Kotivara pelastaa poikkeustilanteissa

Löytyykö kotoasi ruokaa ja vettä kolmen päivän tarpeisiin? Tämän artikkelin luettuasi tiedät, millaisista aineksista kotivara kannattaa koostaa, ja miten ruokaa voi tehdä ilman sähköä.

Moni tietää, että kotivara tulisi olla, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaisesti kotivara on kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa erilaisten poikkeustilanteiden varalle. Kotivaralle voi tulla käyttöä esimerkiksi sähkökatkon aikana, jos kaupat joutuvat sulkemaan ovensa, tai sairaana, kun kauppaan ei pääse.

Viranomaisten ja järjestöjen suosituksen mukaan jokaisesta kotitaloudesta tulisi löytyä koko ruokakunnalle 72 tunniksi riittävä ruoan ja juoman kotivara. Kotivaran ei kuitenkaan ole tarkoitus olla muista ruokatarvikkeista erillinen varasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan, etteivät ne pääse vanhenemaan. Kokoa kotivara siis itsellesi mieluisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin.

Tärkeintä kotivarassa on pullotettu vesi. Lisäksi kotiin kannattaa varata:

 • hedelmiä, kasviksia, juureksia, myös säilöttyjä
 • leipää, riisikakkuja, näkkileipää
 • pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
 • hilloja, soseita
 • muroja, myslejä
 • huoneenlämmössä säilyvää (eli UHT-käsiteltyä) maitoa, maitojauhetta, kasvijuomia
 • kala-, liha- ja papusäilykkeitä
 • riisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, soijarouhetta
 • patukoita, keksejä, suklaata
 • ruokaa lemmikeille, jos sellaisia on

Valion pitkään ja huoneenlämmössä säilyviä tuotteita ovat esimerkiksi UHT-käsitellyt ja huoneenlämmössä säilyvät maidot, laktoositon kevyt maitojauhe, Oddlygood kaurajuoma, PROfeel proteiinijuomat sekä Onni puurot ja vellit. Voi ja kovat juustot säilyvät jääkaapissa avaamattomina jopa muutamia kuukausia, mehut, marjakeitot ja smoothietkin useita viikkoja hieman tuotteesta riippuen.

Kotivaraan kuuluvien ruokien säilytys

Säilytä kotivaraan kuuluvia tuotteita, kuten muitakin elintarvikkeita, eli pakkauksen ohjeen mukaan. Moni elintarvike säilyy parhaiten kylmässä, tiiviissä pakkauksessa ja valolta suojattuna. Jos tuote säilyy huoneenlämmössä, se mainitaan pakkauksessa erikseen.

Jos sähkökatko vie virran jääkaapista ja pakastimesta, heti ei ole syytä huoleen: ruoka säilyy jääkaapissa pari tuntia ja pakastimessa jopa vuorokauden, vaikkei laite olisi päällä. Vältä avaamasta laitteiden ovia turhaan, ettei niihin pääse lämpöä.

Pakastimeen kannattaa varata etukäteen muutamia kylmäkalleja, jotta voit tarpeen tullen säilöä ruokaa jääkaapista kylmälaukkuun. Viileällä ilmalla ruokaa voi säilyttää terassilla tai parvekkeella.

Jos sähkökatko kestää pitkään, kannattaa jääkaapista ja pakastimesta mahdollisuuksien mukaan syödä lämpenevä ruoka, ennen kuin se pilaantuu. Kypsennys ilman sähköä onnistuu esimerkiksi puu- tai hiiligrillissä, trangialla, leivinuunissa tai takassa.

Näin teet ruokaa ilman sähköä

Jos sähköt katkeavat, virta loppuu niin jääkaapista ja pakastimesta kuin myös hellasta ja uunista. Ilman sähköä kokkaaminen vaatii nykypäivänä hieman mielikuvitusta, mutta moni välipala onnistuu kokonaan ilman kypsentämistä. Tuorepuuron voi turvottaa vain pikaisesti huoneenlämmössä, tai antaa sen tekeytyä yön yli esimerkiksi parvekkeella tai terassilla. Myös chia-vanukas valmistuu yön aikana viileässä ulkoilmassa. Mustikkarahkan ainekset löytyvät monelta kotoa ja sen voi valmistaa saman tien syötäväksi, kunhan jaksaa vatkata kerman käsivatkaimella.

Salaatti on mainio ruoka, joka onnistuu myös silloin, kun ruoan kypsentäminen ei ole mahdollista. Ruokaisuutta salaattiin saa säilykkeistä, kuten pavuista tai tonnikalasta. Jos sähkökatkon aikaan jääkaapista löytyy juustoa, se kannattaa käyttää heti. Kokeile tomaatti-papusalaattia tai vaikka tonnikala-juustosalaattia – keitetyt munat voi tarvittaessa jättää reseptistä pois.

Erilaiset leivät ja rullat ovat mukavaa suolaista syötävää, jotka eivät vaadi kypsentämistä. Täytä leipä tomaatilla ja juustolla, salaatilla ja raejuusto-tzatzikilla tai avokadolla ja Koskenlaskija Ruoka & Dippi chilillä. Vegaaninen Välimeren rulla syntyy rieskasta, jonka väliin kääräistään salaattia, hummusta, aurinkokuivattua tomaattia ja Oddlygood Veggie goudan makuisia viipaleita. Poikkeustilanteissa reseptejä kannattaa soveltaa ja käyttää sitä, mitä omasta kaapista löytyy.

Muut kotivaraan kuuluvat tarvikkeet

Häiriötilanteissa kotona tarvitaan muutakin kuin ruokaa. Varaa kotiin tarpeita, joilla pärjäät kolme vuorokautta poikkeusoloissa, eli pystyt esimerkiksi hakemaan vettä vedenjakopisteeltä, saat valoa ilman sähköä ja voit kuunnella viranomaistiedotteet radiosta. Varmista, että kotoa löytyy ainakin nämä tarvikkeet:

 • hygieniatarvikkeita
 • tarpeelliset lääkkeet
 • kanistereita veden hakemiseen
 • muovipurkkeja
 • kynttilöitä
 • tulitikkuja
 • taskulamppu
 • paristoja
 • paristoilla toimiva radio
 • käteistä rahaa
Keittiössä nyt
Ruokaa perusaineksista
Keittiössä nyt
Seitsemän jälkiruokaa, jotka valmistuvat ilman uunia
Keittiössä nyt
Kahdeksan edullista arkiruokaa