Kaunis koristelu viimeistelee voileipäkakun – näin onnistut

Herkullinen voileipäkakku ansaitsee makunsa mukaiset koristeet. Mutta, miten kinkkuvoileipäkakun voisi koristella? Entäpä lohivoileipäkakku. Onko muita vaihtoehtoja kuin lohirullat? Kurkkaa tästä raikkaat ideat ja näppärät vinkit!

Voileipäkakut ovat monen suosikkisuolaisia. Eikä ihme. Voileipäkakkujen ruokaisuus riittää viemään nälkää, herkullisuus ihastuttaa vuodesta toiseen eikä valmistuskaan ole niin vaikeaa, mitä monesti luullaan.

Voileipäkakun koristelu kertoo makumaailmasta

Oletko miettinyt, miksi lihavoileipäkakun päällä on kinkkuruusuja ja kalavoileipäkakun päällä lohirullia? Voileipäkakun koristeilla on kauneutensa lisäksi myös toinen tehtävä: vinkata kakun makumaailmasta.

Täysin samoja raaka-aineita kakun sisältä ja päältä ei kuitenkaan tarvitse löytyä. Voit hyvin käyttää kakun täytteessä vaikkapa edullisempaa kylmäsavulohituorejuustoa ja jättää kalliimmat kylmäsavulohifileet kakun koristeiksi.

Milloin voileipäkakku kannattaa koristella?

Tässä toimiva muistisääntö: täytä kakku aina tarjoilua edeltävänä päivänä, koristele vasta viime hetkellä. Mehevyyden takaamiseksi voileipäkakku on hyvä täyttää jo päivää ennen tarjoilua. Helpoin tapa on koota kakku leipä- tai irtopohjavuokaan. Vaihtoehtoisesti voit kääriä kakun tiiviisti kelmuun ja laittaa päälle kevyen, tasaisen painon. Anna voileipäkakun tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Toisin kuin täyttäminen, koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Jos aikataulut eivät tähän taivu, voi kakun koristella myös juhlapäivän aamuna. Tällöin kakun päältä kannattaa kuitenkin jättää pois nopeimmin nuupahtavat salaatit, versot ja yrtit.

Yksinkertaista vai runsasta?

Voileipäkakun koristelussa saa olla luova. Kokeile yhdistää koristeluun syötäviä kukkia, painele pintaan yrttejä, asettele wasabivoileipäkakun päälle sushia tai taiteile koristeista kakun pintaan kaunis maisema.

Myös koristeiden asettelulla on väliä. Asetteletko koristeet kakun keskelle, reunoille kranssiksi vai valitsetko modernin lähestymistavan ja toispuoleisen koristelun?

Neljä vinkkiä voileipäkakun koristeluun

  1. Suunnittele. Mieti, haluatko yksinkertaista vai runsasta. Entä tuleeko koristeita vain kakun päälle vai myös reunoille? Halutessasi voit piirtää luonnoksen paperille.
  2. Mieti kokonaisuutta. Jos koristelet kakun paljon makua sisältävillä raaka-aineilla, vaikuttaa se väistämättä myös koko kakun makuun. Varmin tapa varmistua kokonaisuuden toimivuudesta on tehdä pieni testivoileipäkakku jo ennen juhlia.
  3. Huomioi sää. Jos juhlapäivälle on luvattu hellettä, kannattaa kakun päältä jättää pois helposti pilaantuvat raaka-aineet, kuten majoneesi ja äyriäiset. Vaihtoehtoisesti voit tehdä yhden ison kakun sijaan useamman pienemmän. Säilytä tarjoilua odottavia voileipäkakkuja jääkaapissa ja nosta uusi esille vasta edellisen loputtua.
  4. Hidasta vihannesten nahistumista jäävesikylvyllä. Jos käytät koristelussa salaattia tai muita paljon vettä sisältäviä vihanneksia, liota niitä ensin hetki jäävedessä. Kuivaa vihannekset ennen koristelua.

Resepti vielä hukassa?

Voileipäkakkuja riittää jokaiseen makuun. Leivo rakastettu lohivoileipäkakku, kokeile herkullista broilerivoileipäkakkua tai testaa mainiosti pienempiin juhliin sopivia voileipäkakkuleivoksia.

Katso lisää reseptejä