Siirry sisältöön
tomaatti-mascarponerisotto

Raaka-aine

Makoisa tomaatti

Tomaatti on suolaisten leivonnaisten, salaattien, patojen ja kastikkeiden kantava raaka-aine, jonka hapokas, makea ja umaminen maku lumoaa aina vain uudelleen. Ei siis ihme, että tomaatti on yksi suomalaisten suosikkikasviksista.

Parhaat reseptit tuoreista tomaateista

Tuoreista tomaateista kannattaa nauttia erityisesti kesällä, kun kotimaiset tomaatit ovat sesongissa. Tuoreet tomaatit ovat elementissään muun muassa mehevässä panzanellassa, hummuksen yllä tuoresalsassa sekä erilaisissa piirakoissa.

Tomaattisena aamiaisena maistuu kreikkalainen leipä, meksikolainen huevos rancheros tai mehevä shakshuka. Päivällisenä kannattaa nauttia tomaatti-mascarponerisottoa tai kermaista tomaattikeittoa. Äläkä unohda koukuttavan hyviä paahdetuilla pikkutomaateilla täytettyjä dippisandwichejä.

Luottoreseptit säilyketomaattien voimalla

Talvella tomaattiset herkut valmistetaan säilyketomaateista. Laadukkaat kokonaisena säilötyt tomaatit, tomaattimurskat ja tomaattipyreet tuovat ihanasti täyteläistä makua pastoihin, keittoihin sekä vuoka- ja pataruokiin.

Tomaatti taipuu varsin mausteisiinkin ruokiin. Kokkaa lounaaksi vaikkapa mausteista shaksukaa, jossa kananmunat kypysyvät mehevässä tomaattikastikkeessa. Viileinä päivinä maistuu myös tomaattipohjainen mausteisen lämmittävä butter chicken.

Tip icon

Miten tomaatit kannattaa säilyttää?

Tomaatille ihanteellinen säilytyslämpötila on +13 astetta, mutta jos vaihtoehtoina ovat jääkaappi ja huoneenlämpö, lämmin on parempi valinta. Jääkaapissa tomaatin maku ja kiinteys kärsivät.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joka kypsyttää hedelmiä ja kasviksia. Siksi tomaatit kannattaa säilyttää etäällä etyleenille aroista tuotteista, kuten kurkusta, salaateista ja yrteistä.


Search