Joulukinkku – ohjeet, ideat ja vinkit

Kinkku on tunnetusti joulupöydän kunkku. Paketoimme sinulle yhteen kaiken tarpeellisen: herkulliset reseptit, ohjeet sulatuksesta paistamiseen ja kastikkeista kinkun säilytykseen.

Paras kinkun kastike

Kinkun kastikkeeseen saa makua  käyttämällä kinkun paistossa syntyvää suolaista ja maukasta paistolientä. Huomioi, että kinkun paistoliemi on valmiiksi voimakkaan suolaista, joten maista ennen kuin maustat.

Jos et hoksannut ottaa paistolientä talteen, syntyy kastike kätevästi myös ilman lientä. Maistuisiko luumukastike tai kardemummakastike?  Voit käyttää myös monipuolista kermakastikepohjaa, joka muuntuu makusi mukaan sinappi-, yrtti- tai karpalokastikkeeksi.

Sinappi joulukinkulle

Mitä olisi kinkku ilman sinappia? Ja vielä itse tehtyä sellaista. Pidätkö luumuisen makeasta ja voimakkaasta vai miedoista sinappimauista? Jokaiselle makumieltymykselle löytyy oma vaihtoehtonsa — myös AURA juuston ystäville.

Katso kaikki sinappireseptit

Kuinka kauan joulukinkku säilyy?

Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa. Jos ulkona on vain muutamia plusasteita, voi kinkkua säilyttää myös kuistilla tai lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon, eli muistisääntönä voi pitää tätä: syö kinkku ennen uudenvuoden juhlia. Mitä nopeammin kinkun nostaa takaisin kylmään aterioinnin jälkeen, sitä paremmin se säilyy.

Vinkki: Jos tykkäät kinkusta lämpimänä, siivuta ja lämmitä kinkkua vain sen verran, mitä kerralla syöt. Tällöin koko kinkku ei altistu lämpötilan vaihteluille.

Jäikö kinkkua jäljelle?

Pyöräytä joulunpyhien jälkeen piristävä omenainen kinkkupiirakka, leivo kinkkuhyrriä tai käytä loppu kinkku perinteitä vaalien alkuvuoden hernekeittoon. Voit myös pakastaa kinkun joko valmiiksi siivutettuna tai annospalana. Kinkku taipuu myös meheväksi nyhtöpossuksi.

Kinkun paistaminen

 1. Ota (sulanut) kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
 2. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle siten, että kamarapuoli tulee ylöspäin.
 3. Lisää uunipannulle hiukan vettä. Näin kinkusta sulava rasva ei pala uunipannulla.
 4. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että se ei ota kiinni luuhun. Hyvä lähtölämpötila on n. 10 astetta.

Oikea paistoaika

Paista kinkkua ensin 200 asteessa ½–1 h. Laske sen jälkeen lämpötila 110–125 asteeseen ja paista kunnes kinkun sisälämpötila on 73–78 astetta.

Joulukinkun paistoaika on helppo laskea: alkukuumennus ½ - 1 h + 1h uunissa / 1 kg kinkkua. Paistoajan loppupuolella voit tarkkailla lämpömittaria: kinkku on kypsä, kun lämpömittari osoittaa 73 astetta. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna lämpötilan kohota 78 asteeseen.

Uunilla ja pussilla on väliä

Jos paistat kinkun kiertoilmauunissa, säädä lämpötila 20 astetta alhaisemmaksi kuin ohjeessa, eli paista kinkkua ensin 180 asteessa ja laske sen jälkeen lämpötilaa 90—105 asteeseen.

Kinkun paistaminen paistopussissa estää paistoliemen höyrystymisen uunin reunoille ja valumisen uunin pohjalle. Kinkku pysyy pussissa mehevänä ja paistoliemi on helppo ottaa talteen kastikkeen pohjaksi. Noudata paistopussipakkauksen kyljessä olevia ohjeita.

