Valkosipuli tuo makua ruoanlaittoon

Valkosipuli eli kynsilaukka on sipuleista voimakkaimman makuinen. Se sopii mausteeksi erilaisiin liha- ja kasvisruokiin. Katso vinkit ja maukkaat reseptit valkosipuliruokiin.

Reseptejä valkosipulin ystäville

Monikäyttöinen valkosipuli sopii loistavasti erilaisiin lämpimiin ja kylmiin ruokiin, kuten kastikkeisiin, patoihin, keittoihin, leivitteisiin, tahnoihin ja marinadeihin. Todelliset valkosipulin ystävät lisäävät aromikasta makua hieman joka reseptiin.

Katso lisää reseptejä

Narsissikasveihin kuuluva valkosipuli on yksi vanhimpia viljelykasveja. Sen sipuliosa koostuu lohkomaisista sivusipuleista eli kynsistä, joita käytetään tuoreena ja kuivattuna ruoanlaitossa. Myös valkosipulin vihreitä varsia voidaan käyttää mausteeksi, mutta kynsistä vihreät osat on hyvä poistaa, jotta maku on raikas. Se sopii myös hyvin erilaisiin säilykkeisiin, koska sillä on säilyvyyttä parantava vaikutus.

Valkosipulia voi murskata tai hienontaa ruokaan. Valkosipuli on monipuolinen mauste ruoanlaitossa: sen aromikas maku sopii hyvin yhteen esimerkiksi sipulin, inkiväärin, chilin ja tomaatin kanssa. Kaupoista löytyy myös valkosipulijauhetta ja -rouhetta. Valkosipulin maku on voimakas, joten sen määrässä kannattaa olla tarkkana, jotta se ei peitä alleen muita makuja. Maku pehmenee ja makeutuu kypsentäessä. Monessa ohjeessa valkosipuli kuullotetaan ensin, jotta sen maku tulee paremmin esiin. Varo kuitenkin käräyttämästä valkosipulia. Silloin maku muuttuu kitkeräksi, ja palaneen valkosipulin maku on myös hyvin hallitseva.

Tiesitkö tämän valkosipulista?

  • Kansainvälistä valkosipulipäivää vietetään 19.4.

  • Valkosipulia on käytetty (ja käytetään edelleen) rohtona.

  • Valkosipuli sisältää allisiinia, joka on antibakteerinen yhdiste. Tästä syystä valkosipulin uskotaan vähentävän flunssariskiä.

  • Valkosipuli sisältää C-vitamiinia ja kaliumia sekä monia aminohappoja.

  • Valkosipulin aiheuttamaa pahanhajuista hengitystä voi vähentää pureskelemalla esimerkiksi persiljaa.

  • Valkosipuli kukkii heinä-elokuussa.

  • Valkosipulin sato korjataan syyskuussa, minkä jälkeen se kuivataan.

  • Säilytä valkosipuli kuorineen kuivassa ja viileässä.

Inspiroidu myös muista syyssadon tuoreista raaka-aineista!

Raaka-aine
Ihanat omenareseptit
Raaka-aine
Nyt kokataan kurpitsaa!
Raaka-aine
Monipuoliset sienet