Blinit ovat takuuvarma talviherkku

Blinit, eli linnit, ovat yksi slaavilaisen keittiön suurimpia herkkuja. Venäjällä blinit syödään useimmiten makeina jälkiruokina, kun taas Suomessa ne toimivat suolaisena alku- ja pääruokana. Vuoden alku on parasta bliniaikaa ja hyvä hetki kokeilla itse tehtyjä herkkuja.

Hyvät raaka-aineet saavat blinit maistumaan

Blinien tärkein raaka-aine on tattarijauho. Perinteisten blinien kuohkea rakenne ja miedosti hapan maku syntyy, kun hiivaa sisältävän taikinan annetaan seistä vähintään tunti huoneenlämmössä, mielellään pidempään. Lisäkuohkeutta taikinaan antavat vaahdotetut valkuaiset, jotka lisätään juuri ennen paistamista.

Helpoiten blinit syntyvät valurautaisella blinipannulla, runsaassa aidossa voissa paistaen. Paistamiseen sopii myös paistin- ja ohukaispannu, mutta blinipannulla saat blineille helpommin haluamasi paksuuden ja oikean muodon. Tässä venäläinen ja länsimaalainen käsitys blineistä eroaa: venäläinen blini on ohut kuin kotoinen lettumme, meillä blinit taas ovat paksuja ja kuohkeita.

Kun voita on pannulla riittävästi, blinille muodostuu sille ominainen rapea ja huokoinen rakenne. Blinit paistetaan keskilämmöllä ja käännetään vain kerran. Blinit voidaan paistaa myös kirkastetussa voissa. Jos aikaa on niukemmin, voit kokeilla nopeammin syntyviä muhkeita rahkalettuja eli pikablinejä. Toinen vaihtoehto on tehdä blinipannukakku, josta riittää jaettavaa suuremmallekin porukalle.

Blinien tärkein raaka-aine on tattarijauho.

Blinit ovat seurusteluruokaa

Blinit sopivat mainiosti isommallekin porukalle. Zakuskoja eli pikkuhiljaa nautittavia suupaloja syötäessä ruokailu rytmittyy rennoksi ja aikaa jää seurustelulle.

Voit tarjoilla blinit esimerkiksi Valio smetanan, mädin, hienonnetun sipulin, voisulan ja mustapippurin kera. Maukas lisäke on myös sillikaviaari. Kasvisruokailijalle maistuvia lisäkkeitä ovat suolakurkut ja nopeasti syntyvä, maukas sienisalaatti. Lapsille blinejä voi tarjota vaikkapa munavoin ja kylmä- tai lämminsavustetun lohen kera.

VINKKI: Smetanan voi tarjota myös kuohkeana. Vatkaa smetanaa muutama minuutti sähkövatkaimella ja lisää joukkoon vaahdotettua kermaa.

Tarjoa blinien kera:

Raikas jälkiruoka kruuna bliniaterian

Bliniateria on usein yllättävän tuhti. Palanpainikkeeksi on siis syytä tarjota jotain, joka vie kielen mennessään ja jättää miellyttävän keveän olon. Monien erityylisten lisäkkeiden kanssa hyvin yhteensopiva piimä panna cotta on raikas jälkiruoka, joka sopii kruunaamaan illallisen. Myös sitruunaposset on yksinkertainen ja raikas vaihtoehto. Mikäli haluat juhlallisemman päätöksen aterialle, kokeile herkullista lakkajäädykettä tai raikasta puolukkajäädykettä.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›