Laskiainen

Laskiaista vietetään 7 viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisena jätetään taakse pimeä talvi sekä aletaan odottaa kevättä ja pääsiäistä. Riemukkaaseen juhlaan kuuluvat perinteisesti herkuttelu ja ulkoilu. Kata pöytään laskiaisherkkuja, tai jos sää sallii, pakkaa eväät mukaan ja lähde pulkkamäkeen.

Laskiainen aloittaa pääsiäisen ja kevään odotuksen

Laskiaista on vietetty keskiajalta lähtien ja se on yhteissumma uskontoa ja uskomuksia. Kirkollisessa perinteessä laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja siitä alkaa pääsiäistä edeltävä paasto. Laskiaissunnuntai aloittaa pääsiäisen ja kevään odotuksen, mutta varsinaista laskiaista vietetään vasta laskiaistiistaina. Vuonna 2019 laskiaissunnuntaita vietetään 3.3. ja laskiaistiistaita 5.3.

Laskiaisperinteisiin kuuluvat hauskanpito, herkuttelu ja reippailu ulkona esimerkiksi pulkkamäessä. Ulkoilun jälkeen maistuu kuuma juoma sekä laskiaisen perinneruoat hernekeitto ja laskiaispullat. Jaksatko odottaa laskiaispäiviin asti vai aloitatko herkuttelun jo hyvissä ajoin?

Hernekeitto on perinteinen laskiaisruoka

Perinteen mukaan laskiaisena tarjoiltiin runsaasti ruokaa, joka oli mahdollisimman rasvaista. Ruokaan liittyi useita uskomuksia, kuten jos laskiaispäivänä pidettiin ruokaa tarjolla koko päivän, sen uskottiin takaavaan ruoan riittävyyden koko vuodeksi. Myös arkisena ruokana tunnettu hernekeitto valmistettiin laskiaisena tavallista rasvaisemmista ruhonosista.

Hernekeitto on laskiaisen ehdoton klassikko, joka on säilynyt vuosisatojen ajan laskiaisen talvipäivän keittona. Valmista laskiaispäiväksi perinteinen hernekeitto tai maistuva hernesosekeitto.

Laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla?

Laskiaisena on lupa herkutella! Laskiaispulla on peräisin länsinaapuristamme Ruotsista, jossa se tunnetaan nimellä "semla". Alun perin pullat nautittiin ilman täytteitä, mutta myöhemmin mantelimassaa alettiin käyttää pullien maustajana. Ajan myötä pullien väliin laitettiin myös kermavaahtoa ja mantelimassan rinnalle nousi mansikkahillo.

Kysymys kuuluukin, maistuuko laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla? Pullaherkun täytteen kohdalla voi tulla valitsemisen vaikeus, mutta ongelman voi ratkaista överilaskiaspullalla. Se on tosiherkuttelijan unelmien täyttymys, sillä se sisältää molemmat täytteet. Perinteisten täytteiden lisäksi voi laskiaispullan täytteeksi kokeilla mokkakermavaahtoa, marjavaahtoa tai maapähkinätäytettä.

Upota sormet pullataikinaan ja pyöräytä herkulliset laskiaispullat.

Laskiaispullafanin unelma – laskiaispullakakku

Mistä saa Suomen suurimman laskiaispullan? Tänä vuonna omasta keittiöstä.

Laskiaispullafanin unelma on laskiaispullakakku, joka on käytännössä yksi jätti-iso laskiaispulla. Tämän hittiherkun uumenista löytyy kermavaahdon ja mantelimassan lisäksi taivaallista kinuskituorejuustoa. Koska jättilaskiaispullaa nautitaan ja tarjoillaan kuten kakkua, voi jokainen laskiaismäestä tuleva herkuttelija leikata itselleen juuri sopivan kokoisen palan. Täytettä tulee mukavasti jokaiseen palaan.

Herkullista laskiaisen aikaa!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›