Syksy on talvikurpitsojen sesonkiaikaa

Upean väriset talvikurpitsat ovat syksyllä parhaimmillaan. Makeahkot kurpitsat sopivat ruoanlaittoon, leivontaan ja säilykkeisiin. Katso vinkit ja herkulliset reseptit kurpitsaruokiin.

Oranssit, muhkeat kurpitsat valloittavat!

Isot näyttävät ja koristeelliset kurpitsat ovat merkki sesongin herkullisesta ajanjaksosta  Kurpitsa tunnistetaan nykyään hyvin, ollakseen vielä niin sanottu erikoisvihannes. Kurpitsa ja sen käyttötavat tunnetaan vuosi vuodelta aina vain paremmin, sillä onhan se myös suosiotaan kasvattavan Halloweenin tunnusmerkki!

Kurpitsat jaetaan talvi- ja kesäkurpitsoihin. Talvikurpitsat ovat kovakuorisia ja ne käytetään täysikasvuisina, kun taas kesäkurpitsat ovat pehmeäkuorisia ja ne syödään keskenkasvuisina. Kurpitsoja löytyy monen kokoisia, värisiä ja muotoisia.

Tiesitkö tämän kurpitsasta?

  • Kurpitsa kuuluu kurkkukasveihin.
  • Talvikurpitsoissa on A- ja C-vitamiineja ja kaliumia. Kurpitsansiemenet taas sisältävät foolihappoa ja K-vitamiinia ja rautaa.
  • Kurpitsa on hyvä kuidun lähde.
  • Kokonainen kurpitsa säilyy parhaiten +8 - +12 asteen lämmössä.
  • Kurpitsan siemenet voi itse paahtaa uunissa tai pannulla ja käyttää vaikka mysliin.
  • Lajikkeesta riippuen kurpitsa voi painaa parista kilosta satoihin kiloihin.

Kurpitsat sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan

Makeahkot ja miedon makuiset talvikurpitsat sopivat monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Parin kilon kokoisesta talvikurpitsasta saa tehtyä useamman ruokalajin. Talvikurpitsat ovat parhaimmillaan paahdettuna ja ne sopivat moneen ruokaan. Paahtaessa kurpitsa saa ihanan aromin ja sen täyteläinen maku tulee paremmin esille. Soseutettuna kurpitsa on parhaimmillaan sosekeitossa, piirakoiden täytteessä ja taikinoissa. Miedon makunsa vuoksi kurpitsaruoat maustetaan usein vahvasti. Kokeile vaikka texmex-juustoraasteella maustettuja täytettyjä myskikurpitsoja!

Katso lisää reseptejä

Talvikurpitsan käsittely

Muhkean talvikurpitsan kuori on kova, minkä vuoksi sen leikkaaminen voi tuntua hankalalta. Tarvitset käsittelyä varten tukevan ja terävän veitsen sekä leikkuualustan. Näillä vinkeillä kurpitsan käsittely sujuu näppärästi:

  1. Halkaise kurpitsa.
  2. Kaavi sisällä olevat siemenet ja rihmat pois. Kurpitsan siemenet voi paahtaa pannulla tai uunissa esim. salaatteihin tai mysliin.
  3. Paloittele kurpitsa paloiksi. Riippuen lajikkeesta sekä reseptistä voit kuoria kuoren pois raakana tai irrota se kypsennyksen jälkeen.

Tutustu yleisempiin kurpitsalajikkeisiin!

Jättikurpitsa eli Halloween-kurpitsa

Iso pyöreä jättikurpitsa tunnetaan myös nimellä Halloween-kurpitsa sen kestävän oranssin kuoren vuoksi. Siitä voi kovertaa vaikkapa kurpitsalyhdyn. Jättikurpitsa on maultaan mieto,  joten sen kanssa sopivat monet mausteet. Se sopii hyvin ruoanlaittoon, leivontaan ja erilaisiin säilykkeisiin.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa eli butternut squash muistuttaa muodoltaan päärynää. Myskikurpitsan kuori on vaalean keltainen ja sen sisus on hehkuvan oranssi. Sen maku on pähkinäinen ja hieman makea. Se sopii hyvin ruoanlaittoon, kuten keittoihin, risottoihin ja uuniruokiin sekä yllättäen myös leivontaan.