Kinkun kuorrutus

Poista kinkusta verkko, kamara eli nahka ja osa silavaa. Voitele pinta sinapilla ja ripottele päälle (n. ½ rkl sokeria ja) korppujauhoja.

Mikäli haluat koristella pintaa, tee pintaan veitsellä n. 1 cm syvyisin viilloin vinoneliöitä. Työnnä vinoneliöiden keskelle kokonaiset neilikat. Neilikat tuovat myös tuoksua ja makua.

Ruskista kinkkua uunipellillä 250 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskeaa väriä ja rapeutta. Siirrä kinkku tarjoiluvadille.

Kinkun jäähdytys

Jos haluat nauttia kinkkua kylmänä heti paistamisen jälkeen, viipaloi tarvittava määrä ja jäähdytä se kylmäksi.

Jos haluat viilentää koko kinkun, vie kinkku hyvin suojattuna ulos jäähtymään, sillä lämmin kinkku nostaa jääkaapin lämpötilaa. Muista, että kinkun mehevyyden ja säilyvyyden kannalta suuret lämpötilavaihtelut edestakaisin eivät ole suositeltavia.

Kinkun paistoliemen hyödyntäminen

Jos teet kinkulle kastikkeen paistoliemestä, ota paistolientä talteen kastiketta varten.

Hyvä liemi on myös monen muun ruoan salainen raaka-aine. Ota siis kinkun paistoliemi talteen ja pakasta se pataruokia varten. Jos pakastat liemen, liemi ja rasva kannattaa erotella, jolloin liemi säilyy pakastimessa pidempään.

Kinkun liemen ja rasvan erottaminen

 1. Kaada paistoliemi kannumaiseen astiaan.
 2. Jäähtyessään liemen pinnalle muodostuu kiinteä rasvakerros, joka on helppo kuoria lusikalla pois.
 3. Pussita liemi n. ½ dl annoksissa ja pakasta. Lientä voi käyttää lihakeittoihin, pääruoka- ja lisukekastikkeisiin sekä patoihin. Sen voi lisätä jäisenä ruoan joukkoon. Huomioi, että joulukinkun paistoliemi on suolaista — muista maistaa ennen kuin maustat.

Millainen joulukinkku maistuisi?

Perinteinen joulukinkku sinappihunnulla on joulupöydän päätähti, joka maistuu kylmänä sekä lämpimänä. Poimi ohjeet sulatukseen ja paistamiseen tai osta kinkku valmiina ja kruunaa se herkullisella itse tehdyllä kastikkeella! Jos haluat valmistaa kinkun tänä jouluna toisin, kokeile piparipossua tai kuorruta koko komeus Valio AURA® sinihomejuustolla. Mikäli perinteinen kinkku ei ole teidän jouliuseurueen juttu, mitäpä jos kokeilisit vaihteeksi hehkupossua, jossa kassler maustetaan jouluisesti ja nyhdetään mureaksi?

Tuore joulukinkku vai pakastettu joulukinkku? Entä luuton vai luullinen?

Joulukinkun valinnassa omilla jouluperinteillä on suuri vaikutus. Toiset haluavat valmistaa kinkun itse tuoreena alusta alkaen, toisille pakastettu kinkku on se tutuin tapa tuoda joulun tunnelma pöytään.

Tuoreen kinkun voi tilata lihakauppiaalta tai jopa suoraan tilalta. Tuoretta kinkkua saa sekä tuoresuolattuna että suolaamattomana. Suolaamaton kinkku vaatii suolauksen, jonka saloihin opastamme alempana.

Pakastekinkku on valmiiksi suolattu ja siksi helppoudessaan monen joulukokin valinta.

Kinkku voi olla joko harmaasuolattu tai punasuolattu. Harmaasuolatussa kinkussa ei käytetä lisäaineena nitriittiä. Harmaasuolatun kinkun säilyvyys tuoreena on heikompaa — siksi se myydään useimmiten pakastettuna.

Luuton vai luullinen kinkku? Valinta on jälleen makuasia. Luullisen kinkun ystävät kertovat luun tuovan lihaan lisää makua. Luuton kinkku on kuitenkin helpompi leikata.

