Joulukinkku on juhlapöydän kunkku

Kokosimme yhteen tarpeellisen tiedon joulun juhlapöydän kuninkaasta joulukinkusta. Opastamme sinut kinkun sulatuksesta kinkun paistoon, paistolämpötilaan ja paistoaikaan. Vinkkaamme parhaat kinkkukastikereseptit ja kerromme kuinka tehdä joulun vastuullinen kinkkutemppu – ja miten hyödyntää kinkkuhävikki herkullisesti.

Tuore kinkku vai pakastettu? Luuton vai luullinen?

Joulukinkun valinnassa omilla jouluperinteillä on suuri vaikutus. Toiset haluavat valmistaa kinkun itse tuoreena alusta alkaen, toisille pakastettu kinkku on se tutuin tapa tuoda joulun tunnelma pöytään.

Tuoreen kinkun voi tilata lihakauppiaalta tai jopa suoraan tilalta. Tuoretta kinkkua saa sekä tuoresuolattuna että suolaamattomana. Suolaamaton kinkku vaatii suolauksen, jonka saloihin opastamme alempana.

Pakastekinkku on valmiiksi suolattu ja siksi helppoudessaan monen joulukokin valinta. Kinkku voi olla joko harmaasuolattu tai punasuolattu. Harmaasuolatussa kinkussa ei käytetä lisäaineena nitriittiä. Harmaasuolatun kinkun säilyvyys tuoreena on heikompaa — siksi se myydään useimmiten pakastettuna.

Luuton vai luullinen kinkku? Valinta on jälleen makuasia. Luullisen kinkun ystävät kertovat luun tuovan lihaan lisää makua. Luuton kinkku on kuitenkin helpompi leikata.

Valitseepa sitten tuoreen kinkun tai pakastetun, oikein paistamalla ja laadukkaita raaka-aineita käyttämällä kinkusta syntyy arvoisensa joulupöydän herkku.

Milloin kinkku kannattaa ostaa?

Joulumielenrauhan takaamiseksi pakastekinkun voi ostaa jo hyvissä ajoin ennen joulua kauppareissun yhteydessä. Kinkun sulattamiseen menee aikaa kinkun koosta riippuen n. 2—3 päivää.

Tuoreen kinkun saatavuus on hyvä varmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja varata suolaamiseen aikaa 7—10 päivää. Tuoresuolattu kinkku kannattaa ostaa mahdollisimman lähellä paistopäivää, aikaisintaan 2—3 päivää ennen paistoa.

Kinkun suolaaminen

Suolaamaton, tuore kinkku suolataan itse. Perinteisin tapa suolata kinkku on suolavedessä suolaus. Valion Keittiömestari Petteri Kanerva kertoo, miten.

Kinkun suolaus suolavedellä

Itse suolatessa kinkku on hyvä saada n. 10–13 -prosenttiseen suolaveteen.

Tarvitset:

 • 10 l vettä
 • n. 1 – 1,3 kg merisuolaa

Kinkun suolaus ohje

 1. Keitä n. 5 l vettä, johon koko suolamäärä on lisätty.
 2. Keitä niin kauan, että suola on liuennut veteen. Jos keittäessä syntyy vaahtoa, se kuoritaan pois.
 3. Lisää loppu vesi (5l) ja anna sen jäähtyä hyvin.
 4. Upota kinkku kokonaisuudessaan suolaveteen ja varmista, että se pysyy liemessä koko ajan eikä osa siitä pääse kellumaan pinnalle.
 5. Aikaa suolaukseen kuluu vähintään yksi viikko. Esim. 8 kg kinkku voi olla liemessä 10 päivää. Jotkut pitävät jopa 2 viikkoa – tämä on makuasia sen mukaan, kuinka suolaista kinkusta haluaa.
 6. Suolauksen tulee tapahtua viileässä paikassa, esimerkiksi kellarissa tai kylmiössä.
 7. Suolauksen jälkeen kinkkua pidetään suolaamattomassa kylmässä vedessä vuorokauden.
 8. Ennen paistoa kinkku on hyvä valuttaa ja antaa sen lämmetä huoneenlämmössä 2 – 4 tuntia. Sitten ei muuta kuin kinkun paistoon!

Kinkun paisto

Joulukinkun paisto on jouluvalmistelujen kohokohtia. Näillä vinkeillä kinkun paistaminen sujuu:

 1. Ota (sulanut) kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
 2. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle siten, että kamarapuoli tulee ylöspäin.
 3. Lisää uunipannulle hiukan vettä. Näin kinkusta sulava rasva ei pala uunipannulla.
 4. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että se ei ota kiinni luuhun. Kinkun lähtölämpötila ennen paistamista olisi hyvä olla n. 10 astetta.
 5. Paista kinkkua ensin 200 asteessa ½ - 1 h, jotta kinkun pinnalla olevat bakteerit kuolevat. Laske sen jälkeen lämpötila 110 - 125 asteeseen ja paista kunnes kinkun sisälämpötila on 73 - 78 astetta.

Kinkun paisto kiertoilmauunissa

Jos käytät uunin kiertoilmatoimintoa, säädä lämpötila 20 astetta alhaisemmaksi kuin ohjeessa, eli paista kinkkua ensin 180 asteessa ja laske sen jälkeen lämpötilaa 90—105 asteeseen.

Kinkun paisto pussissa

Kinkun paistaminen paistopussissa estää paistoliemen höyrystymisen uunin reunoille ja valumisen uunin pohjalle. Kinkku pysyy pussissa mehevänä ja paistoliemi on helppo ottaa talteen kastikkeen pohjaksi. Noudata paistopussipakkauksen kyljessä olevia ohjeita.

