Pyhäinpäivän lihapata

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivä on yksi pimenevän syksyn lämpöisimmistä ruokajuhlista. Kata pöytä ja kutsu läheiset tai ystävät ruokapöydän ääreen.

Pyhäinpäivää on vietetty Suomessa jo pitkään. Se on alkujaan kristillinen juhlapyhä, jolloin muistetaan pyhimyksiä, marttyyreja ja vainajia. Pyhäinpäivän ajankohta vaihtelee vuosittain lokakuun lopun ja marraskuun alun välillä, sillä sitä vietetään aina lauantaina. Pyhäinpäivä 2018 on lauantaina 3. marraskuuta.

Ilona Valio Koekeittiöltä vinkkaa pyhäinpäivään sopivan pataruokareseptin ja herkullisen pyhäinpäivän jälkiruoan.

 

 

Mausteinen lihapata muhii pyhäinpäivänä uunissa

Pyhäinpäivänä syödään ilman kiirettä ja makoisasti, jolloin on mitä parhain hetki valmistaa maukasta lihapataa — kuitenkin hieman uusilla ideoilla.

Kuten pataruoissa yleensäkin, raaka-aineiden esikäsittely on se, joka ottaa tekijältään kokkausaikaa, mutta uuni hoitaa pääsääntöisesti loput. Pataruoat ovat myös huolettomia valmistaa, sillä kypsennysaika ei ole minuuteilleen tarkkaa. Kun pata muhii uunissa nelisen tuntia, on aikaa tehdä vaikka ja mitä muuta. Pitkä kypsennysaika on myös hyvä syy valmistaa samalla energialla (niin sähkö kuin omakin työ) kerralla isompi määrä.

Katso pataruokien reseptimme »

 

Lihapata edustaa ruokalajityypiltään hyvinkin perinteistä ruokaa. Pitkään haudutettavissa pataruoissa käytettävät lihanosat ovat edullisia ja erittäin maukkaita muhiessaan yhdessä mausteiden ja muiden makua antavien raaka-aineiden kanssa hitaasti ja hartaasti. Tässä possun kasslerpadassa mausteisuutta tuo helposti ja erinomaisen maukkaasti espanjalainen chorizomakkara ja kokonaiset chilit. Suosittelen ehdottomasti käyttämään kunnon kovahkoa chorizomakkaraa, sillä vain ne antavat kunnon potkun ja värin tähän pataan. Silloin saat punaisemman lopputuloksen kuin kuvissa. Juhlaruoan kruunaa mikäs muukaan kuin täyteläinen kuohukerma.

 

Pata sämpylällä vai sämpylä padalla?

Tällä kertaa pataa ei tarjotakaan perunoiden tai riisin kera, vaan onton sämpylän. Lihapadan on arvioitu riittävän kymmenelle ruokailijalle ja jokaiselle ruokailijalle varataan oma sämpylä. Sämpylöiden on hyvä olla korkeita ja isoja, sillä niistä irrotetaan ensin lakki ja sisus koverretaan sormin nyppimällä. Tällä sämpylänyhdöllä voi pataruoan suurustaa makunsa mukaan. Se siis sakeuttaa padan, jos niin halutaan. Kun tarjoilun aika on, sämpylä täytetään runsaalla padalla, joka saa valua yli äyräiden. Juhlaruokana on siis tarjolla sämpylää padalla.

Nappaa Pyhäinpäivän lihapadan resepti tästä »

 

ps. Jälkiruoaksi kurkkaa ihana lakan ja kinuskin makuinen juhlaan suunniteltu Pyhäinpäivän kakkuohje!

Suosittelen ehdottomasti!

terveisin, Ilona Valio Koekeittiöstä

Rauhallista ja herkullista pyhäinpäivää!

Energiatarpeesi