Herkulliset herukat

Sopivan mehukkaat, kirpeät ja happamat viinimarjat sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Katso vinkit eri herukkalajikkeiden käyttöön ja inspiroidu maukkaista herukkaresepteistä.

Kotipuutarhojen klassikko, viinimarjapensas, antaa loppukesästä runsaasti satoa. Suoraan pensaasta suuhun poimitut marjat kuuluvat lämpimiin kesäpäiviin, pakkasesta poimittuna herukat ilahduttavat ympäri vuoden juomissa, leivonnaisissa ja esimerkiksi puuroissa. Maistuuko sinulle parhaiten puna-, musta-, valko- vai viherherukka?

Löydä herukkasuosikkisi

Herukat ovat marjojen kirpeä klassikko, joista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Suomessa eniten viljelty herukka on makean hapan mustaherukka, joka löytää tiensä monen lautaselle esimerkiksi puuron päällä. Kirpeä punaviinimarja puolestaan on monien leivonnaisten maukas täyte.

Kokeile leivonnassa rohkeasti myös valko- ja viherherukoita. Valkoherukka muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan punaherukkaa, viherherukka puolestaan on lähempänä mustaherukkaa.

Herukoiden satokausi jatkuu loppukesästä syksyyn. Myös herukoiden lehtiä voi kerätä ja käyttää esimerkiksi yrttiteessä tai säilönnässä.

Kirpeän makeat herukkaleivonnaiset

Herukat tuovat leivonnaisiin kaivattua kirpeyttä ja happamuutta. Täytä herukoilla piirakka, koriste kakku tai yhdistä herukat lempeän herkulliseen vaniljaan. Viinimarjoja löytyy kaupan pakastealtaasta ympäri vuoden, joten satokautta ei tarvitse odotella, kun leipomisinto yllättää.

Jälkiruokia ja välipaloja herukoista

Leivonnaisten lisäksi herukat sopivat hyvin välipaloihin. Testaa vispipuurossa puolukoiden sijaan punaherukoita, niin saat klassikkoon uutta raikkautta. Kesähelteillä maistuvat raikkaat mocktailit ja smoothiet, joihin mustaherukka tuo kaivattua happamuutta. Ihanan kesäinen jäädyke syntyy puolestaan yhdistämällä punaherukkaa ja mansikkaa.

Tiesitkö tätä herukoista?

  • Rakkaalla marjalla on monta nimeä. Yksille marja on herukka, toisille viinimarja.
  • Herukat ovat erittäin monikäyttöisiä marjoja. Ne sopivat hyvin paitsi leivontaan, myös hilloksi, hyytelöksi, mehuihin ja kiisseleihin.
  • Myös herukoiden lehtiä voi hyödyntää. Hauduta punaherukan lehdistä teetä ja lisää mustaherukan lehtiä mukaan antamaan lisämakua, kun säilöt kurkkuja.

Herukoiden makua vaivatta

Herukoiden herkullisesta mausta pääsee nauttimaan myös kaupan antimien avulla. Kun herukoiden kaipuu iskee, poimi ostoskoriin Valio sokeroimatonta mustaherukkakeittoa.