Kalan grillaus

Kala on nopeaa grillattavaa ja kevyttä kesäruokaa. Tarvitaan vain muutama hyvä vinkki, ja kalan grillaus onnistuu. Itse pyydystetty kala on myös todellista lähiruokaa ja kuuluu monien mökkiherkkuihin. Klassinen grillattu lohi muuntautuu lisukkeiden ja kastikkeiden avulla moneen muotoon. Sen lisäksi grilliin istuu hienosti kuha, ahven ja miksei vaikkapa hauesta tehty burgeripihvi, jonka voi valmistaa esimerkiksi haukimurekevartaiden ohjeella. Kalaonnea grillaukseen!

Minkä kalan voi grillata?

Rasvaisemmat kalat kuten lohi, kirjolohi ja taimen sopivat erinomaisesti grilliin. Mausteeksi käyvät esim. limetin kuori, suola, maustepippuri ja korianteri. Maustettu filee laitetaan grilliin nahkapuoli alaspäin ja grillataan kypsäksi.

Pienemmät ja vähärasvaisemmat kalat, kuten silakat ja ahvenet kannattaa grillata kokonaisena esimerkiksi halsterissa. Ahventen mausteeksi sopii ripaus suolaa, sokeria, mustapippuria, rouhittua katajanmarjaa, raastettua sitruunan kuorta ja tilliä.

Siika ja kuha kannattaa valmistaa esim. folionyytissä mausteiden ja kasvisten kera. Myös tonnikalasta saa erinomaista grilliruokaa, eikä kannata unohtaa äyriäisiä kuten herkullisia kokonaisia katkarapuja.

Kalasta valmistuvat myös maistuvat kalavartaat grilliin.

Niksit kalan grillaamiseen

Kalan valmistus ei ole rakettitiedettä, mutta siihen kannattaa tietää pari niksiä. Kala pilaantuu herkästi, joten erityisesti kesähelteillä tulee huolehtia, että kala pysyy kylmässä mahdollisimman pitkään ennen valmistusta ja syödään mahdollisimman pian grillauksen jälkeen. Kalan oikea säilytyslämpötila on 2-4 astetta. Kalaa tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa tai jäissä, jos jääkaappi on tätä lämpimämpi.

Juuri kalastettu kala on taatusti tuoretta, mutta se pitää perata heti pyydystämisen jälkeen. Jos kalaonni ei ole suotuisa, niin kaupassa tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta, kirkkaista silmistä ja tummanpunaisista kiduksista. Tuoreessa kalassa on kiinteä rakenne ja liha on tiukasti selkärangassa.

Kuten aina kalaa valmistaessa, myös grillatun kalan kanssa kannattaa varoa ylikypsentämistä. Rasvaisen kalan alle grilliin kannattaa laittaa foliota, jotta rasva ei valu grilliin ja syty. Pienemmät kalat kannattaa grillata kokonaisina. Monipuolinen kala sopii myös grillinyytteihin.

Ohjeet kalan käsittelyyn

Ennen kalojen grillausta ne tulee perata. Kaupan kalat ovat yleensä valmiiksi käsiteltyjä ja monessa kaupassa voi pyytää jopa fileoimaan kalan valmiiksi, mutta oma kalasaalis pitää perata mahdollisimman pian. Kalan perkaaminen on yksinkertaista terävien työkalujen avulla.

Isommat kalat voi laittaa grilliin nahkoineen ja suomuineen, ja myös täytetyissä kaloissa suomustuksen voi jättää välistä. Kalan suomustus tehdään ennen suolistamista ja sen jälkeen vasta fileoidaan. Fileointitapa vaihtelee kalalajin mukaan. Katso artikkelista tarkemmat ohjeet kalan perkaamiseen ja ideoita muihin herkullisiin kalaruokiin.

Kotikokkia helpottavat videot kalan käsittelyyn

Näiltä videoilta löydät hyvät ja selkeät ohjeet hauen ja kuhan fileointiin sekä kalan paistamiseen. Muista, että harjoitus tekee mestarin.

Hauen ja kuhan fileointi: katso vinkit videolta vaihe vaiheelta

  • Hauen fileointi

    Katso vinkit hauen fileointiin.

  • Kuhan fileointi

    Katso vinkit kuhan fileointiin.

Kalan paistaminen - katso vinkit videolta

  • Kalan paistaminen

    Kalan paistaminen on helppoa - paistamiseen tarvitaan vain laadukas pannu, öljyä ja suolaa.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›