Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Gluteenittomat reseptit viikon jokaiselle päivälle 

vegewokki

Gluteenittoman ruoan valmistaminen vaatii huolellisuutta, mutta onnistuu hyvillä resepteillä ja ohjeilla. Nappaa vinkit gluteenittomaan kokkailuun viikon jokaiselle päivälle!  

Gluteenittomassa ruokavaliossa vältetään kaikkia gluteenia sisältäviä viljoja, kuten vehnää, ohraa ja ruista. Niiden sijaan käytetään gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten riisiä, maissia, gluteenitonta kauraa, kvinoaa tai perunaa. Tarkka gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto, joten huolellisuus raaka-aineiden ja ruoanlaittovälineiden käsittelyssä on tärkeää. 

Aamiainen, lounas tai päivällinen – gluteeniton kokkailu onnistuu helposti hyvillä resepteillä. Kokosimme gluteenittomat reseptit viikon jokaiselle päivälle. 

Maanantai 

Aamiainen: Punainen smoothiekulho 

Käynnistä viikko punaisella smoothiekulholla, jonka päätähtenä ovat kesäauringon kypsyttämät punaiset marjat. Ripottele pinnalle lisäksi pähkinöitä ja siemeniä, jotka viimeistelevät herkullisen maun ja mukavan rapean suutuntuman. 

Lounas: Paahdettu kurpitsakeitto 

Kotimaisen myskikurpitsan sesonki käynnistyy syyskuussa ja jatkuu aina joulukuuhun asti. Paahda uunissa hehkuvan oranssit kurpitsan puolikkaat valkosipulin kanssa ja valmista niistä herkullinen sosekeitto, joka on ryyditetty maustetulla crème fraîchella, ruokakermalla ja sitrusmehulla. 

Päivällinen: Tacokana 

Maukas, pehmeän chilinen ja juustoinen tacokana on arkiruokaa parhaimmillaan, koska se maistuu koko perheelle. Keitä kanan kaveriksi riisiä tai gluteenitonta pastaa.  

Tiistai

Aamiainen: Appelsiini-tattarituorepuuro

Avaa aamu pirteällä tuorepuurolla, jonka raaka-aineet voit sekoittaa ja laittaa tekeytymään jääkaappiin jo edellisenä iltana. Appelsiini-tattarituorepuuro on paitsi gluteeniton, myös ilmasto- ja sydänystävällinen valinta. 

Lounas: Vegewokki

Kasviswokki on arjen helppo pikaruoka, joka valmistuu nopeasti lounaaksi. Makealla chilikastikkeella, soijalla ja seesaminsiemenillä maustetut Gold&Green vegekuutiot tuovat wokkiin ruokaisuutta. 

Päivällinen: Spagettikurpitsa bolognese  

Syyskauden sesonkiherkku on spagettikurpitsa, joka on saanut nimensä nauhamaisesta hedelmälihastaan. Riivi kypsä kurpitsan liha haarukalla spagettimaisen irtonaiseksi, lusikoi bolognesekastiketta päälle ja tarjoile suoraan kurpitsan kuoresta. 

Keskiviikko

Aamiainen: Aamukahvismoothie

Laita aamu turbovaihteelle yhdistämällä aamupala ja -kahvi. Herkullinen aamukahvismoothie varmistuu blenderissä vain muutamassa minuutissa. 

Lounas: Kesäinen kalakeitto

Tässä keitossa maistuu kesä! Satokauden kasviksista ja ahvenfileistä syntyy kirkaslieminen keitto. Viimeistele raikas keitto tillifraîchella. 

Päivällinen: Hunajabroilerivuoka 

Arkiruokien klassikko, hunajabroilerivuoka, on edullinen ja valmistuu helposti yhdessä uunivuoassa. Riisi, punasipuli, palsternakka ja porkkana kypsyvät ja maustuvat vuoan pohjalla kanaliemessä sekä pitävät samalla broilerinkoivet mehukkaina. 

Torstai

Aamiainen: Lämmin chiapuuro 

Lämmin chiapuuro on nopea ja täyttävä aamiainen. Yksinkertaisimmillaan voit nauttia chiapuuron voisilmän kera, mutta kokeile myös kanelia, pakastemarjoja tai paahdettuja pähkinöitä puuron kaverina.  

Lounas: Kvinoasalaatti

Kvinoa on maukas ja gluteeniton vaihtoehto couscousille tai bulgurille. Saat salaatista myös laktoosittoman, kun valmistat sen kanssa tarjottavan kanelijogurttikastikkeen laktoosittomasta tuotteesta. 

