Vappuleivonnaisten suosikit

Vappuna herkutellaan värikkäillä donitseilla, churromunkeilla, muffineilla, tippaleivillä ja roseteilla. Mikä vappuleivonnainen on sinun suosikkisi?

Vappu on värikkäiden leivonnaisten kulta-aikaa. Hulluttele leivonnaisten koristelussa tai tarjoa tutut vappuherkut uudella tapaa. Esimerkiksi donitseista syntyy helposti näyttävä donitsikakku tai hauska donitsiseinä.

Donitsit uunissa ja perinteisesti

Donitsit voivat muistuttaa ulkonäöltään munkkeja, mutta ero löytyy taikinasta. Kakkutaikinaa muistuttava donitsitaikina kohoaa leivinjauheella, jolloin taikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa. Koristelu sujuu kuitenkin samalla tapaa: koristele sokerilla tai ihanalla kuorrutteella! Tässä reseptit, joilla valmistat uppopaistetut donitsit sekä donitsit pellillä.

Herkulliset tippaleivät ja rosetit

Tomusokerilla viimeistelty tippaleipä on rapsakka, uppopaistettu leivonnainen. Kimurantti ulkonäkö saa kyseenalaistamaan herkun alkuperän, mutta tippaleipä on perisuomalainen vappuleivonnainen, jonka historia ulottuu 1700-luvulle saakka.

Rosetit syntyvät tippaleivän tapaan rasvassa paistamalla, mutta rosettirautaa apuna käyttäen. Rosettien ja tippaleipien taikinoissa on hieman maku- ja rakenne-eroja, mutta ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Rosettirautoja myydään esimerkiksi kukan ja perhosen muotoisina.

Vappuleivonnaisten uudet ideat

Jos munkit, donitsit, tippaleivät ja rosetit tuntuvat liian perinteisiltä vappuleivonnaisilta, paista vappujuhliin espanjalaisia churroja, meheviä muffineita, värikkäitä kuppikakkuja tai helppoja, mokkapaloista esimerkkiä ottaneita peltikakkuja. Vai kokeilisitko veikeitä simatorttuja?

Sesonki
Vappukakku kattaa ilon
Sesonki
Munkit tekevät vapun
Sesonki
Sima ja vappujuomat