Nyt kokataan kurpitsaa!

Upean väriset ja herkulliset talvikurpitsat ovat syksyllä parhaimmillaan. Tässä vinkit kurpitsoiden käsittelyyn sekä reseptit, joilla kokkaat ja leivot ihania kurpitsaruokia ja -leivonnaisia.

Monipuoliset kurpitsat ja niiden herkulliset käyttötavat tunnetaan vuosi vuodelta paremmin. Jos vielä muutamia vuosia sitten oranssit talvikurpitsat toivat mieleen lähinnä Halloweeniin kuuluvat kurpitsalyhdyt, tiedetään erilaisten kurpitsojen käyttömahdollisuudet nykyään jo paljon paremmin.

Tässä reseptit makeisiin ja suolaisiin kurpitsaruokiin, ohjeet talvikurpitsan käsittelyyn sekä tietoa, mihin erilaiset kurpitsalajikkeet parhaiten sopivat!

Herkullisia kurpitsaruokia

Monen mielestä kurpitsat ovat parhaimmillaan paahdettuina. Jos kurpitsa on iso, voit paahtaa sen kerralla ja valmistaa siitä useamman herkullisen kurpitsaruoan. Kokeile esimerkiksi lämpimiä kurpitsaleipiä tai hokkaidokurpitsasta valmistettu kurpitsapastaa. Soseutettuna kurpitsat sopivat keittoihin joko sellaisenaan tai vaikkapa bataatin tai omenan kaverina. Spagettikurpitsa käy mainiosti pastan korvikkeeksi, ja kurpitsahillolla maustat niin puuron kuin jogurtinkin.

Katso lisää reseptejä

Makeita kurpitsaleivonnaisia ja -jälkiruokia

Kurpitsaleivonnaiset kuuluvat perinteisesti Halloweeniin, mutta mikä estää leipomasta herkkuja myös ihan tavallisen syyspäivän iloksi? Esimerkiksi Valio kinuskikermalla ja kanelilla maustetut kurpitsamuffinssit sopivat mainiosti pimeneviin syysiltoihin. Nappaa mukaan kuppi kuumaa teetä sekä pehmeä kurpitsamuffinssi ja käperry lämpimän viltin suojiin.

Tutustu yleisempiin kurpitsalajikkeisiin!

Jättikurpitsa eli Halloween-kurpitsa

Iso pyöreä jättikurpitsa tunnetaan myös nimellä Halloween-kurpitsa sen kestävän oranssin kuoren vuoksi. Siitä voi kovertaa vaikkapa kurpitsalyhdyn. Jättikurpitsa on maultaan mieto,  joten sen kanssa sopivat monet mausteet. Se sopii hyvin ruoanlaittoon, leivontaan ja erilaisiin säilykkeisiin.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa eli butternut squash muistuttaa muodoltaan päärynää. Myskikurpitsan kuori on vaalean keltainen ja sen sisus on hehkuvan oranssi. Sen maku on pähkinäinen ja hieman makea. Se sopii hyvin ruoanlaittoon, kuten keittoihin, risottoihin ja uuniruokiin sekä yllättäen myös leivontaan.

Hokkaidokurpitsa

Japanista kotoisin oleva oranssi hokkaidokurpitsa on tavallista kurpitsaa pienempi ja pisaranmuotoinen. Maultaan se on ihanan täyteläinen ja makea. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Sen oranssi sisus on kiinteää, joten sen rakenne ei vetisty kypsennyksessä. Se sopii hyvin erilaisiin paistoksiin, pataruokiin, keittoihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Spagettikurpitsa

Keltainen, hieman hunajamelonia muistuttava spagettikurpitsa on maultaan mieto. Kypsänä kurpitsan sisus muistuttaa spagettimaisia nauhoja, joista se on saanut nimensänkin. Sitä voi käyttää spagetin tapaan kastikkeiden kanssa, mutta se sopii myös pataruokiin ja keittoihin.

Talvikurpitsan käsittely

Oikealla tekniikalla kurpitsan käsittely sujuu näppärästi. Ota esille terävä veitsi sekä tukeva leikkuualusta ja toimi näin:

  1. Halkaise kurpitsa.
  2. Kaavi sisällä olevat siemenet ja rihmat pois. Kurpitsan siemenet voi paahtaa pannulla tai uunissa ja käyttää esimerkiksi salaatteihin tai mysliin.
  3. Paloittele kurpitsa paloiksi. Kurpitsan kuori voidaan kuoria joko ennen tai jälkeen kypsennyksen: kurkkaa, mitä reseptissä ohjeistetaan.

Tiesitkö tämän kurpitsasta?

