Vappuleivonnaisten suosikit

Vappuna herkutellaan värikkäillä donitseilla, churromunkeilla, muffineilla, helpoilla peltikakuilla ja uppopaistetuilla tippaleivillä ja roseteilla. Mikä vappuleivonnainen on sinun suosikkisi?

Vappu on värikkäiden leivonnaisten kulta-aikaa. Hulluttele leivonnaisten koristelussa tai tarjoa tutut vappuherkut uudella tapaa. Esimerkiksi donitseista syntyy helposti näyttävä donitsikakku tai hauska donitsiseinä.

Donitsit uunissa ja perinteisesti

Donitsit voivat muistuttaa ulkonäöltään munkkeja, mutta eroa löytyy taikinasta. Kakkutaikinaa muistuttava donitsitaikina, kun kohoaa leivinjauheella, jolloin taikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa. Koristelu sujuu kuitenkin samalla tapaa: koristele sokerilla tai ihanalla kuorrutteella! Tässä reseptit, joilla valmistat uppopaistetut donitsit sekä donitsit pellillä.

Suolaiset donitsit

Vapun henkeen sopivat mainiosti myös  sipseillä ja pienillä suolakekseillä koristellut suolaiset donitsit. Yhdestä taikinasta valmistuvat sekä suolaiset donitsit että suolaiset pikkumunkit.  Näitä on pakko maistaa – nam!

Veikeät tippaleivät ja rosetit

Tomusokerilla viimeistelty tippaleipä on rapsakka, uppopaistettu leivonnainen. Kimurantti ulkonäkö saa kyseenalaistamaan herkun alkuperän, mutta tippaleipä on perisuomalainen vappuleivonnainen ja sitä on leivottu jo 1700-luvulta. Kullankeltainen pino itse tehtyjä tippaleipiä on vapun kohokohtia. Psst! Hyvän tippaleivän salaisuus on taikinaan lisätty raastettu sitruunankuori.

Rosetit syntyvät tippaleivän tapaan rasvassa paistamalla, mutta rosettirautaa apuna käyttäen. Rosettien ja tippaleipien taikinoissa on hieman maku- ja rakenne-eroja, mutta ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Rosettirautoja myydään esimerkiksi kukan ja perhosen muotoisina.

Vappuleivonnaisten uudet ideat

Jos munkit, donitsit, tippaleivät ja rosetit tuntuvat liian perinteisiltä vappuleivonnaisilta, paista vappujuhliin espanjalaisia churroja, meheviä muffineita, värikkäitä kuppikakkuja tai helppoja, mokkapaloista esimerkkiä ottaneita peltikakkuja. Vai kokeilisitko hauskaa vappuhalkoa? Olipa valintasi mikä vain, muista värikäs koristelu, sillä leivonnainenkin saa olla vappuna vähän överi!

Parhaat vappuruoat
Vappukakut
Munkit
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›