Lihan ja kanan grillaus

Mikä on suosikkisi: ribsit, brisket, grillikylki, grillattu naudan entrecôte vai ehkäpä mausteinen chorizo? Kurkkaa tästä reseptit ja vinkit, joilla onnistut!

Pihvit, makkarat ja ribsit

Rasvainen porsaanliha on lähes pomminvarma grillattava, sillä siitä on vaikea saada liian kuivaa. Kokeile perinteisen makkaran ja lisäksi myös mausteista chorizoa, ribsejä, fileepihviä tai kokonaista porsaan sisäfilettä. Naudanlihan ystävälle ehdotamme viskissä marinoitua briskettiä, entrecôtea tai grilliruokien kuningasta: tomahawk-pihviä. Naudanliha on mehukkainta mediumina, mutta halutessaan lihan voi paistaa myös kypsäksi.

Grillattu kana

Broileri ja kana ovat mainiota grilliruokaa. Valmiit broileri- ja kalkkunapihvit kypsyvät silmänräpäyksessä ja makuunkin saa vaihtelua erilaisilla marinadeilla ja kastikkeilla. Grillatut wingsit ja kokonainen grillattu broileri taas vaativat hieman enemmän esivalmisteluja ja aikaa, mutta maku palkitsee grillaajan. Mehevä grilliherkku syntyy myös hunajaisen hapokkaalla maustekastikkeella rapeaksi marinoiduista broilerin koivista. Grillatusta kanasta saa riipimällä myös nyhtökanaa, joka sopii tacoihin sekä paninin ja patongin väliin.

Grillattu pizza

Jos rakastat pizzaa, tätä reseptiä ei ole syytä ohittaa. Tällä ohjeella valmistat grillatut, rapeapohjaiset pizzat neljälle joko tulisella makkaratäytteellä tai vihreällä vegetäytteellä. Voiko näitä vastustaa?

Grillausvinkit lihalle

Lihan grillaus sujuu vaivatta, kun grillatessa pitää mielessä pari kätevää niksiä:

  1. Laita lihat marinoitumaan hyvissä ajoin. Marinointi sujuu näppärästi esimerkiksi näin: laita liha ja marinadi pakastepussiin, sulje pussi hyvin.  Kääntele pussia muutaman kerran marinoitumisen aikana, jotta liha marinoituu tasaisesti.
  2. Nosta lihat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillausta.
  3. Pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi pois, jotta se ei turhaan sotke grilliä tai pala lihan pintaan.
  4. Voit halutessasi valella lihoja marinadilla, bbq-kastikkeella tai öljyllä paistamisen aikana. Älä kuitenkaan käytä samaa marinadia, jolla marinoit lihan vaan ennakoi ja ota marinadia tai kastiketta sivuun hyvissä ajoin.
  5. Aloita lihojen paistaminen kuumemmalla alatasolla. Ruskista pinnat.
  6. Siirrä lihat ylätasolle kypsymään. Erityisesti pitkän kypsennysajan vaativat lihat kannattaa kypsentää miedossa lämpötilassa epäsuoralla lämmöllä. Epäsuora grillaus kypsentää suurenkin lihapalan tasaisesti.
  7. Grillaa broileri sekä porsaanliha aina täysin kypsäksi. Naudan- ja lampaanlihan ei tarvitse olla läpikypsää, vaan voit jättää ne oman maun mukaan sisältä punertavaksi.

Marinoi liha mureaksi

Lihan marinoinnin salat on hyvä kerrata kesän grillisesongin startatessa. Miksi liha kannattaa marinoida? Entä mikä on sopiva marinointiaika? Kurkkaa tästä vastaukset yleisimpiin marinointikysymyksiin!

Lue lisää
Sesonki
Monien makujen grillikasvikset
Sesonki
Kalan grillaus
Sesonki
Kastikkeet ja marinadit grilliruoalle