Valitseepa sitten tuoreen kinkun tai pakastetun, oikein paistamalla ja laadukkaita raaka-aineita käyttämällä kinkusta syntyy arvoisensa joulupöydän herkku.

Milloin kinkku kannattaa ostaa?

Joulumielenrauhan takaamiseksi pakastekinkun voi ostaa jo hyvissä ajoin ennen joulua kauppareissun yhteydessä. Kinkun sulattamiseen menee aikaa kinkun koosta riippuen n. 2—5 päivää.

Tuoreen kinkun saatavuus on hyvä varmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja varata suolaamiseen aikaa 7—10 päivää. Tuoresuolattu kinkku kannattaa ostaa mahdollisimman lähellä paistopäivää, aikaisintaan 2—3 päivää ennen paistoa.

Kinkun sulatus ottaa aikansa

Kinkku on paras sulattaa hitaasti jääkaapissa. Myös lasitettu parveke, kellari tai kylmiö sopivat sulatukseen.

Varaa kinkun sulatukseen riittävästi aikaa, sillä ison kinkun sulaminen voi kestää jopa viisi vuorokautta. Pienempi kinkku sulaa muutamassa päivässä. Noin kuuden kilon kinkku sulaa jääkaapissa 2—3 vuorokaudessa.

Kinkkua ei kannata sulattaa huoneenlämmössä, sillä sulava pakaste muuttuu huoneenlämmössä nopeasti pöpöjen kasvualustaksi. Kinkku myös sulaa epätasaisesti ja jää helposti sisältä jäiseksi.

Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön ennen paistoa. Paistomittari kannattaa laittaa paikoilleen jo tässä vaiheessa: 10 astetta on hyvä lähtölämpötila paistamiselle.

Jäisen kinkun paisto sopii kiireiselle

Jäikö kinkun hankinta viime tippaan? Jos aika uhkaa loppua kesken, HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho vinkkaa kokeilemaan jäisen kinkun paistoa. Lopputulos on ammattilaisen mukaan niin hyvä, ettei eroa ennen paistamista sulatettuun edes huomaa. Täydellistä joulukiireiden yllättäessä! Kurkkaa HKScanin ohje tästä.

Kinkun suolaaminen

Suolaamaton, tuore kinkku suolataan itse. Perinteisin tapa suolata kinkku on suolavedessä suolaus. Valion Keittiömestari Petteri Kanerva kertoo, miten.

Kinkun suolaus suolavedellä

Itse suolatessa kinkku on hyvä saada n. 10–13 -prosenttiseen suolaveteen.

Tarvitset:

 • 10 l vettä
 • n. 1 – 1,3 kg merisuolaa

Ohje kinkun suolaamiseen

 1. Keitä n. 5 l vettä, johon koko suolamäärä on lisätty.
 2. Keitä niin kauan, että suola on liuennut veteen. Jos keittäessä syntyy vaahtoa, se kuoritaan pois.
 3. Lisää loppu vesi (5l) ja anna sen jäähtyä hyvin.
 4. Upota kinkku kokonaisuudessaan suolaveteen ja varmista, että se pysyy liemessä koko ajan eikä osa siitä pääse kellumaan pinnalle.
 5. Aikaa suolaukseen kuluu vähintään yksi viikko. Esim. 8 kg kinkku voi olla liemessä 10 päivää. Jotkut pitävät jopa 2 viikkoa – tämä on makuasia sen mukaan, kuinka suolaista kinkusta haluaa.
 6. Suolauksen tulee tapahtua viileässä paikassa, esimerkiksi kellarissa tai kylmiössä.
 7. Suolauksen jälkeen kinkkua pidetään suolaamattomassa kylmässä vedessä vuorokauden.
 8. Ennen paistoa kinkku on hyvä valuttaa ja antaa sen lämmetä huoneenlämmössä 2 – 4 tuntia.

Sitten ei muuta kuin kinkun paistoon!