Laskiainen

Laskiainen

Laskiaista vietetään 7 viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisena jätetään taakse pimeä talvi sekä aloitetaan odottamaan kevättä ja pääsiäistä. Riemukkaaseen juhlaan kuuluu perinteisesti herkuttelu ja ulkoilu. Kata pöytään laskiaisherkkuja tai jos sää sallii pakkaa eväät mukaan ja lähde pulkkamäkeen.

Laskiainen aloittaa pääsiäisen ja kevään odotuksen

Laskiaista on vietetty keskiajalta lähtien ja se on yhteissumma uskontoa ja uskomuksia. Kirkollisessa perinteessä laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja siitä alkaa pääsiäistä edeltävä paasto. Laskiaissunnuntai aloittaa pääsiäisen ja kevään odotuksen, mutta varsinaista laskiaista vietetään vasta laskiaistiistaina.

Laskiaisperinteisiin kuuluu hauskanpito, herkuttelu ja reippailu ulkona esimerkiksi pulkkamäessä, jos sää sallii. Ulkoilun jälkeen maistuu kuuma juoma sekä laskiaisen perinneruoat hernekeitto ja laskiaispullat.

Hernekeitto on perinteinen laskiaisruoka

Laskiaisena tarjoiltiin runsaasti ruokaa, joka oli mahdollisimman rasvaista. Ruokaan liittyi useita uskomuksia, kuten jos laskiaispäivänä pidettiin ruokaa tarjolla koko päivän, niin sen uskottiin takaavaan ruoan riittävyyden koko vuodeksi. Myös perusruokana ollut hernekeitto valmistettiin laskiaisena tavallista rasvaisemmista ruhonosista.

Hernekeitto on laskiaisen ehdoton klassikko, joka säilynyt vuosisatojen ajan laskiaisen talvipäivän keittona. Valmista laskiaispäiväksi perinteinen hernekeitto tai maistuva hernesosekeitto.

Laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla?

Laskiaisena on lupa herkutella! Laskiaispulla on peräisin länsinaapuriltamme Ruotsista, jossa se tunnetaan nimellä Semla. Alun perin pullat nautittiin ilman täytteitä, mutta myöhemmin mantelimassaa alettiin käyttää pullien maustajana. Ajan myötä pullien väliin alettiin laittamaan myös kermavaahtoa ja mantelimassan rinnalle nousi mansikkahillo.

Kysymys kuuluukin, että maistuuko laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla? Pullaherkun täytteen kohdalla voi tulla valitsemisen vaikeus, mutta ongelman voi ratkaista överilaskiaspullalla. Se on tosiherkuttelijan unelmien täyttymys, sillä se sisältää molemmat täytteet. Perinteisten täytteiden lisäksi voi laskiaispullan täytteeksi kokeilla mokkakermavaahtoa, marjavaahtoa tai maapähkinätäytettä.

Upota sormet pullataikinaan ja pyöräytä herkulliset laskiaispullat.

Riemukasta laskiaista!

Energiatarpeesi