Pizza taipuu moneen

Pizza on italialaisen keittiön klassikko, joka syntyy helposti kotikeittiössä. Täytevaihtoehdoissa vain taivas on rajana.

Pizzan pitkät perinteet

Perimätiedon mukaan pizzantyyppistä litteää leipää leivottiin Napolin ympäristössä jo ennen ajanlaskumme alkua. Myös Pompeijin rauniokaupungista on löytynyt viitteitä muinaisista pizzerioista. Suuremman läpimurron pizza teki kuitenkin tomaatin yleistyessä 1700-luvulla. Kansainvälinen hitti pizzasta syntyi toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Yhdysvaltoihin avattiin useita italialaisia ravintoloita ja pitserioita. Suomessa pizzansyönti yleistyi 1970-luvulla, ja sittemmin pizzasta onkin tullut yksi suomalaisten suosikkiruoista.

Pizzan salaisuus piilee pohjassa

Pizzapohjan valmistaminen ei ole vaikeaa. Italialainen pizzataikina syntyy durumvehnäjauhoista tai erikoishienoista jauhoista. Italialaisessa pizzassa on usein ohut ja rapea pohja sekä maltillisesti täytteitä. Tosin Italiassakin pizzojen paksuus, täytteet ja muoto vaihtelevat alueittain. Rapea pohja syntyy kotikeittiössä kuumentamalla uuni mahdollisimman kuumaksi, esikuumentamalla uunipelti tai pizzakivi ja paistamalla alilämmöllä. Taikina kannattaa myös kaulia mahdollisimman ohueksi. Tällöin paistoajaksi riittää muutama minuutti.

Tuhdimpi paksupohjainen pannupizza on syntynyt Yhdysvalloissa. Pannupizzassa on paksun pohjan lisäksi yleensä myös reilusti täytteitä ja juustoa. Valio Pizzajuustoraaste sopii hyvin pannupizzan juustokuorrutukseen.

Kotikeittiössä pizza syntyy nopeasti myös valmiin rieskan, tortillaletun tai esimerkiksi pitaleivän päälle. Kokeile valmistaa esimerkiksi kreikkalaisia pitapizzoja.

Täytteissä vain mielikuvitus rajana

Pizzanpäällisissä vai mielikuvitus on rajana. Yleensä pizzan päälle sivellään tomaattikastiketta, joka syntyy yksinkertaisimmillaan säilyketomaateista, valkosipulista, tuoreista tai kuivatuista yrteistä sekä ripauksesta suolaa, sokeria ja pippuria. Pizzan voi valmistaa kuitenkin myös ilman tomaattia. Valkoisen pizzan tomaattikastikkeen voi korvata esimerkiksi Valio Smetanalla sekä juustoilla. Jännittävän artisokka-perunapizzan kastikkeena on maukasta maa-artisokkapyrettä.

Pizzantäytteiksi sopivat myös erilaiset lihatuotteet, kuten jauheliha, kinkku, kalkkuna tai meetvursti. Viikonlopun herkutteluun sopisi esimerkiksi serrano-sipuli-tomaattipizza serrano-kinkusta. Suomalaista makua pizzaan saa esimerkiksi poroleikkeleellä, metsäsienillä tai savulohella. Juustoinen ruispizza eli ruisjauhoihin leivottu pizza on myös suomalaisten makuun. Kurkkaa rohkeasti jääkaappiin ja hyödynnä pizzatäytteissä myös ruoantähteitä. Valion reseptihausta löydät paljon vinkkejä pizzojen täytteiksi.

Osaatko lukea pizzalistaa

Calzone

Calzone on täytetty pizza, jossa täytteet on leivottu pizzan sisään.

Frutti di Mare

Kirjaimellisesti pizzan nimi tarkoittaa meren hedelmiä. Frutti di Mare -pizzasta löytyykin yleensä sekä äyriäisiä että simpukoita.

Pizza al Formaggio

Juustopizzassa on täytteenä tuhdisti erilaisia juustoja. Esimerkiksi Valio AURA® sinihomejuustosta, Valio Kappelista sekä mozzarellaraasteesta syntyy herkullinen juustotäyte pizzalle.

Pizza Americana

Pizza Americana on klassinen kinkku-AURA-ananas yhdistelmä. Kerrotaan että amerikkalaiset veivät pizzan kotimaahansa toisen maailmansodan jälkeen.

Pizza Margherita

Perimätiedon mukaan leipuri Raffaele Esposito valmisti erikoispizzan kuningatar Margheritan vierailua varten. Kuningattaren mukaan nimetyssä pizzassa toistuvat Italian lipun värit: vihreä basilikassa, valkoinen mozzarellajuustossa sekä punainen tomaattikastikkeessa.

Quattro Stagioni

Pizzan nimi tarkoittaa neljää vuodenaikaa. Usein pizza jaetaankin neljään lohkoon ja lohkot täytetään eri vuodenaikoihin sopivilla täytteillä, kuten sienillä, tomaateilla, artisokansydämillä ja anjoviksella.

Reseptejä aiheesta

katso lisää pizzoja
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›