Tippaleivät, rosetit ja donitsit - vappuleivonnaisten suosikit

Vappuna herkutellaan uppopaistetuilla leivonnaisilla, kuten tippaleivillä ja roseteilla. Myös värikkäästi koristellut donitsit, suklaaseen dipattavat churrot, mehevät muffinit ja hauskat yhdistelmäleivokset, kuten brookiet maistuvat vapun herkkuina.

Tippaleipä

Tomusokerilla viimeistelty tippaleipä on veikeän näköinen, rapsakka, uppopaistettu leivonnainen. Kimurantti ulkonäkö saa kyseenalaistamaan herkun alkuperän, mutta tippaleipä on perisuomalainen vappuleivonnainen ja sitä on leivottu jo 1700-luvulta. Kullankeltainen pino itse tehtyjä tippaleipiä on vapun kohokohtia.

Tippaleipien valmistus onnistuu näillä vinkeillä

Tippaleivät syntyvät, kun taikinaa pursotetaan ohuena nauhana kuumaan rasvaan luoden ristikkäisiä taikinanauhoja. Pyöreän ulkomuodon saamiseksi apuna voi käyttää tippaleipämuottia tai esimerkiksi matalaa säilyketölkkiä, josta on poistettu kansi ja pohja. Pursotukseen voi käyttää pursotuspussia tai puhdasta ketsuppipulloa. Tippaleivät paistetaan molemmilta puolilta kullanruskeaksi.

Psst! Hyvän tippaleivän salaisuus on taikinaan lisätty sitruunan raastettu kuori.

Tällä reseptillä onnistut!

Katso resepti

Rosetit

Rosettien ja tippaleipien taikinoissa on hieman maku- ja rakenne-eroja, mutta ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Rosetit syntyvät tippaleivän tapaan rasvassa paistamalla, mutta niiden tekemiseen tarvitaan rosettirauta. Rosettirautoja myydään esimerkiksi kukan ja perhosen muotoisina.

Katso resepti

Hurmaavat vappumunkit

Päältä rapeat, sisältä mehevät ja huulille tarrautuvan sokeriset munkit ovat varmasti suosituin vappuleivonnainen. Perinteiset munkit, pikamunkit ja cronut-munkit onnistuvat ohjeillamme. Katso vinkit paistamiseen ja koristeluun!

Kaikki munkeista

Donitsit

Donitsit näyttävät pieniltä munkeilta, mutta syntyvät eri taikinasta. Munkkitaikina on käytännössä hiivalla kohotettu pullataikina, kun taas donitsien taikina muistuttaa enemmän kakkutaikinaa ja se kohotetaan leivinjauheella. Donitsitaikinaa ei siis tarvitse vaivata ja nostattaa. Donitsit voi koristella sokerilla tai kuvankauniilla kuorrutteella. Kokeile myös suolaisia donitseja tai käytä donitseja villin friikkipirtelön koristeluun! Valmiit donitsit voi koota näyttävästi pinoon donitsikakuksi.

Suolaiset donitsit

Vapun henkeen sopivat erityisen hyvin myös suolaiset donitsit, jotka on koristeltu sipseillä ja pienillä suolakekseillä – nam! Yhdestä taikinasta valmistuvat sekä suolaiset donitsit että suolaiset pikkumunkit.

Katso vinkit

Lisää vappuleivonnaisia: churrot, brookiet, cruffinsit ja cake popsit

Uusi idea vappuun ovat espanjalaiset churrot, jotka nekin valmistetaan uppopaistamalla. Churrojen juovikas pinta syntyy tähtityllan avulla. Churromunkit on yksinkertaistettu ohje alkuperäisestä: vähän kuin pitkulainen pikamunkki. Espanjassa churroja syödään perinteisesti makeana aamiaisena suklaakastikkeen kanssa. Myös tämä versio nautitaan churromaisesti kaneli-sokeripinnan ja suklaakastikkeen kera!

Jos uppopaistaminen tuntuu liian työläältä, vappupöytään voi hyvin valmistaa myös muita makeita leivonnaisia.

Eri tavoin koristellut, mehevät muffinit ovat pirteä ilmestys vappupiknikillä tai brunssilla. Vappuna leivonnainenkin saa olla vähän överi ja lapsenmielinen. Kokeile esimerkiksi brownien ja cookien yhdistäviä brookie-leivonnaisia, donitsin ja croissantin yhdistäviä cruffinseja, suloisia cake pops -kakkutikkareita, whoopies-leivonnaisia, sitruunarahkalla täytettyjä macarons-leivoksia tai tuorejuustopursotuksista värinsä saavia unicorn-pullia. Niiden makeus, yltäkylläisyys ja värikkyys ovat kuin tehty vappuun!

Vapun hittiherkku – cronut-munkki

Vapun helpoin ja herkullisin munkki syntyy valmiista crioissant-taikinasta. Pehmeällä vadelma- ja kinuskituorejuustovaahdolla täytettynä herkku hurmaa vappukansan varmasti.

Katso ohje
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›