Tippaleipä

Vappuleivonnaiset

Vappuna herkutellaan etenkin uppopaistetuilla leivonnaisilla: munkeilla, tippaleivillä ja roseteilla. Myös värikkäästi koristellut donitsit, suklaaseen dipattavat espanjalaiset churrot ja mehevät muffinit sopivat vappuun mainiosti.

Tippaleipä

Tomusokerilla viimeistelty tippaleipä on rapsakka, uppopaistettu leivonnainen. Tippaleivät syntyvät, kun taikinaa pursotetaan ohuena nauhana kuumaan rasvaan. Pyöreän muodon saamiseksi apuna voi käyttää tippaleipämuottia tai esimerkiksi matalaa säilyketölkkiä, josta on poistettu kansi ja pohja.

Rosetit

Rosettien ja tippaleipien taikinoissa on hieman maku- ja rakenne-eroja, mutta ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Rosetit syntyvät myös rasvassa paistamalla, mutta niiden tekemiseen tarvitaan rosettirauta. Rosettirautoja myydään esimerkiksi kukan ja perhosen muotoisina.

Vappumunkit

Munkit ovat varmasti suosituin vappuleivonnainen. Katso munkkien paisto- ja koristeluvinkit

Donitsit

Donitsit näyttävät pieniltä munkeilta, mutta syntyvät eri taikinasta. Munkkitaikina on käytännössä hiivalla kohotettu pullataikina, kun taas donitsien taikina muistuttaa enemmän kakkutaikinaa ja se kohotetaan leivinjauheella. Donitsitaikinaa ei siis tarvitse vaivata ja nostattaa. Donitsit voi koristella sokerilla tai kuorrutteella. Kokeile myös suolaisia donitseja tai käytä donitseja villin friikkipirtelön koristeluun!

Lisää vappuleivonnaisia

Uusi idea vappuun ovat espanjalaiset churrot, jotka nekin valmistetaan uppopaistamalla. Churrojen juovikas pinta syntyy tähtityllan avulla. Espanjassa churroja syödään perinteisesti makeana aamiaisena suklaakastikkeen kanssa.

Jos uppopaistaminen tuntuu liian työläältä, vappupöytään voi hyvin valmistaa myös muita makeita leivonnaisia. Eri tavoin koristellut, mehevät muffinit ovat pirteä ilmestys vappupiknikillä tai brunssilla. Vappuna leivonnainenkin saa olla vähän överi ja lapsenmielinen. Kokeile esimerkiksi brownien ja cookien yhdistäviä brookie-leivonnaisia, donitsin ja croissantin yhdistäviä cruffinseja, suloisia cake pops -kakkutikkareita ja whoopies-leivonnaisia. Niiden makeus, yltäkylläisyys ja värikkyys ovat kuin tehty vappuun!

Energiatarpeesi