Siirry sisältöön
Miljonäärin kinuskipalat

Raaka-aine

Suola

Suola on ruoanlaiton ja leivonnan korvaamaton kulmakivi. Sillä maustat ruoat ja leivonnaiset ja säilöt raaka-aineet.

Ruokasuola – mitä se on?

Ruokasuola on hyvä perussuola ruoanlaittoon ja leivontaan. Se on maultaan pehmeää ja sopii hyvin korostamaan raaka-aineiden omaa makua. Ruokasuola saadaan maaperästä, ja koska Suomen maaperä on varsin jodiköyhää, ruokasuola myydään usein jodioituna. Ruokasuolan karkeampi versio myllysuola rouhitaan suolamyllyllä pienemmiksi kiteiksi.

Vähemmän natriumia sisältävä mineraalisuola sopii ruokasuolan tapaan niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin. Mineraalisuolassa osa natriumkloridista on korvattu kalium- ja magnesiumkloridilla.


Karkea merisuola ja hieno merisuola

Merisuola saadaan nimensä mukaisesti merivedestä haihduttamalla. Merisuola onkin lähes täyttä nautriumkloridia – hiven- ja kivennäisaineita siinä on alle 1% verran. Karkea merisuola on tuttu raaka-aine ruoan säillönnästä. Karkeaa merisuolaa käytetään erityisesti niin kalan kuin naudanlihankin graavaamiseen. Karkealla merisuolalla maustetaan usein myös savustettavat kalat. Lisäksi karkea merisuola on oivallinen valinta perunoiden ja pastan keitinveteen. Hienoa merisuolaa käytetään karkean merisuolan ohella graavauksessa, mutta se sopii myös mausteeksi ruokiin ja leivonnaisiin. Hienoa merisuolaa myydään myös jodioituna.


Mikä on sormisuola?

Sormisuola on varsinaista suolojen aatelia. Se on hiutalemaista, pyramidin muotoista, isokiteistä suolaa, jota käytetään tavallisimmin ruokien ja leivonnaisten viimeistelyyn. Koska sormisuola on usein hyvin isokiteistä, kannattaa sitä murentaa sormien välissä ripottelun yhteydessä. Nappaa kiposta hyppysellinen sormisuolaa ja viimeistele sillä pastat, pihvit, kakut ja piirakat.

Tip icon

Ota kaikki irti suolasta

  • Suola on luonnossa esiintyvää nautriumkloridia, jota löytyy muun muassa merivedestä sekä maaperästä.
  • Mitä tahansa suolaa voi käyttää ruoan ja leivonnaisten maustamisessa, mutta mikä tahansa suola ei sovi ruoan säilöntään. Esimerkiksi mineraalisuolan natriumpitoisuus on niin pieni, ettei se sovellu säilöntään tai graavaukseen.

Search