
Nyt kokataan kurpitsaa!
Upean väriset ja herkulliset talvikurpitsat ovat syksyllä parhaimmillaan. Tässä vinkit kurpitsoiden käsittelyyn sekä reseptit, joilla kokkaat ja leivot ihania kurpitsaruokia ja -leivonnaisia.
Kurpitsa taipuu meheviksi herkuiksi
Monen mielestä kurpitsat ovat parhaimmillaan paahdettuina. Jos kurpitsa on iso, voit paahtaa sen kerralla ja valmistaa siitä useamman herkullisen kurpitsaruoan. Kokeile esimerkiksi hokkaidokurpitsasta valmistettuja lämpimiä kurpitsaleipiä tai kurpitsapastaa. Soseutettuna kurpitsat sopivat keittoihin joko sellaisenaan tai vaikkapa bataatin tai omenan kaverina. Paahdettu kurpitsakeitto valmistuu lempeän makeasta myskikurpitsasta. Spagettikurpitsa käy mainiosti pastan korvikkeeksi, ja kurpitsahillolla maustat niin puuron kuin jogurtinkin.
Makeita kurpitsaleivonnaisia ja -jälkiruokia
Kurpitsaleivonnaiset kuuluvat perinteisesti Halloweeniin(aukeaa uuteen välilehteen), mutta mikä estää leipomasta herkkuja myös ihan tavallisen syyspäivän iloksi? Kurpitsapiirakka on monen suosikki, mutta myös kinuskiset kanelilla maustetut kurpitsamuffinssit sopivat mainiosti pimeneviin syysiltoihin. Nappaa mukaan kuppi kuumaa teetä sekä pala pehmeää kurpitsaleipää eli pumpkin breadia ja käperry lämpimän viltin suojiin.
Tiesitkö tämän kurpitsasta?
- Kurpitsat jaetaan talvi- ja kesäkurpitsoihin. Talvikurpitsat ovat kovakuorisia ja ne käytetään täysikasvuisina. Pehmeäkuoriset kesäkurpitsat syödään keskenkasvuisina.
- Talvikurpitsoissa on A- ja C-vitamiineja ja kaliumia. Kurpitsansiemenet taas sisältävät foolihappoa ja K-vitamiinia ja rautaa. Kurpitsan siemenet voi itse paahtaa uunissa tai pannulla ja käyttää vaikkapa mysliin.
- Kurpitsa on hyvä kuidun lähde.
- Kokonainen kurpitsa säilyy parhaiten +8 – +12 asteen lämmössä.
- Lajikkeesta riippuen kurpitsa voi painaa parista kilosta satoihin kiloihin.


















