Haukkaa rouskuvaa retiisiä

Makeankirpakka ja iloisen värikäs retiisi on lupaus oven takana odottavasta kesästä. Katso retiisireseptimme ja kokkaa kesä lautaselle!

Retiisi on kasvimaan ja vihannesosaston kaunotar, joka ihastuttaa paitsi ulkonäöllään, myös raikkaalla maullaan. Kurkkaa reseptit, nappaa seuraavalla kauppareissulla retiisiä ostoskoriin ja nauti kesäisestä mausta!

Retiisin monet muodot

Retiisilajikkeiden muodot ja värit vaihtelevat. Tavallisesti retiisi on väriltään punainen, punertava tai valkea ja muodoltaan pyöreä tai pitkulainen. Kirpsakan makunsa retiisi saa sinappiöljystä.

Parhaimmillaan retiisit ovat keväällä ja syksyllä. Retiisit eivät tykkää keskikesän paahtavasta auringosta, joten satoa kannattaa tankata heti toukokuusta alkaen ja loppukesästä ilmojen hieman viilentyessä. Retiisi sopii hyvin myös kotipuutarhassa tai vaikka parvekkeella kasvatettavaksi. Kylvä uudet siemenet parin viikon välein, ja saat uutta satoa koko kesän.

Ruokaa retiisistä

Tavallisin tapa käyttää retiisejä on syödä ne tuoreina esimerkiksi sellaisenaan tai salaatissa. Mutta sopivat retiisit moneen muuhunkin. Kokeile raikasta retiisikeittoa, lohen kaveriksi sopivaa retiisikastiketta tai paahda retiisejä uunissa tai grillissä. Ja sopivatpa retiisit myös kesäiseen kalakeittoon.

Ideoita retiisin käyttöön

Raikkaan punainen retiisi sopii mainiosti salaattien, voileipien, erilaisten alkupalojen ja voieipäkakkujen koristeeksi. Myös hyväkuntoiset retiisin naatit sopivat huuhtelun jälkeen ruokien viimeistelyyn.

Tiesitkö tätä retiisistä?

  • Retiisit säilyvät parhaiten jääkaappilämpötilassa eli +2 – +5 asteessa.
  • Retiisit nahistuvat helposti, joten ne kannattaa käyttää mahdollisimman tuoreina. Nahistumaan päässeitä retiisejä voi yrittää elvyttää jäävesikylvyllä.
  • Retiisi on yksi vanhimmista viljelykasveista. Eurooppaan retiisit saapuivat Kiinasta 1500-luvulla.
  • Retikka on retiisisukuinen juures, jonka maku on retiisiä voimakkaampi. Retikka sopii syötäväksi esimerkiksi viipaleina tai raasteena.
Raaka-aine
Makeat melonit
Raaka-aine
Kesä maistuu mansikalta
Raaka-aine
Raparperi – kesäsadon ensimmäisiä paloja