Lihan grillaus

Mikä on suosikkisi: ribsit grillissä, grillikylki, grillattu naudan entrecôte vai ehkäpä klassinen hodari grillimakkaralla? Onko bbq-kastikkeen valmistus hallussa? Haluatko uusia ideoita grillattuun kanaan? Tältä sivulta löydät myös muut vinkit lihan grillaukseen ja lukuisia herkullisia ideoita lihaisiin grilliruokiin.

Tärkeimmät grillausvinkit lihalle

Lihan grillauksessa tarvitaan hieman malttia. Tästä löydän hyvät ohjeet, joilla onnistut varmasti:

  • Anna lihojen marinoitua ensin hyvä tovi.
  • Nosta liha lämpiämään huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillausta, hampurilaispihvit mukaan lukien.
  • Valitse grilliin rasvaista lihaa, esimerkiksi entrecôtea.
  • Pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi.
  • Voit tarvittaessa valella lihoja marinadilla, bbq-kastikkeella tai öljyllä paistamisen aikana. Huom! Älä käytä enää kypsään lihaan samaa marinadia, jolla marinoit lihan, vaan ota kastiketta ennen marinointia erikseen sivuun tätä tarkoitusta varten.
  • Aloita lihojen paistaminen kuumemmalla alatasolla. Ruskista pinnat.
  • Siirrä lihat ylätasolle kypsymään hiljalleen tasaisemman ja mehevämmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lihan grillauksessa on tärkeää, että lihan ottaa jääkaapista ajoissa huoneenlämpöön ja antaa sen myös levätä hetken grillauksen jälkeen. Kärsivällisyys palkitsee grillaajan, sillä näin grillatusta lihasta tulee mureaa, eikä se luovuta nesteitä lautaselle. Kesällä kannattaa kuitenkin huomioida, ettei herkemmin pilaantuva kana tai porsas seiso liian pitkään ennen tai jälkeen grillaukseen. Grillaa broileri sekä porsaanliha aina täysin kypsäksi. Naudan- ja lampaanlihan ei tarvitse olla läpikypsää, vaan voit jättää ne oman maun mukaan sisältä punertavaksi.

Lihan marinoiminen:

Herkullinen marinadi tuo uutta syvyyttä grillilihaan. Grillattavat lihat ja kalat kannattaa marinoida, sillä marinadi maustaa, mureuttaa ja mehevöittää. Käytä marinadiin myös hapokasta nestettä, kuten etikkaa, sitruunamehua tai viiniä. Myös Valio turkkilainen jogurtti  tai piimä sopivat lihan marinadiksi. Kokeile jogurttimarinadia broilerin, porsaan tai naudanlihan marinoimiseen. Limettimarinadi puolestaan maustaa broilerin tai kalan. Myös BBQ-kastike sopii hyvin marinoimiseen.

Laita liha marinoitumaan hyvissä ajoin. Suurempien lihapalojen kannattaa antaa marinoitua yön yli. Laita marinadi ja grillattavat ainekset pakastepussiin, sulje pussi hyvin ja kääntele pussia pari kertaa marinoitumisen aikana. Liika marinadi on hyvä pyyhkiä pois ennen grillaamista, jotta marinadi ei pala lihan pintaan grillattaessa tai sotke grilliä turhaan.

Lihan grillaaminen epäsuoralla lämmöllä

Mehukas grillikylki vaatii aikaa ja mietoa lämpöä. Pitkän kypsennysajan vaativat lihat kannattaa kypsentää miedossa lämpötilassa epäsuoralla lämmöllä. Isot lihapalat usein esikypsennetään ennen grillaamista, tai voit ottaa lihan pintaan kauniin värin paistamalla lihaa ensin hiilloksen päällä ja kypsentää loppuun miedommalla lämmöllä grillin ylätasolla tai kauempana hiilloksesta. Epäsuora grillaus kypsentää suurenkin lihapalan tasaisesti ja nopea paistopinta pitää lihan mehut sisällään.

Pihvien grillaaminen

Pihvit kannattaa grillata parilalla. Sivele naudan ulko- tai sisäfileepihvit ennen grillaamista Valio Oivariini® juoksevalla, jotta pihvit eivät tartu grilliparilaan. Yleisin tapa on jättää pihvi mediumiksi, mutta jokainen voi valmistaa pihvinsä oman maun mukaan. Grillatun pihvin kruuna itse tehty maustevoi ja raikkaat lisukkeet.

Grillattu kana

Broileri tai kana kypsyy grillissä nopeasti ja erilaisilla marinadeilla saa siihen vaihtelua. Valmiit broileri- tai kalkkunapihvit valmistuvat käytännössä silmänräpäyksessä ja erilaisilla marinadeilla saa mukavaa vaihtelua. Grillatut wingsit ja kokonainen grillattu broileri vaativat vähän enemmän esivalmisteluja ja aikaa, mutta maku on mielettömän upea! Grillatusta kanasta saa riipimällä myös nyhtökanaa, joka sopii tacoihin ja paninin väliin.

Grillattu porsas ja grillimakkarat

Rasvainen porsaan liha on lähes pomminvarma grillattava, sillä siitä on vaikea saada liian kuivaa. Porsaan ulkofilee tai ribsit eli kylkiluut kannattaa keittää ja marinoida grillausta edeltävänä päivänä ja viimeistellä paistamalla ne grillissä. Klassikkohodari syntyy grillimakkarasta, mutta kokeile myös valmistaa itse omat makkarat, esim. mausteista chorizoa, tai täytä hodari nyhtöpossulla.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›