Siirry sisältöön

Raaka-aine

Monipuoliset sienet

Syksy tuo luontoon kauniit värit, kirpakat aamut ja metsässä poimijoita odottavan sienisadon. Tässä vinkit sienien käsittelyyn sekä tietenkin herkulliset sienireseptit!

Löytöretkelle sienimetsään

Ennen kuin sienistä voi tehdä ruokaa, tulee ensin suunnata metsään. Näillä ohjeilla tunnistat ruoanlaittoon sopivat perussienet ja saat reseptit ja vinkit niiden käyttöön sekä säilömiseen.

Löytöretkelle sienimetsään

Ruokaa sienistä

Sienet jakavat aika lailla ruokailijoiden mielipiteet, mutta useimmille sienet ovat suurta herkkua, ja miksipä ei. Sienien maku itsessään on melko mieto, joten ruoanvalmistuksessa niiden makua ei tule peittää liioilla mausteilla, vaan makua tulee päinvastoin korostaa. Sienistä saa monenlaista herkullista ruokaa: pastoja, risottoja, kastikkeita, muhennoksia, keittoja, munaruokia, pataruokia ja lisukkeita. Mikä näistä on suosikkisi?

Sienipiirakka ja muut leivonnaiset

Sienipiirakka on klassikko, joka on pakko leipoa kerran syksyssä. Mehevä ja maukas sienipiirakkaa maistuu paitsi brunssilla ja lounaalla, myös päivällisellä ja iltapalalla. Paras sienipiirakka syntyy ehdottomasti metsäsienistä, kuten kantarelleista tai suppilovahveroista. Helppo kantarellipiirakka on herkullisen umaminen loppukesän herkku. Suppilovahveroilla ryyditetty sienigalette taas maistuu pitkälle syksyyn.

Tip icon

Tiesitkö tämän sienistä?

  • Sienet sisältävät runsaasti kuitua.
  • Sienissä on B- ja D-vitamiineja. Kantarellissa on lisäksi A-vitamiinin esiastetta.
  • Sienet sisältävät kivennäisaineita, kuten rautaa, kaliumia ja seleeniä.
  • Sieni ei ole kasvi vaan itiöemä.
  • Sienet kannattaa käsitellä ripeästi poimimisen jälkeen, koska ne pilaantuvat nopeasti.
  • Riippuen sienestä ne voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla.
  • Sienet kannattaa kuumentaa ennen pakastamista.