Kesäjuhlat joka makuun

Oletko järjestämässä kesäjuhlia? Olipa mielessäsi juhlareseptit, erityisruokavalioiden huomioiminen juhlatarjoiluissa tai ruokamäärän arviointi, olet oikeassa paikassa. Tästä löydät kaiken, mitä voi juhlia suunnitellessasi kaivata!

Kesäkauteen mahtuu monta hyvää syytä juhlaan. Häät, rippijuhlat, syntymäpäivät, valmistujaiset sekä muut merkkipäivät kokoavat ystävät ja sukulaiset yhteen. Loppukesän lämpimissä iloissa puolestaan vietetään rapujuhlia ja kesän lopussa mökkikausi päätetään venetsialaisten merkeissä.

Onnistuneet perhejuhlat

Ristiäiset tai nimiäiset, rippijuhlat ja valmistujaiset. Tässä valmiit ehdotukset tarjoiluihin sekä muistilista juhlien järjestämiseen.

Suomalaiset kesäjuhlat

Juhannus, rapujuhlat ja sadonkorjuu kuuluvat suomalaiseen kesään. Kurkkaa valmis menu juhannukseen tai rapujuhliin, hae inspiraatiota juomavalintoihin tai kertaa, miten rapuja syödään. Ja kun sadonkorjuun aika koittaa, tästä löydät reseptit niin puutarhasta, metsästä kuin kasvimaaltakin kerätyn sadon hyödyntämiseen.

Suolaista tarjottavaa juhliin

Juhlien tarjottavat vaihtelevat juhlien luonteen ja perheen omien makumieltymysten mukaan. Häissä, hautajaisissa tai suuremmissa juhlissa on tyypillistä tarjota koko kattaus, mutta pienemmissä juhlissa monipuolinen kahvipöytä on herkullinen ratkaisu. Tässä ideoita erilaisiin suolaisiin tarjottaviin aina salaateista ja keitoista suomalaisten juhlien klassikkoon, voileipäkakkuun.

Juhlien makeat tarjoilut

Onnistuneessa kahvipöydässä ei tarvitse olla kymmeniä sortteja, vaan hyvin valitut leivonnaiset tarjoavat onnistuneen kokonaisuuden. Kahvipöydän huomion kiinnittää ansaitusti kakku, jonka lisäksi voi leipoa vaikkapa pikkuleipiä, kääretorttua, kuivakakkua tai pullaa.

Muutamia vinkkejä juhlien suunnittelijalle

Vanha sanonta on, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos juhlastressi uhkaa iskeä, laadi lista suunnitellen tehtävät. Näin saat itsellesi levon nauttia varsinaisista juhlista vieraiden kanssa seurustellen.

Juhlien tarjottavien ja menun suunnittelun voit aloittaa ajoissa. Valitse tarjottavia niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jäisi mahdollisimman vähän ruoanlaittoa, lähinnä ruokien asettamista tarjolle sekä koristelua. Ota suunnitelmissasi huomioon myös käytössäsi olevat kylmäsäilytystilat. Voileipäkakku tai täytekakku ei voi olla huoneenlämmössä koko päivää, jolloin parempi ratkaisu on tehdä monta pienempää kakkua kuin yksi suuri.

Suunnittelemalla ostoslistan voit hankkia tarvittavia raaka-aineita sekä tarjottavia hyvissä ajoin. Osan tarjottavista voi valmistaa etukäteen ja esimerkiksi pakastaa.

Joskus tuntuu että oikean ruoka- tai juomamäärän arvioiminen on haastavaa. Tässä avuksesi muutamia nyrkkisääntöjä:

  • yhdestä kuohuviinipullosta riittää 5-6 onnittelumaljaan
  • buffetpöytään voi varata ruokaa noin 400g per vieras
  • karjalanpiirakoita tai suolaisia pasteijoita voit varata 1-2 per henkilö. Karjalanpiirakat ovat usein erityisesti lapsivieraiden mieleen.
  • varaa kahvia kaksi kuppia per henkilö. Suunnittele etukäteen, tarjoatteko myös teetä.

Huomioi juhlatarjoiluissa vieraiden ruokavaliot. Esimerkiksi valmistamalla kaikki tarjoilut laktoosittomana huomioit tyylikkästi laktoosi-intolerantikot. Varaudu tarjoiluissa myös gluteenittomiin tai vegaanisiin tarjottaviin ja kysele kutsuvieraiden ruokavalioita jo etukäteen.

Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä, täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle voit laittaa esille kahvi- ja teekupit sekä mehu- tai juomalasit juomineen.