
Punaposkinen puolukka
Kirpeä puolukka tuo ryhtiä niin makeisiin leivonnaisiin kuin suomalaisiin perinneruokiinkin. Näillä resepteillä kesytät runsaammankin puolukkasaaliin.
Leivo puolukasta
Puolukka on monen kotileipurin suosikki, eikä suotta. Leivonnaisten makeus ja puolukoiden kirpeys sopivat toisilleen mainiosti. Puolukoilla ryyditetty piparkakkuboston saa makunystyrät tanssahtelemaan loppusyksyn tunnelman tahtiin. Perinteisempien puolukkaleivonnaisten ystävä leipoo puolukkapiirakan tai herkullisen puolukkakukon.
Puolukka seuralaisena
Puolukka on suomalaisen ruoan varma seuralainen, joka maistuu paitsi sellaisenaan, myös survoksena tai hilloksi keitettynä. Kuuluvathan puolukat niin perinteisen kaalilaatikon kuin poronkäristyksenkin kylkeen. Eikä unohdeta herkullisen täyteläisiä juustoja, joita puolukan kirpeys tasapainottaa juuri sopivasti. Uusien ideoiden ystävä kokeilee puolukkaa porolla täytetyn pizzan päällä.
Puolukka loistaa jälkkäreissä
Puolukka ja kinuski ovat makupari, jota voisi klassikoksikin kutsua. Kokeile banoffeesta innoituksensa saanutta puoloffeeta tai puoloffee-pannacottaa, joissa kinuskinen makeus kesyttää kirpsakat puolukat vastustamattomaksi herkuksi. Suussasulava jälkiruoka on myös valkosuklainen puolukkapannacotta, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan. Jos kaipaat perinteisiä makuja, vispipuuro tuo hymyn huulille kerta toisensa jälkeen.
Puolukka on päivän piristys
Pirteät puolukat tuovat runsaasti makua niin aamiaiselle, välipalalle kuin iltapalallekin. Jos pientä purtavaa pitää saada pikaisesti, kannattaa marjoista pyöräyttää smoothie tai rahka. Puolukkainen tuorepuuro ottaa hetken tekeytyessään, mutta hyvää kannattaa aina odottaa!
Tiesitkö tätä puolukoista?
- Ensimmäiset puolukat kypsyvät tavallisesti syyskuun alussa ja satokausi jatkuu lokakuun puoleen väliin. Varmimmin puolukoita löytää kangasmetsistä, mutta paikoittain marjoja kasvaa myös rämeillä ja korpimetsissä.
- Ruokien ja hillojen lisäksi puolukoiden makumaailma sopii mainiosti myös juomiin. Kokeile esimerkiksi puolukkamehusta valmistettua raikasta puolukkamojitoa, alkoholitonta puolukka-vadelmamocktailia tai nopeaa puolukkasimaa.
- Yleisin tapa säilöä puolukoita on puolukoiden pakastus, joko sellaisenaan tai survoksena. Lisäksi puolukoita voi säilöä hillona tai vaikkapa mehuna.