Siirry sisältöön
Juhannuksen lettukakku

Sesonki

Perinteinen juhannusmenu 

Uusia perunoita, kotimaista kalaa ja makeita mansikoita – niistä on perinteinen juhannus tehty.  

Ihanat uudet perunat 

Perunasato kypsyy juuri sopivasti juhannukseksi. Ensimmäiset varhaisperunat herkutellaan simppelisti keitettyinä voin kanssa, mutta juhannuksena potuille annetaan aivan erityinen juhlakäsittely. Hyrskypotut ja perunasalaatti maistuvat mainiolta niin grillimakkaran, savukalan kuin sillinkin parina.


Maistuvat kalaruoat 

Kotimainen kala kruunaa juhannuspöydän, saatiinpa laiturin nokasta, katiskasta tai torilta mitä kalaa tahansa. Lohi on kesällä parhaimmillaan meheväksi savustettuna, ahvenet ja kuha rapsakoiksi paistettuina ja siika graavattuna. Perinteiseen juhannuspöytään katetaan kalaruokien kaveriksi skagenia, joka onnistuu näppärästi myös vegaanisena versiona. Vegaanisella mädillä ja tillillä maustettu tofuskagen ei kalpene maussa katkarapuisalle esikuvalleen.


Suven suloisimmat salaatit 

Kalan ja perunoiden kanssa maistuvat helpot salaatit, joissa kotimaiset vihannekset pääsevät loistamaan. Tomaattia, kurkkua, vihreää salaattia ja muutama muu oma lempiaines päälle – paljon muuta ei tarvita! Ruokaisassa maalaissalaatissa voi hyödyntää myös yli jääneet keitetyt perunat, ja mummon vihreän salaatin salaisuus on kermaisen täyteläinen kastike.  


Marjaisat jälkiruoat 

Juhannuksen aikaan kauppoihin ilmestyvät ensimmäiset kotimaiset mansikat. Ja mikäs sen ihanampaa kuin juhlistaa yötöntä yötä mansikkakakun äärellä! Makeat marjat sopivat kermakakun lisäksi upeasti myös britakakun väliin. Juhannukseen kuuluvat tietysti myös letut. Paista lettuja kerralla kunnon läjä ja säästä osa lettukakun tekoon. Jos pohjoispohjanmaalainen perinneherkku juhannusjuusto ei ole vielä tuttu, kokeile ihmeessä! Heraliemessä keitelty, makeaksi karamellisoitunut kotijuusto maistuu niin jälkiruokana kuin välipalanakin.  

Aurinkoista juhannusta!


Juhannuksen lettukakku

Lisää herkkuja juhannukseen

Kaipaatko lisäideoita juhannusruokiin? Kurkkaa tästä lisää juhannukseen sopivia reseptejä!

Search