Halloweenkakku

Hurja ja herkullinen halloween

Halloweenin juhlintaan kuuluvat kurpitsat, hauskat halloween-herkut, kepposet ja naamiaisasut. Yhdysvalloissa halloweenia vietetään aina lokakuun viimeisenä päivänä, kun taas Suomessa juhlinta painottuu lokakuun viimeiselle viikonlopulle, usein samaan aikaan pyhäinpäivän kanssa.

Halloween-herkut

Halloweenina on lupa hullutella! Noidat, hämähäkit, haamut ja muut hirvitykset saavat näkyä juhlien tarjoiluissa. Valmista ohjeillamme esimerkiksi lonkeropastaa, pääkallopizzoja, limaleivoksia ja sokeriseitillä koristeltua halloween-kakkua.

Kurpitsareseptit

Hehkuvan oranssi halloween-kurpitsa on tärkeä osa juhlintaa. Kaiverra kurpitsa lyhdyksi ja käytä sisus ruoanlaittoon. Parhaiten kaiverrettavaksi sopii jättikurpitsa, mutta myös hokkaidokurpitsasta voi tehdä pienemmän kurpitsalyhdyn.

Kurpitsasta voi valmistaa esimerkiksi sosekeittoa tai kurpitsapastaa. Makea ja mieto kurpitsa sopii myös piirakan täytteeksi. Valmista sose itse uunissa paahdetuista kurpitsoista tai osta se valmiina. Sesongissa olevaa kurpitsaa kannattaa käyttää loppuvuoden ruoanlaitossa myös halloweenin jälkeen.

Halloween-leivonnaiset

Halloweenina leivonnaiset saavat näyttää hurjilta. Keksit koristellaan silmillä, kakku hämähäkinseitillä ja leivonnaiset limalla ja toukilla. Päästä mielikuvituksesi valloilleen ja kokeile, kuinka karmivia herkkuja uskallat valmistaa!

Katso tästä reseptit halloween-leivonnaisiin

Suolaiset halloween-herkut

Vaikka halloweenin juhlinnassa ovat pääosassa karkit ja muut makeat herkut, kannattaa juhliin valmistaa myös suolaista syötävää. Vinkeillämme teet suosituista pikkusuolaisista helposti halloweeniin sopivat versiot.

Nakkipiilot muuttuvat muumioiksi, kun kierittelet rahkavoitaikinan kapeina suikaleina nakkien ympärille ja tuikkaat muumioille silmiksi kokonaiset mausteneilikat. Pizzan voi tehdä pääkallon muotoiseksi ja hodarit saavat halloweenin kunniaksi täytteekseen nakeista tehdyt noidan sormet. Jos kaipaat tukevampaa halloween-ruokaa, kokeile lonkeropastaa tai etikkapunajuurella pinkiksi värjättyä riisivermiselliä. Tarjoa juomaksi myrkynvihreää halloween-boolia.

Halloween-juhlien järjestäminen

Milloin on oikea aika järjestää halloween-juhlat? Mikäli lokakuun viimeinen päivä osuu keskelle viikkoa, järjestä juhlat lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Muut juhlat, kuten lasten syntymäpäivät, voi järjestää halloween-teemalla vaikka koko lokakuun ajan. Käytännössä halloweenia juhlitaankin läpi lokakuun niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa.

Halloween-juhliin kuuluu karmivien herkkujen lisäksi naamiaisasuihin pukeutuminen ja halloween-koristeet. Tärkein koriste on kurpitsalyhty, mutta tunnelmaa voi luoda myös paperista leikatuilla lepakoilla ja aaveilla sekä leikkihämähäkeillä ja -seitillä.

Milloin halloweenia ja pyhäinpäivää juhlitaan?

Halloweenin ja pyhäinpäivän juhlinta osuvat yleensä samalle viikonlopulle. Pyhäinpäivää on vietetty Suomessa jo pitkään. Se on kristillinen juhlapyhä, jolloin muistetaan pyhimyksiä, marttyyreja ja vainajia. Pyhäinpäivän ajankohta vaihtelee, sillä sitä vietetään aina lauantaina. Niinpä pyhäinpäivä voi olla vuodesta riippuen mikä tahansa päivä 31.10. ja 6.11. välillä.

Halloweenin juhlinta on puolestaan rantautunut Suomeen Yhdysvalloista 1980- ja 1990-luvuilla. Yhdysvaltoihin juhla on aikoinaan kulkeutunut Euroopasta irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana. Alkujaan juhla on ollut kelttiläisten talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Ajan saatossa juhlaan on sekoittunut myös perinteisiä sadonkorjuu- eli kekriperinteitä ja siitä on muodostunut nykyisenlainen karnevaalijuhla.

 

   

Energiatarpeesi