Kaipaatko lohtua pimeneviin ja viileneviin syysiltoihin? Leipominen tuo iloa syksyn kaamokseen ja mikä parasta, saat samalla suun makeaksi – tai suolaiseksi.
Päivät lyhenevät ja pimenevät, mutta omassa keittiössä valmistetut leivonnaiset piristävät synkimmänkin syyspäivän. Kokosimme kymmenen lohtuleivonnaista, jotka hellivät herkkusuita. Vedä villasukat jalkaan ja kääriydy viltin alle nauttimaan itse tehtyjä lämpimäisiä.
Syksyn suosikkeihin kuuluu herkullinen omena-kaurapaistos eli omenahyve, jossa makeat omenalohkot saavat rapean kaurakuorrutuksen. Lämmin kanelin ja kardemumman maustama paistos maistuu iltapalalla tai sohvalla elokuvan äärellä. Lorauta päälle itse tehtyä vaniljakastiketta tai oikaise Valio Vanilla™ kastikkeella.
Pikkuisen parempi pannari syntyy, kun lisäät taikinaan lorauksen jogurttia, kaadat täydellisen kuohkean taikinan uunipellille ja koristelet herukoilla. Lämmin pannari tuo pientä makeutta syksyn pimeneviin iltoihin.
Nopeat pikakorvapuustit valmistuvat alle puolessa tunnissa vain neljästä ainesosasta, mutta maku on häkellyttävän herkullinen. Pikakorvapuustien juju on levittää Valio kanelikreemiä säästelemättä valmiin croissant-taikinan päälle, ja kääräistä taikina korvapuusteiksi. Voitele paistovalmiit pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Nauti hyvässä seurassa maidon tai lämpimän juoman kera.
Brownie on takuuvarma hemmotteluherkku pimeneviin syysiltoihin. Vegaanisesta tummasta suklaasta syntyvä lohtuleivonnainen saa raikkaan ripauksen tuoreista vadelmista. Houkuttelevin lopputulos syntyy, kun jätät brownien sisältä hieman pehmeäksi. Lusikoi herkkua suoraan vuoasta tai anna jähmettyä hetki jääkaapissa.
Perinteinen mustikkapiirakka saa rapean ja maukkaan muropohjan kaurahiutaleista. Alle tunnissa valmistuva piirakka maistuu arki-iltana, viikonloppuillallisen jälkiruokana tai metsäretken eväänä. Täytteeseen käyvät hyvin myös pakastemustikat, kun sekoitat joukkoon perunajauhoja sitomaan mustikoista irtoavaa nestettä.
Kokoa vohvelit pinoon ja lisää jokaisen kerroksen väliin vaahdotettua kuohukermaa, vaniljarahkaa ja tuoreita marjoja. Rento vohvelikakku sopii syksyn brunssipöytään tai herkuttelijan iltapalaksi. Parhaimmillaan vohvelikakku on heti, kun saat rapeat vohvelit ja täytteet koottua pinoksi.
Ruokaisten piirakoiden klassikko on kaamoksen paras suolainen lohtuleivonnainen. Herkullinen maku syntyy perunapohjasta, ja pannulla kuullotettu purjo tuo mukavaa makua lämminsavulohitäytteeseen. Rikasta täytettä Valion maustetulla crème fraîcella ja Juustomestarin cheddar raasteella.
Supersuklainen, tahmea ja sisältä valuva mutakakku tuo lohtua, kun eniten sitä kaipaat. Leivo kakku omaksi iloksi tai yllätä vieraat tuhdilla herkulla. Täydellisen kuohkea kakku valmistuu alle tunnissa. Valuta kahvinmakuinen mokkapalakuorrutus valmiin kakun päälle, ja koristele suklaahipuilla ja strösseleillä.
Rahkalla ja marjoilla täytetty piirakka valmistuu vähällä vaivalla. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, täytä marjoilla ja lusikoi rahka-munaseos päälle. Marjapiirakka tuo lohtua isommallekin porukalle, mutta jos jotain jää, voit pakastaa loput.
Täydellinen namupala vie mennessään viimeisenkin lohtuherkkuhimon. Pienissä rocky road -paloissa yhdistyvät suolaiset ja makeat maut. Sulata liedellä suklaa ja lisää vaahtokarkit, muromysli, marjat ja suolakinuski. Anna jähmettyä muutama tunti jääkaapissa. Nauti pienet suklaiset herkut villasukat jalassa kirjan tai elokuvan kera.