Kinkun paistoaika

Joulukinkun paistoaika on helppo laskea: alkukuumennus ½ - 1 h + 1h uunissa / 1kg kinkkua. Paistoajan loppupuolella voit tarkkailla lämpömittaria: kinkku on kypsä, kun lämpömittari osoittaa 73 astetta. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna lämpötilan kohota 78 asteeseen.

Kinkun kuorrutus

Sinappihuntu on perinteinen kuorrute kinkulle — ja siksi aina yhtä toimiva.

Kuinka teen kinkun kuorrutuksen?

 1. Poista kinkusta kamara ja osa silavaa. Voitele pinta sinapilla ja ripottele päälle (n. ½ rkl sokeria ja) korppujauhoja.
 2. Mikäli haluat koristella pintaa, tee pintaan veitsellä n. 1 cm:n syvyisin viilloin vinoneliöitä. Työnnä vinoneliöiden keskelle kokonaiset neilikat. Neilikat tuovat myös tuoksua ja makua.
 3. Ruskista kinkkua uunipellillä 250 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskeaa väriä ja rapeutta.
 4. Siirrä kinkku tarjoiluvadille.

Kinkun jäähdytys paiston jälkeen

Yksi tykkää kinkusta lämpimänä, toinen huoneenlämpöisenä ja kolmas viileänä.

Anna kinkun jäähtyä huoneenlämmössä. Poista tarvittaessa verkko ja halutessasi ylimääräinen silava sekä nahka hieman jäähtyneen kinkun pinnalta.

Jos haluat nauttia kinkkua kylmänä heti paistamisen jälkeen, viipaloi tarvittava määrä ja jäähdytä se kylmäksi. Jos haluat viilentää koko kinkun, vie kinkku hyvin suojattuna ulos jäähtymään, sillä lämmin kinkku nostaa jääkaapin lämpötilaa.

Kinkun mehevyyden säilyttämiseksi suuret lämpötilavaihtelut edes takaisin eivät ole suositeltavia.

Kinkun paistoliemen hyödyntäminen

Jos teet kinkulle kastikkeen paistoliemestä, ota paistolientä talteen kastiketta varten. Katso kinkun kastike -vinkkimme alempaa sivulta. ”Liemestä saa hyvät tammikuun pataruoat” Hyvä liemi on myös monen muun ruoan salainen raaka-aine. Ota siis kinkun paistoliemi talteen ja pakasta se. Jos pakastat liemen, liemi ja rasva kannattaa erotella, jolloin liemi säilyy pakastimessa pidempään.

Kinkun liemen ja rasvan erottaminen

 1. Kaada paistoliemi kannumaiseen astiaan.
 2. Jäähtyessään liemen pinnalle muodostuu kiinteä rasvakerros, joka on helppo kuoria lusikalla pois.
 3. Pussita liemi n. ½ dl annoksissa ja pakasta. Lientä voi käyttää lihakeittoihin, pääruoka- ja lisukekastikkeisiin sekä patoihin. Sen voi lisätä jäisenä ruoan joukkoon. Huomioi, että joulukinkun paistoliemi on suolaista — muista maistaa ennen kuin maustat.

Kinkkutemppu eli joulukinkun rasvan hävitys

Joulukinkun rasva jähmettyy jäähtyessään — siksi sitä ei saa kaataa viemäriin. Joulukinkun paistorasvan kierrätys onnistuu kinkkutempun avulla!

 1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
 2. Kaada rasva varovasti tölkkiin.
 3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
 4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen, joita löytyy mm. jokaisesta K-Citymarketista. Löydät keräyspisteet täältä. Kinkkutempun tekemällä joulukinkkujen paistorasvoista valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta.

Kinkun kastike

Joulukinkun kastike on viimeinen silaus onnistuneen joulukinkun makuun.

Kinkun kastike paistoliemestä

Kinkun kastikkeessa voi hyödyntää kinkun paistossa syntyvää suolaista ja maukasta paistolientä. Huomioi, että kinkun paistoliemi on valmiiksi voimakkaan suolaista, eli maistele kastiketta välillä ja mausta sen mukaan.

Katso herkullinen kastike kinkulle »

Kinkun kastike ilman paistolientä

Luumuinen kastike kinkulle »

Kardemummakastike »

Sinappikastike, yrttikastike, karpalokastike »

Vinkki: Voit säätää kastikeannosten määrää resepteissämme plus- ja miinuspainikkeilla, joten voit kokata helposti joulupöytänne ihmismäärän mukaan!

Sinappi joulukinkulle

Mitä olisi kinkku ilman sinappia? Ja vielä itse tehtyä sellaista. Pidätkö luumuisen makeasta ja voimakkaasta vai miedoista sinappimauista? Jokaiselle makumieltymykselle löytyy oma vaihtoehtonsa — myös AURA juuston ystäville. Katso kaikki sinappireseptit »

Joulukinkun säilyvyys

Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa tai kuistilla/lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon, eli muistisääntönä voi pitää kinkun olevan hyvä olla syötynä ennen uudenvuoden juhlintaa. Mitä nopeammin kinkun nostaa takaisin kylmään aterioinnin jälkeen, sitä paremmin se säilyy.

Vinkki: Jos tykkäät kinkusta lämpimänä, siivuta ja lämmitä kinkkua vain ateriakohtainen määrä. Tällöin koko kinkku ei altistu lämpötilan vaihteluille.

Jäikö kinkkua jäljelle?

Pyöräytä joulunpyhien jälkeen piristävä omenainen kinkkupiirakka, leivo kinkkuhyrriä tai käytä loppu kinkku perinteitä vaalien alkuvuoden hernekeittoon. Voit myös pakastaa kinkun joko valmiiksi siivutettuna tai annospalana.