Maket kirsikat maistuvat sellaisenaan, mutta sopivat mainiosti myös leivonnaisiin, kakkuihin ja tuorepuuroon. Kirsikan vivahteikas maku tuo leivonnaisiin juhlan tuntua.
Kirsikoita tunnetaan useita lajikkeita, mutta yleisimmät ovat hapankirsikka ja imeläkirsikka. Suomessa parhaiten menestyvät hapankirsikat, jotka ovat nimestään huolimatta herkullisen makeita.
Kirsikat ovat parhaimmillaan loppukesästä heinä- ja elokuussa. Kirsikat poimitaan kypsinä, ja ne kannattaa säilyttää kylmässä. Kirsikat eivät kestä pitkää säilytystä, joten ne on syytä herkutella mahdollisimman nopeasti. Jos sato on runsas, voi kirsikoista valmistaa hilloa tai tuoremehua.
Kirsikkasesongin ulkopuolella makuun pääsee cocktailkirsikoilla sekä valmiiksi maustetuilla leivonta- ja välipalatuotteilla.
Kirsikkakakut ja leivonnaiset
Kirsikka kruunaa monet kakut, mutta suklaan kera kirsikan maku pääsee uusiin sfääreihin. Kokeile vaikkapa schwarzwaldin kakkua, pähkinäsuklaista kirsikkakääretorttua tai suklaista kirsikkakakkua.
Kirsikka maistuu myös marenkisissa britaruuduissa ja kirsikkajäädykkeessä. Tuoreet kirsikat koristavat somasti vaaleanpunaisia kirsikkakakkuja, kun taas mantelikuorrutteisessa toscakakussa kokonaiset kirsikat piiloutuvat kakun sisään. Kirsikkahillo ja Valion maustettu rahka kirsikka pitävät huolen, että kirsikkaleivokset onnistuvat ympäri vuoden.