Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivä on yksi pimenevän syksyn lämpöisimmistä ruokajuhlista. Kata pöytä porisevalla pataruoalla ja herkullisella pyhäinpäivän kakulla tai valmista pöytäseurueelle helppo pyhäinpäivän menu. Maistuvaa pyhäinpäivää!

Pyhäinpäivän juhlaan kuuluvat pitkään haudutetut pataruoat ja kotimaiset, perinteiset ainekset. Suunnittelimme avuksesi myös valmiin, helpon pyhäinpäivän menun. Päivän hyvän ruoan äärellä kruunaa herkkuhetki omenapiirakkaa tai pyhäinpäivän kakkua maistellen.

Pyhäinpäivän pataruoat

Täyteläinen pataruoka luo juhlaan lämpimän tunnelman, ja pitkään haudutetut maut hurmaavat pöytäseurueen. Pataruoat ovat myös huolettomia valmistaa, sillä kypsennysaika ei ole minuutilleen tarkkaa. Kun pata muhii uunissa nelisen tuntia, on aikaa tehdä vaikka ja mitä muuta. Pitkä kypsennysaika on myös hyvä syy valmistaa samalla energialla (niin sähkö kuin omakin työ laskien) ruokaa kerralla isompi määrä.

Kaikki pataruokien reseptimme

Herkullista pataruokaa - näillä vinkeillä onnistut

Pataruokien suosio perustuu pitkälti niiden helppotekoisuuteen. Alussa tehdään käytännössä kaikki työ, ja sen jälkeen annetaan ajan ja lämmön hoitaa loput. Katso vinkit mehevien patojen hauduttamiseen!

Parempaa pataruokaa

Helppo pyhäinpäivän menu

Pyhäinpäivän helpompi menu keskittyy hyviin raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin, joista on helppo ammentaa hyvää.

  1. Alkuun: Kinkkupiirakka tai marinoitu punakaali-pähkinäsalaatti
  2. Pääruoaksi: AURA lihapulla-sienipannu tai myskikurpitsakeitto
  3. Jälkiruoaksi: Kurpitsamuffinssit tai Irish cream kerrosjälkiruoka

Milloin on pyhäinpäivä?

Pyhäinpäivää 2020 juhlitaan lauantaina 31.10. Pyhäinpäivää eli ”pyhäinmiesten päivää” tai ”vainajien muistopäivää” on vietetty Suomessa jo pitkään. Se on alkujaan kristillinen juhlapyhä, jolloin muistetaan pyhimyksiä, marttyyreja ja vainajia. Pyhäinpäivän ajankohta vaihtelee vuosittain lokakuun lopun ja marraskuun alun välillä, sillä sitä vietetään aina lauantaina.

Pyhäinpäivänä leivotaan

Leivonnan ystävälle pyhäinpäivä tarkoittaa hyvää aikaa laittaa uuni kuumaksi ja käydä kakun tai piirakan valmistamisen kimppuun. Kokeile tyrni-lakkakakkua, päärynä- tai omenapiirakkaa, tiramisun makuja tai leivo pyhäinpäivän kakku, joka on saanut inspiraationsa tuhatlehtileivonnaisesta. Vai tekisikö sittenkin mieli pullaa tai jotain suolaista, kuten herkullista pataleipää?

Pyhäinpäivä vai halloween?

Pyhäinpäivä ja halloween menevät lähekkäisyytensä vuoksi helposti sekaisin. Halloween on pyhäinpäivän aattojuhla ja sitä vietetään vuonna 2020 perjantaina 30.10., pyhäinpäivää taas lauantaina 31.10. Halloweenin juhlinta ja halloweenjuhlat kuitenkin usein ripottautuvat itse päivää ympäröiville viikonlopuille - siksi joskus myös pyhäinpäivälle.

Katso vinkit Halloweenin hurjiin herkkuihin!

Rauhallista pyhäinpäivää!