
Joulupuuro porisemaan
Riisipuuro on perinteinen aattoaamun herkku, mutta se on niin hyvää, että sitä söisi vaikka joulukuun jokaisena päivänä. Pieni, mutta tärkeä yksityiskohta on manteli, jonka uskotaan tuovan löytäjälleen onnea.
Joulupuuro perinteiseen tyyliin
Joulupuuroperinne on vanha, mutta riisistä valmistettu joulupuuro on kuitenkin vasta reilut sata vuotta vanha tapa. Aiemmin joulupuuro valmistettiin useimmiten ohrasta tai kaurasta. Joulupuuro kuuluu aattoaamuun, mutta sen tarjoamiseen löytyy useita otollisia hetkiä pikkujouluista tapaninpäivään saakka.
Perinteinen riisipuuro keitetään Valio täysmaitoon. Jos kuitenkin haluat päästä helpomalla, keitä riisipuuro Kiehu® maitojuomaan. Se on helppo keittää, mutta vaikea polttaa! Vegaaninen riisipuuro valmistuu Oddlygood® Barista kaurajuomaan.
Täysmaito, voinokare, sokeri ja kaneli ovat riisipuuron perinteisimmät lisukkeet, mutta joulun aikaan monet vannovat sekahedelmäkeiton eli kotoisasti sekametelisopan nimeen.
Mitä joulupuuron päälle?
Jos rakastat uusia makuja, kokeile perinteisten täytteiden sijaan näitä ideoita. Yhdessä tai erikseen!
- Ei riisipuuroa ilman voita! Nokare voita herkullisesti ruskistettuna tekee puurolle ihmeitä. Ruskistetun voin maku on hurmaavan pähkinäinen.
- Kotimaiset marjat, kuten puolukka ja karpalo tuovat joulupuuroon ihanasti kirpeyttä – ja tietysti väriä!
- Pähkinät ja mantelit tuovat mukavasti tekstuuria. Kokeile vaikkapa rouhittua mantelia, hasselpähkinää, pistaasipähkinää tai pekaanipähkinää. Psst! Pähkinöiden ja manteleiden kevyt paahtaminen nostaa niiden aromit paremmin esiin.
- Samettiset kreemit ja keitot viimeistelevät puurolautasen. Valio Keittiön kanelikreemi ja kinuskikreemi sekä Valio glögikeitto ovat herkullisia ja kertakaikkisen helppoja vaihtoehtoja.
Joulupuuro uudella twistillä
Maistuisiko tänä jouluna hieman erilainen joulupuuro? Höystä uuniriisipuuro mehevillä omenoilla tai keitä puuro mannasuurimoista ja mausta karamellisoidulla pinnalla. Joulupuuron voi nauttia myös jälkiruokana – kiepsauta riisipuurosta mainio kerrosvanukas, mehevä viktorianvanukas tai hurmaava mantelimanna.
Tiesitkö tämän joulupuurosta ja mantelista?
Joulun riisipuuro keitetään yleensä kattilassa, mutta Itä-Suomessa joulupuuro on tehty perinteisesti uunissa. Tapoja joulupuuron keittämiseen on edelleen monia, mutta tiesitkö miksi joulupuuroon laitetaan manteli?
Joulupuuroon on tapana laittaa kuorittu manteli, joka tuo löytäjälleen onnea. Pohjolan jouluperinteisiin manteli on rantautunut niinkin kaukaa kuin antiikin Kreikasta. Tuolloin oli illanvietoissa tapana piilottaa ruokaan papu. Piilotetun pavun löytäjä oli juhlan kuningas tai kuningatar, joka sai keksiä juhlijoille erilaisia tehtäviä, joista ei saanut kieltäytyä. Tavan kulkeutuessa Euroopan halki papu muuttui vuosien varrella manteliksi. Manteliperinteen matkatessa pohjoiseen myös leikit jäivät pois ja mantelin merkitys muuttui onnea tuottavaksi.














