Kalan grillaus

Grillattu kala on nopeaa ja kevyttä kesäruokaa. Eikä valmistustakaan tarvitse jännittää, sillä muutamalla hyvällä vinkillä sekin sujuu näppärästi.

Itse pyydystetty kala on lähiruokaa parhaimmillaan. Ja jos kalaonni ei suosi, voi grillikalat hyvin hakea myös kaupasta. Kokeile rohkeasti erilaisia kaloja: lohta, taimenta, ahventa, kuhaa tai vaikka haukea. Vaihtoehtoja ja erilaisia valmistustapoja kyllä riittää joka makuun.

Mitä kalaa voi grillata?

Grillaus on siitä hieno laji, että lähes mitä vaan voi grillata. Erinomaisesti grilliin sopivat kokonaisena fileenä grillattavat rasvaisemmat kalat, kuten lohi, kirjolohi ja taimen. Pienemmistä ja vähärasvaisemmista kaloista grilliin sopivat mainiosti muun muassa silakat ja ahvenet, jotka voi kypsentää kokonaisina halsterissa. Ahvenfileet sopivat hyvin myös kesäisiin purjehtijan burgereihin.

Siika ja kuha puolestaan valmistuvat fileenä, vartaissa tai folionyytissä mausteiden ja kasvisten kera. Lisäksi grilliin sopivat myös tonnikala sekä äyriäiset, kuten jättikatkaravut. Grillatun kalan mausteena toimii hyvin lime, sitruuna, suola, mustapippuri sekä yritit, kuten tilli ja korianteri.

Niksit kalan grillaamiseen

Kalan valmistus ei ole rakettitiedettä, mutta onnistumisessa auttavat nämä niksit:

 1. Kala pilaantuu herkästi, joten pidä kala mahdollisimman pitkään kylmässä ennen valmistusta. Kalan oikea säilytyslämpötila on 2-4 astetta. Kalaa tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa tai jäissä, jos jääkaappi on tätä lämpimämpi.
 2. Juuri kalastettu kala on taatusti tuoretta, mutta se pitää perata heti pyydystämisen jälkeen. Jos kalaonni ei ole suotuisa, kaupassa tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta, kirkkaista silmistä ja tummanpunaisista kiduksista. Tuoreessa kalassa on kiinteä rakenne ja liha on kiinni tiukasti selkärangassa.
 3. Rasvaisen kalan alle grilliin kannattaa laittaa foliota, jotta rasva ei valu grilliin ja syty. Pienemmät kalat voi hyvin grillata kokonaisina.
 4. Kuten aina kalaa valmistaessa, myös grillatessa kannattaa välttää kalan paistamista ylikypsäksi.
 5. Grillatun kalan kaveriksi sopii hyvin raikas kastike. Kokeile vaikka sinapilla, sitruunalla ja tuoreella tillillä maustettua jogurttikastiketta.

Ohjeet kalan käsittelyyn

Ennen kalojen grillausta kalat tulee perata. Kaupan kalat ovat yleensä valmiiksi käsiteltyjä ja monessa kaupassa kalat voi myös pyytää valmiiksi fileoituna. Itse pyydetty saalis pitää kuitenkin osata tarpeen vaatiessa perata. Ei kuitenkaan huolta, sillä kalan perkaaminen on yksinkertaista terävien työkalujen avulla.

 • Hauen fileointi

  Katso vinkit videolta vaihe vaiheelta hauen fileointiin.

 • Kuhan fileointi

  Katso vinkit kuhan fileointiin. Muista, että harjoitus tekee mestarin.

 • Kalan paistaminen

  Kalan paistaminen on helppoa - paistamiseen tarvitaan vain laadukas pannu, öljyä ja suolaa.

Sesonki
Kotimainen kala on kesän paras saalis
Sesonki
Monien makujen grillikasvikset
Sesonki
Juhannuksen kalapöytä