Ei grilliruokaa ilman kastiketta – herkullisimmat grillauskastikkeet

Hyvä kastike tai marinadi on grilliaterian kulmakivi. Perinteinen bbq-kastike ja hapanmaitotuotteet sopivat niin marinadiksi kuin kastikkeeksi ja raikkaat jogurtti- tai kermaviilikastikkeet ovat omiaan valmiin grilliruoan kaveriksi.

Opettele tekemään erilaisia peruskastikkeita ja itse tehtyjä marinadeja lihalle, niin saat grilliruokaan vaihtelua ja koet upeita makuelämyksiä grillikauden edetessä.

Grillauskastike viimeistelee grilliruoan maut

Hyvä grillikastike ja marinadi ovat grilliaterian kulmakivet. Marinadi antaa lihalle maun lisäksi myös mureutta ja mehevyyttä. Perinteinen bbq-kastike sopii niin marinadiksi kuin kastikkeeksi ja raikkaat jogurtti- tai kermaviilikastikkeet ovat omiaan myös kalan ja kasvisten kylkeen.

Grillatussa, tahmeassa kanassa on moneen grilliruokaan sopiva makea ja hapokas maustekastike. Kukkakaalihampurilaisten balsamico-kastike sopii puolestaan sekä grillauskastikkeeksi että lisukkeiden marinadiksi.

Marinadivinkit

Liha marinoituu parhaiten pussissa ja sen olisi hyvä maustua vähintään tunnin ajan. Tuoreet yrtit ja valkosipuli antavat hyvän, kesäisen maun.

Säilytä kaapissa aina saatavilla ainakin nämä marinadin perustarvikkeet:

• Öljy, esim. oliiviöljy tai rypsiöljy.

• Happamuutta tuova viinietikka, viini, jogurtti tai sitruunamehu.

• Mausteet, kuten mustapippuri, suola, chili, sokeri ja hunaja.

Piimä ja jogurtti ovat mainioita marinointiin

Tiesitkö, että hapanmaitotuotteilla marinoitu liha marinoituu erityisen mureaksi? Piimämarinadi on pyyhittävä hyvin pois lihan pinnalta ennen grillausta, mutta kokeiltuasi huomaat kyllä pienen vaivannäön tuottaman maukkaan lopputuloksen.

Piimän käyttö kesän ruoanlaitossa

Poimi Vuoden Kokki 2018 Kalle Tannerin vinkit omaan kesäkeittiöösi.

Piimäreseptit

Kermaviilikastike grilliruoalle x 4

Näin näppärästi valmistuu neljä eri versiota kermaviilikastikkeesta: tillikastike kalalle, Valio AURA® kastike kasviksille, sinappikastike lihalle ja curry-ananaskastike kanalle. Katso video!

Valmiit kastikkeet grillaukseen

Helpon valmiin kastikkeen grilliruoille saat esimerkiksi Valio dippi & kastikkeella. Valkosipulin ja paprikan maut sopivat erityisen hyvin lihan ja kanan kylkeen. Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi juustokastikkeella saat grillilautaselle ronskin täyteläisen lisän, johon on herkullista dippailla myös grillissä paistetut perunat. Kokeile Valio Lempeä Jogurttia tulisesti maustetun grilliruoan kylkeen tasapainottamaan makuja.

Kruunaa grilliruoka itse tehdyillä kastikkeilla

Alta löydät kaikelle grillattavalle parhaiten sopivat kastikkeet. Kastikkeita vaihtamalla suosikkipihvikin saa uuden säväyksen.

GRILLIKASTIKE LIHALLE

GRILLIKASTIKE KALALLE

GRILLIKASTIKE KANALLE

Kastike grillikasviksille

Kasviksille sopiva kastike syntyy esimerkiksi valkosipulista, oliiviöljystä, hunajasta ja tuoreista yrteistä. Grillijuusto-mansikkasalaatin jäävinaigretteen on lisätty myös mansikoita makua tuomaan. Kesäinen kastike kasviksille ja dippailuun syntyy kermaviilistä ja tuoreista yrteistä. Yrttisen salaattijuuston ja tuorejuuston yhteen vatkaamalla syntyy herkullisen kuohkea yrttilevite.

Itse tehty maustevoi grilliruoalle

Itse tehtyyn maustevoihin voi sekoittaa haluamiaan yrttejä ja mausteita. Maustevoit sulavat kuin kastikkeeksi kuuman pihvin, kalan tai kasvisten päälle ja kruunaavat grilliruoan. Maustevoi säilyy tiiviisti pakattuna jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa noin kuukauden.

Herkullisia hetkiä kesägrillin äärellä!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›