Monipuolinen lohi

Maukas ja helppo lohi taipuu lähes mihin tahansa ruokaan ja moneen makumaailmaan. Paista lohi uunissa, tee siitä maistuva keitto tai täytä lohella juhlava piirakka tai voileipäkakku.

Lohi on monikäyttöinen kala ja suomalaisten kestosuosikki vuodesta toiseen. Suurin osa kaupassa myytävästä lohesta on kasvatettua lohta, ja lisäksi saatavilla on kasvatettua kirjolohta. Kirjolohi ja lohi ovat eri lajeja, mutta käyttötarkoitukseltaan hyvin samanlaisia. Kotimaista Itämeren villiä lohta on saatavilla alkukesästä.

Kaikkiin lohiresepteihin voi hyödyntää sekä lohta että kirjolohta. Kaupasta lohta saa ostettua monessa eri muodossa: kokonaisena, fileinä, graavattuna sekä kylmä- ja lämminsavustettuna. Kaikissa alla olevissa resepteissä mainitaan, missä muodossa kala siihen parhaiten sopii.

Lohen valmistus

Lohen valmistaminen on helppoa, sillä korkean rasvapitoisuutensa vuoksi se ei kuivu helposti. Uunissa lohi kypsyy 175 asteessa noin 30 minuutissa, fileen paksuudesta riippuen. Kun paistat lohen pannulla, 2–4 minuuttia molemmilta puolilta keskilämmöllä riittää. Aloita paistaminen nahkapuolelta. Lohen voi kääntää, kun sen nahka irtoaa pannusta helposti. Paistaessa on tärkeää tarkkailla, ettei pannun tai uunin lämpötila nouse liian korkeaksi.

Valmistustavan voi valita myös kalan koon mukaan: ohuemmat palat on vaivatonta kypsentää pannulla, suurempi lohifilee on helppo paistaa uunissa.

Lohta voi syödä myös raakana. Atlantissa viljeltyä lohta ja kirjolohta sekä Suomessa viljeltyä kirjolohta voi käyttää raakana esimerkiksi kakuissa, salaateissa sekä cevichessä. Loisriskin vuoksi muualta tullut lohi tulee pakastaa ennen raakana syömistä. Yksi vuorokausi –20 asteessa tuhoaa mahdolliset loiset.

Uunissa ja pannulla

Suomalaisten suosikkia, uunilohta, on helppo piristää erilaisilla lisukkeilla. Perunoiden ja muusin lisäksi lohen voi tarjota esimerkiksi maustetun riisin tai juuresten kera. Uunilohen voi maustaa esimerkiksi sitrushedelmillä, AURA® juustolla tai crème fraîchella ja purjolla. Pannulla paistuu lohella höystetty varhaiskaalipannu, ja kermalla maustettu savulohipasta on lautasella vartissa.

Kevyttä ja raikasta

Kevyempään nälkään sopii lohikeitto – perinteiseen tapaan tai uudella twistillä. Kerman lisäksi lohikeiton voi mehevöittää täyteläisellä AURA® juustolla. Uunissa paistettujen perunoiden täytteeksi sopii raikas kurkkulohitäyte.

Lohen mukana on mahdollista lähteä myös makumatkalle. Malesialainen laksa koostuu lohesta, nuudeleista, kasviksista ja kookosmaidosta. Ruokaisa sushiburrito taas on helppo ja nopea ruoka, joka maistuu miedosti maustettuna lapsillekin. Yhdysvaltojen Havaijilta tulevissa poke bowleissa yhdistyvät sushin elementit, riisi ja raaka lohi.

Pientä ja juhlavaa

Lohi sopii myös juhlapöytään. Illan ensimmäisenä ruokalajina voi kokeilla klassisia skageneita tai graavilohitäytteisiä cocktailpiirakoita. Aikuisten juhlapöydässä maistuu myös ginigraavattu lohi.

Voileipäkakku kruunaa minkä tahansa juhlapöydän, ja siihen syntyy mehevä täyte lohesta ja avokadosta. Kokeile myös suolaista, lohitäytteistä juustokakkua, jonka pohja valmistetaan saaristolaisleivästä tai hapankorpusta.

Raaka-aine
Kansalliskala ahven
Raaka-aine
Maukas hauki
Raaka-aine
Arvostettu kuha