Järjestä rento blini-illallinen laskiaisena

Talven blinikausi huipentuu laskiaiseen, jolloin pöytään katetaan läjä höyryävän kuumia blinejä ja täyte jos toinenkin. Jälkkäriksi tarjotaan laskiaisherkkukimara.
Kevättalven rennoimmat illallisjuhlat syntyvät blinien ja helppojen täytteiden yhdistelmästä. Sisältä pehmeät ja pinnalta rapeat letut katoavat nopeasti parempiin suihin, joten blinejä kannattaa tehdä runsaasti. Ylijääneet blinit voi pakastaa myöhempiä herkkuhetkiä varten.
Jos blinit paistaa pannulla, kannattaa paistamiseen käyttää kirkastettua voita. Se kestää kuumuutta tavallista voita paremmin ja takaa blineihin herkullisen maun. Jos taas keittiössä huhkimisen haluaa vaihtaa seurusteluun, voi blinit paistaa myös pannukakkuna uunissa.
Testaa näitä blinien täytteitä
- Graavi– ja kylmäsavukalat sekä lämminsavukalat
- Suolakurkun, smetanan ja hunajan yhdistelmä
- Sienisalaatti niin perinteisenä, smetalla ryyditettynä kuin vegaanisenakin versiona
- Mädit tai vegaaninen merilevämäti
- Sillit ja sillikaviaari
- Sipuli, sitruuna, tilli ja mustapippuri
Perinteiset blinit
Nappaa tästä talteen hyvä blinien perusresepti! Perinteinen ohje sisältää niin vehnä- kuin tattarijauhojakin. Taikina kohotetaan hiivalla, joka yhdessä kermaviilin kanssa edesauttaa blinien tutun happaman maun syntymistä. Lisäkuohkeutta rakenteeseen tuo valkuaisvaahto. Paista blinit runsaassa voissa ja herkuttele lempitäytteiden kera hyvässä porukassa.
Blinipalat
Jos vieraita on paljon tai et muuten vain jaksa paistaa blinejä pannulla yksitellen, testaa blinipannukakkua. Pellillä valmistuva jättiblini sivellään uunituoreena voilla, leikataan annospaloiksi ja tarjoillaan pikkublinien tapaan. Maku on aivan yhtä mainio kuin perinteisissäkin blineissä. Kiertoilmauunissa blinipannareita voi myös valmistaa useamman kerralla.
Aamiaisblinit
Blinijuhlia ei ole mikään pakko pitää ilta-aikaan! Runsas blinitarjoilu sopii erinomaisesti myös brunssille tai pitkälle viikonloppuaamiaiselle. Aamiaisblinien kaurahiutaleilla rikastettu taikina tekeytyy yön yli jääkaapissa. Mukavan happamat lettuset saavat täytteekseen pestolla maustettua salaattijuustoa ja savulohta.
Alkupalablinit
Jos tarjoilet blinejä vain alkupalana, kurkkaa tämä resepti. Lettupannulla valmistuu ohjeen avulla sopiva määrä blinejä kahdeksalle syöjälle alkuruoaksi. Tattari- ja vehnäjauhoista tehty taikina saa sopivaa hapokkuutta ja pientä poretta kefiiristä. Taikina kannattaa pyöräyttää jo aamulla, sillä sen annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia.
Röstiblinit
Blinien kanssa samaan pöytään sopivat myös perunasta ja palsternakasta paistetut röstiblinit. Karkeaksi raastetut juurekset on helppo paistaa sopiviksi annospaloiksi pikkulettupannulla. Lettujen loppukypsennys tehdään uunissa, joten röstit saa nostettua kerralla pöytään koko poppoolle. Juureslettujen kanssa maistuvat perinteiset blinien täytteet, kuten smetana, mäti ja punasipuli.
Zakuska-pöytä
Zakuska eli Venäjältä tuttu runsas voileipäpöytä on hauska vaihtoehto illanistujaisiin. Zakuska-pöytään katetaan blinien ja perinteisten täytteiden lisäksi myös leikkeleitä, piirakoita ja kasvissalaatteja. Tapas-tyyppisiin tarjoiluihin voi lisätä oman maun mukaan keitettyjä perunoita, jokirapuja ja lihaa sisältävän salat olivierin, amerikkalaistyyppiset täytetyt kananmunat eli deviled eggs tai karitsasta ja anjoviksesta tehtyä vorschmackia.
Laskiaisen jälkiruoat
Laskiaisillallinen on kiva päättää makeisiin herkkuihin. Kokeile perinteisten laskiaispullien sijaan tuttuja makuja uuteen uskoon tuunattuna. Vaaleanpunaiset keksituulihatut täytetään vaniljaisella kreemillä ja vattuhillolla. Ruotsalaisista kahviloista meille rantautuneet trendikkäät kanelikierteet saavat täytteekseen kuohkeaa mantelitäytettä ja kermavaahtoa. Superhelpot laskiaiscroissantit valmistuvat pikapikaa pakastecroissanteista, hillosta ja kermavaahdosta.