Päivällinen: Arjen possu-juuresvuoka

Vuokaruoka marinoiduista porsaan kasslerpihveistä ja kasviksista valmistuu uunissa kuin itsekseen. Kotimaista keräkaalia on saatavilla lähes vuoden ympäri tai voit kokeilla syksyllä sesongissa olevaa suippokaalia. 

Perjantai 

Aamiainen: Mustikkasmoothie 

Mustikkametsän aarteet taipuvat täyttäväksi aamupalasmoothieksi, joka pitää nälän loitolla. Tarjoile smoothie korkeasta lasista tai ota matkaan mukaan kannellisessa mukissa. 

Lounas: Leppäsavu kalakeitto

Loihdi täyteläinen kalakeitto lounaspöytään nopeasti edellispäivän perunoista, savukalasta, savunmakuisesta Valio Koskenlaskijasta sekä kevyesti kuullotetusta sipulista ja fenkolista. 

Päivällinen: Helppo Vegeleike-kasvispelti

Kokeile perjantain kunniaksi vegaanista ja gluteenitonta peltiruokaa, joka paistuu nimensä mukaisesti helposti uunissa. Rapsakka peltiruoka tarjoillaan raikkaan hernepyreen kanssa.

Lauantai 

Aamiainen: Vegaaninen chia-vanukas 

Aloita viikonloppu täyttävällä chia-vanukkaalla, joka on saanut tekeytyä tarjoiluastioissa jääkaapissa yön yli. Koristele annokset kauden tuoreilla marjoilla, kookoslastuilla ja pähkinöillä. 

Lounas: Grillifenkoli-salaatti

Grillikausi jatkuu pitkälle syksyyn, joten valmista maukas kesäsalaatti sitruunalla maustetusta grillifenkolista. Kokoa salaattisekoitus, kurkku, salaattijuustokuutiot ja suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit kerroksittain vadille, laita päälle grillatut fenkolit ja viimeistele oliiviöljyllä. 

Päivällinen: Delikaurapaella

Kun päivällispöydän ääreen kokoontuu koko perhe tai isompi ystäväporukka, on pyttipannun espanjalainen serkku paella omiaan täyttämään vatsat. Delikauralla höystetty paella sopii monelle eri ruokavaliolle. 

Sunnuntai 

Aamiainen: Hunajainen pähkinäjogurtti

Hunajainen pähkinäjogurtti aateloi sunnuntaiaamiaisen. Lusikoi kulhoon Valio kreikkalaista jogurttia, valuta päälle hunajaa sekä ripottele paahdettuja pähkinöitä ja raastettua sitruunankuorta. 

Lounas: Sieni-pekonifrittata 

Metsäsienillä ja pekonilla höystetty frittata eli pannulla tai uunissa sekoittamatta hyydytetty munakas sopii niin viikonlopun brunssille tai lounaalle. Maustettu crème fraîche tuo helposti täyteläisyyttä sekä yrttien ja valkosipulin makua ruokaan. 

Päivällinen: Texmex-uunisalaatti

Viikonlopun lohturuokaa parhaimmillaan on uunissa paahdettu texmex-salaatti. Limemehu, jalapeno-cheddar dippi ja tuore korianteri viimeistelevät lämpimän kasvispellin. 

Tiesitkö? 

Keliaakikolle ja gluteeniherkille henkilöille ruoan gluteenittomuus on ehdottoman tärkeää, mikä tarkoittaa huolellisuutta raaka-aineiden ja ruoanlaittovälineiden käsittelyssä. Näin vältät gluteenin aiheuttamat haitat:  

  • Ennen kuin aloitat gluteenittoman ruoan valmistuksen, huolehdi että työpiste ja välineet ovat varmasti puhtaita, jotta gluteenipitoiset jäämät, kuten jauhot tai leivänmurut eivät pääse kosketuksiin ruoan kanssa. 
  • Käytä gluteenittoman ruoan valmistukseen ja tarjoiluun omia astioita, ottimia, leikkuulautaa ja veistä. Pese ne huolellisesti ennen käyttöä. 
  • Jos käytät ruoan valmistukseen valmiita tai pakattuja tuotteita, lue läpi tarkasti ainesosaluettelo varmistaaksesi, ettei tuotteessa ole gluteenia tai gluteenipitoisia raaka-aineita. 

Search