  • Kurpitsat jaetaan talvi- ja kesäkurpitsoihin. Talvikurpitsat ovat kovakuorisia ja ne käytetään täysikasvuisina. Pehmeäkuoriset kesäkurpitsat syödään keskenkasvuisina.
  • Talvikurpitsoissa on A- ja C-vitamiineja ja kaliumia. Kurpitsansiemenet taas sisältävät foolihappoa ja K-vitamiinia ja rautaa. Kurpitsan siemenet voi itse paahtaa uunissa tai pannulla ja käyttää vaikkapa mysliin.
  • Kurpitsa on hyvä kuidun lähde.
  • Kokonainen kurpitsa säilyy parhaiten +8 - +12 asteen lämmössä.
  • Lajikkeesta riippuen kurpitsa voi painaa parista kilosta satoihin kiloihin.

Kurpitsasta on moneksi - näin kokkaat yhdestä kurpitsasta usean päivän ruoat

Paahda kokonaisia kurpitsoja kerralla useampi ja anna kurpitsan värittää syyspöydän ruokiasi upean oranssiksi. Mainio hokkaido-kurpitsa taipuu niin pastan, lämpimien voileipien kuin sosekeitonkin raaka-aineeksi.

Syksyn pimenevät illat tuovat hehkuvan oranssit kurpitsat kauppojen valikoimiin. Hokkaidokurpitsapastan ohjeessa on käytetty hokkaido-kurpitsaa, mutta toki muutkin lajikkeet sopivat. Kurpitsojen mauissa ja väreissä on toki hieman eroja.

Paahtamalla kypsäksi

Kurpitsojen paahtaminen kokonaisina uunissa vie noin tunnin ja siksi kurpitsaa kannattaakin kypsentää energiatehokkaasti kerralla isompi määrä. Yksittäisen kurpitsan voi toki kypsentää myös etukäteen jonkin muun uuniruoan rinnalla samanaikaisesti. Kurpitsan puolittaminen nopeuttaa kypsymistä, mutta se myös hieman kuivattaa hedelmää.

Kurpitsat kannattaa laittaa paistoritilälle, jolloin uunin lämpö ympäröi kurpitsan joka puolelta ja se kypsyy tasaisesti. Alle laitettu leivinpaperi pitää uunin siistinä, jos kurpitsasta sattuu tihkumaan nestettä. Itse pidän ylikypsyneestä kurpitsasta, mutta se toki hajoaa helpommin käsiteltäessä. No, haittaako se oikeastaan mitään? Jos taas kurpitsa jää hieman kovaksi, saa sen aina kypsennettyä loppuun asti esim. mikrossa. Sopiva kypsyysaste on vähän makuasia, mutta riippuen kurpitsan koosta, aikaa kuluu noin tunti.

Tuunaa kurpitsasta seuraavan päivän ruoat

Paahdettu kurpitsa sopii todella moneen ruokaan ja kypsennetyn kurpitsan jatkojalostaminen päivän ruoaksi onkin sitten nopeaa. Esim. tämän jutun pasta valmistuu vartissa - eniten aikaa vie pastan kypsyminen. Jos kurpitsa ei ihan heti uudestaan maistu, sen voi pakastaa kätevimmin soseutettuna. Ohjetta kehitellessäni ostamieni hokkaido-kurpitsojen paino vaihteli puolen kilon molemmin puolin. Ohjeessa käytin 450 g:n painoista kurpitsaa, josta sain siemenet ja rihmaston poistettuani n. 250 g hedelmälihaa. Se oli juuri sopiva määrä neljän hengen pasta-annokseen.

Samanmoisella määrällä kurpitsaa voit valmistaa kokonaan toisen ruokalajin, esim. lämpimät voileivät, joissa toimivat samat pastaan käytetyt raaka-aineet. Ja miksei yhtä lailla voisi tehdä pitsaperjantain kurpitsapitsan? Siihen suosittelen kokeilemaan paahdetun kurpitsan kaveriksi AURA juustoa ja pekonia.

Kypsyneen kurpitsan voi soseuttaa myös helposti hehkuvan oranssiksi keitoksi. Lisää joukkoon vain kasvislientä, ruokakermaa tai tuorejuustoa ja vähän mausteita. Vähennä samalla myös mahdollista hävikkiä soseuttamalla joukkoon esim. edellisen aterian jämäperunoita, -porkkanoita tai -bataattia. Siinä jälleen maistuvaa pikaruokaa tarjottavaksi!

Raaka-aine
Hurmaannu kesäkurpitsasta
Raaka-aine
Ihanat omenareseptit
Raaka-aine
Herkuttele kaalilla ympäri vuoden