Hokkaidokurpitsa

Japanista kotoisin oleva oranssi hokkaidokurpitsa on tavallista kurpitsaa pienempi ja pisaranmuotoinen. Maultaan se on ihanan täyteläinen ja makea. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Sen oranssi sisus on kiinteää, joten sen rakenne ei vetisty kypsennyksessä. Se sopii hyvin erilaisiin paistoksiin, pataruokiin, keittoihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Spagettikurpitsa

Keltainen, hieman hunajamelonia muistuttava spagettikurpitsa on maultaan mieto. Kypsänä kurpitsan sisus muistuttaa spagettimaisia nauhoja, joista se on saanut nimensänkin. Sitä voi käyttää spagetin tapaan kastikkeiden kanssa, mutta se sopii myös pataruokiin ja keittoihin.

Kurpitsasta on moneksi - näin kokkaat yhdestä kurpitsasta usean päivän ruoat

Paahda kokonaisia kurpitsoja kerralla useampi ja anna kurpitsan värittää syyspöydän ruokiasi upean oranssiksi. Mainio hokkaido-kurpitsa taipuu niin pastan, lämpimien voileipien kuin sosekeitonkin raaka-aineeksi.

Syksyn pimenevät illat tuovat hehkuvan oranssit kurpitsat kauppojen valikoimiin. Hokkaidokurpitsapastan ohjeessa on käytetty hokkaido-kurpitsaa, mutta toki muutkin lajikkeet sopivat. Kurpitsojen mauissa ja väreissä on toki hieman eroja.

Paahtamalla kypsäksi

Kurpitsojen paahtaminen kokonaisina uunissa vie noin tunnin ja siksi kurpitsaa kannattaakin kypsentää energiatehokkaasti kerralla isompi määrä. Yksittäisen kurpitsan voi toki kypsentää myös etukäteen jonkin muun uuniruoan rinnalla samanaikaisesti. Kurpitsan puolittaminen nopeuttaa kypsymistä, mutta se myös hieman kuivattaa hedelmää.

Kurpitsat kannattaa laittaa paistoritilälle, jolloin uunin lämpö ympäröi kurpitsan joka puolelta ja se kypsyy tasaisesti. Alle laitettu leivinpaperi pitää uunin siistinä, jos kurpitsasta sattuu tihkumaan nestettä. Itse pidän ylikypsyneestä kurpitsasta, mutta se toki hajoaa helpommin käsiteltäessä. No, haittaako se oikeastaan mitään? Jos taas kurpitsa jää hieman kovaksi, saa sen aina kypsennettyä loppuun asti esim. mikrossa. Sopiva kypsyysaste on vähän makuasia, mutta riippuen kurpitsan koosta, aikaa kuluu noin tunti.

Tuunaa kurpitsasta seuraavan päivän ruoat

Paahdettu kurpitsa sopii todella moneen ruokaan ja kypsennetyn kurpitsan jatkojalostaminen päivän ruoaksi onkin sitten nopeaa. Esim. tämän jutun pasta valmistuu vartissa - eniten aikaa vie pastan kypsyminen. Jos kurpitsa ei ihan heti uudestaan maistu, sen voi pakastaa kätevimmin soseutettuna. Ohjetta kehitellessäni ostamieni hokkaido-kurpitsojen paino vaihteli puolen kilon molemmin puolin. Ohjeessa käytin 450 g:n painoista kurpitsaa, josta sain siemenet ja rihmaston poistettuani n. 250 g hedelmälihaa. Se oli juuri sopiva määrä neljän hengen pasta-annokseen.

Samanmoisella määrällä kurpitsaa voit valmistaa kokonaan toisen ruokalajin, esim. lämpimät voileivät, joissa toimivat samat pastaan käytetyt raaka-aineet. Ja miksei yhtä lailla voisi tehdä pitsaperjantain kurpitsapitsan? Siihen suosittelen kokeilemaan paahdetun kurpitsan kaveriksi AURA juustoa ja pekonia.

Kypsyneen kurpitsan voi soseuttaa myös helposti hehkuvan oranssiksi keitoksi. Lisää joukkoon vain kasvislientä, ruokakermaa tai tuorejuustoa ja vähän mausteita. Vähennä samalla myös mahdollista hävikkiä soseuttamalla joukkoon esim. edellisen aterian jämäperunoita, -porkkanoita tai -bataattia. Siinä jälleen maistuvaa pikaruokaa tarjottavaksi!

Kesäkurpitsa inspiroi keittiössä kokeiluihin

Katso myös vinkit ja maukkaat reseptit kesäkurpitsaruokiin.

Lue lisää!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›