Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Piimä on keittiöiden moniottelija – näin käytät sitä

Aamiaisblinit
Veera Pitkänen
Veera Pitkänen
Valio markkinointi

Veera luottaa keittiössä siihen, että parhaat asiat syntyvät laadukkaista raaka-aineista ajan kanssa.

Piimä on keittiön mitä monipuolisin raaka-aine, sillä se sopii niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin. Sen happamuus ja raikkaus ovat omiaan tasapainottamaan erityisesti rasvaisuutta.

Ota piimä haltuun

Piimä on ruoanlaiton todellinen ihmeraaka-aine: sillä on paikkansa niin taikinoissa, marinadeissa kuin kastikkeissakin. Happamuudellaan se tasapainottaa erityisesti rasvaisuutta, joten sitä käytetään monesti yhdessä ranskankerman, smetanan ja majoneesin sekä rasvaisten proteiinien kanssa. Piimä onkin oivallinen raaka-aine esimerkiksi blineissä, jotka nautitaan usein rasvaisten lisukkeiden kera. Happamat blinit kesytetään savulohella ja salaattijuustolla.

Piimän luontainen happamuus mureuttaa lihat, ja siksi sitä käytetäänkin paljon myös lihojen marinoinnissa. Piimällä marinoit niin porsaan, naudan, broilerin kuin karitsankin. Viimeistele piimällä marinoidut porsaankyljykset kirpeällä gremolatalla. Piimämarinadi kannattaa pyyhkäistä huolellisesti pois ennen lihan kypsennystä, jottei maitoproteiini pala lihan pintaan.

Piimä on myös mitä mainioin pohja erilaisille kastikkeille, sillä se kestää hyvin runsaitakin makuja. Herkullinen kastike syntyy piimästä ja trendikkäästä dukkah-mausteseoksesta, joka sisältää seesaminsiemeniä, hasselpähkinärouhetta, korianterin siemeniä ja kuminan siemeniä. Minttuisen piimäkastikkeen happamuus pyöristetään hunajalla.

Piimää tarvitaan myös valkosipulilla ja yrteillä maustetun ranch-kastikkeen ominaismaun saavuttamiseen. Satokausikalenterin ranch-kastikkeessa piimän happamuutta taittaa perinteiseen tapaan rasvainen majoneesi. Trendikäs ranskankermalla pyöristetty piimä-tillikastike maistuu savustetun lohen makuparina kesät talvet.

Piimä on kotileipurin luottopakki

Kuppikakut, muffinssit, donitsit, piirakat ja kakut. Piimä on monen luottoleivonnaisen paras kaveri, sillä se mahdollistaa kuohkeuden salaisen ainesosan – ruokasoodan – käyttämisen. Yhdessä ruokasoodan kanssa se takaa muhkeat ja mehevät leivonnaiset. Piimän hapan maku täydentää myös ihanasti leivonnaisten makeutta.

Makean leivonnan lisäksi piimällä on erityinen rooli suolaisessa leivonnassa. Sillä saa juuri sopivasti happamuutta ja mehevyyttä suolaiseen pannukakkuun sekä itse leivottuihin leipiin. Kokeile rohkeasti ja mausta piimällä pannukakku, ryynirieska, saaristolainen tai perinteinen ruisleipä. Lopputulos niittää kehuja!

Piimäpannukakku kesytetään tuhdin mausteisella tacotäytteellä. Hapan ryynirieska rakastaa sen sijaan smetanaa ja kalaa. Saaristolaisessa piimän happamuus taitetaan siirapilla, kun taas ruisleivässä happamuus päästetään sellaisenaan valloilleen. Piimällä maustettujen leipien kylkiäisenä maistuu ruskistettu munavoi tai merisuolalla maustettu Valio Oivariini®.

Näillä onnistut

Jos käytät piimää vain ruoanlaitossa ja leivonnassa, nappaa ostoskoriin puolen litran pakkauksessa myytävää Valio Hyvä suomalainen Arki® rasvaton piimää.

Search