Tuore joulukinkku vai pakastettu joulukinkku? Entä luuton vai luullinen?
Joulukinkun valinnassa omilla jouluperinteillä on suuri vaikutus. Toiset haluavat valmistaa kinkun itse tuoreena alusta alkaen, toisille pakastettu kinkku on se tutuin tapa tuoda joulun tunnelma pöytään.
Tuoreen kinkun voi tilata lihakauppiaalta tai jopa suoraan tilalta. Tuoretta kinkkua saa sekä tuoresuolattuna että suolaamattomana. Suolaamaton kinkku vaatii suolauksen, jonka saloihin opastamme alempana.
Pakastekinkku on valmiiksi suolattu ja siksi helppoudessaan monen joulukokin valinta.
Kinkku voi olla joko harmaasuolattu tai punasuolattu. Harmaasuolatussa kinkussa ei käytetä lisäaineena nitriittiä. Harmaasuolatun kinkun säilyvyys tuoreena on heikompaa — siksi se myydään useimmiten pakastettuna.
Luuton vai luullinen kinkku? Valinta on jälleen makuasia. Luullisen kinkun ystävät kertovat luun tuovan lihaan lisää makua. Luuton kinkku on kuitenkin helpompi leikata.
Valitseepa sitten tuoreen kinkun tai pakastetun, oikein paistamalla ja laadukkaita raaka-aineita käyttämällä kinkusta syntyy arvoisensa joulupöydän herkku.
Milloin kinkku kannattaa ostaa?
Joulumielenrauhan takaamiseksi pakastekinkun voi ostaa jo hyvissä ajoin ennen joulua kauppareissun yhteydessä. Kinkun sulattamiseen menee aikaa kinkun koosta riippuen n. 2—5 päivää.
Tuoreen kinkun saatavuus on hyvä varmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua ja varata suolaamiseen aikaa 7—10 päivää. Tuoresuolattu kinkku kannattaa ostaa mahdollisimman lähellä paistopäivää, aikaisintaan 2—3 päivää ennen paistoa.
Kinkun sulatus ottaa aikansa
Kinkku on paras sulattaa hitaasti jääkaapissa. Myös lasitettu parveke, kellari tai kylmiö sopivat sulatukseen.
Varaa kinkun sulatukseen riittävästi aikaa, sillä ison kinkun sulaminen voi kestää jopa viisi vuorokautta. Pienempi kinkku sulaa muutamassa päivässä. Noin kuuden kilon kinkku sulaa jääkaapissa 2—3 vuorokaudessa.
Kinkkua ei kannata sulattaa huoneenlämmössä, sillä sulava pakaste muuttuu huoneenlämmössä nopeasti pöpöjen kasvualustaksi. Kinkku myös sulaa epätasaisesti ja jää helposti sisältä jäiseksi.
Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön ennen paistoa. Paistomittari kannattaa laittaa paikoilleen jo tässä vaiheessa: 10 astetta on hyvä lähtölämpötila paistamiselle.
Jäisen kinkun paisto sopii kiireiselle
Jäikö kinkun hankinta viime tippaan? Jos aika uhkaa loppua kesken, HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho vinkkaa kokeilemaan jäisen kinkun paistoa. Lopputulos on ammattilaisen mukaan niin hyvä, ettei eroa ennen paistamista sulatettuun edes huomaa. Täydellistä joulukiireiden yllättäessä! Kurkkaa HKScanin ohje tästä.