Raparperijuustokakku

Raparperijuustokakku

6 h
keskitaso
261 kcal / 100g
2
13

Raparperi on kevään ja alkukesän todellinen kausiherkku. Lempeän täyteläinen juustokakku ja kirpakka raparperi ovat täydellinen yhdistelmä. Kakun kaunis koristelu syntyy raparperivarsien kuorista.

Ainekset

12 annosta

Pohja

100 g
2 dl
kaurahiutaleita
1 dl
vehnäjauhoja
1 dl
fariinisokeria
1
luomu kananmuna

Raparperihillo

250 g
raparperia
2 dl
hillosokeria

Tuorejuustotäyte

4
liivatelehteä
2 rasiaa (à 175 g)
1 prk (200 g)
4 dl
1 dl
sokeria
1
vaniljatanko
3
kanelitankoa

Raparperikoristelu

2 ½ dl
vettä
1 dl
sokeria
1
vaniljatanko
250 g
raparperia

Ohje

  1. Aloita käsittelemällä raparperit hilloa ja koristelua varten. Höylää juustohöylällä tai kuorimaveitsellä raparperien punertavat ulko-osat pitkiksi suikaleiksi. Paloittele sisäosa. Siirrä suikaleet sivun odottamaan jatkokäsittelyä.
  2. Laita raparperipalat ja hillosokeri kattilaan kiehumaan. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos on paksuuntunut ja hilloontunut (n. 30 min). Jätä jäähtymään pöydälle.
  3. Valmista pohja: Nypi voi ja kuivat aineet kulhossa tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon muna. Taputtele seos leivinpaperilla pohjustetun ja voidellun irtopohjavuoan (Ø 23 cm) pohjalle ja reunoille n. 2 cm:n korkeuteen. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 12 min.
  4. Pohjan paistuessa kypsennä raparperisuikaleet. Kiehauta vesi, sokeri ja vaniljatanko (leikkaa auki ja kaavi siemenet) kattilassa. Laita suikaleet (4 - 5 kerrallaan) kiehumaan muutamaksi minuutiksi, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet, mutta eivät vielä hajoa. Nosta työlaudalle ja anna jäähtyä.
  5. Ota leivinpaperiarkki. Puno raparperisuikaleet leivinpaperin päällä koripunokseksi. Laita ensin suikaleita pystysuoraan vierekkäin siten, että suikaleiden väliin jää n. 0,5 cm. Nosta sitten joka toinen suikale nostamalla suikaleen alareuna ylös siten, että n. 4 cm yläreunasta jää leivinpaperille. Aseta ensimmäinen vaakasuora suikale taitekohdan alapuolelle. Palauta nostetut suikaleet takaisin suoriksi ja nosta ylös ne suikaleet, jotka edellä olivat suorina. Aseta taas vaakasuora suikale taitekohdan alle. Jatka näin kunnes punos on valmis. Laita levy pakastimeen, jotta sitä on helpompi käsitellä.
  6. Valmista juustotäyte. Laita liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen. Kiehauta 2 dl kermaa kattilassa, laita kerman joukkoon kanelitangot ja avattu vaniljatanko siemenineen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 - 8 min. Poista tangot ja sulata kermaan liivatteet. Sekoita tuorejuusto, maitorahka ja sokeri. Kaada kerma-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Vaahdota loppu kerma, nostele tuorejuutotäytteen joukkoon.
  7. Levitä jäähtynyt raparperihillo pohjan päälle. Kaada hillon päälle tuorejuustotäyte, tasoita. Peitä ja nosta jääkaappiin hyytymään.
  8. Nosta raparperipunoslevy hyytyneen kakun päälle ja siisti reunat saksilla. Halutessasi voit saksia levyn valmiiden kakkupalojen mukaisesti, sillä sulanut levy on hankala leikata kakkulapiolla.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
261 kcal
Proteiini
4 g
Hiilihydraatit
28 g
Rasva
14 g
Suola
0,2 g
Ravintokuitu
1 g
Kalsium
24 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)