kokoisen palan. Täytettä tulee mukavasti jokaiseen palaan.

Herkullista laskiaisen aikaa!