Maukas munakoiso
Intian niemimaalta kotoisin oleva munakoiso on monipuolinen vihannes, jonka lihaa muistuttava rakenne tekee siitä mainion raaka-aineen monenlaisiin ruokiin.
Mehevät vuokaruoat
Italialainen melanzane alla parmigiana eli parmesaani-munakoisovuoka on yksi tunnetuimmista munakoisoruoista. Maukkaasta tomaattikastikkeesta, mehevistä munakoisoviipaleista ja voimakkaasta juustosta kerrostettu kasvisruoka on täyteläinen ja maukas tarjottava, joka vie ajatukset suoraan Italiaan. Ruoka onnistuu näppärästi myös vegaanisena versiona. Lasagnessa munakoisoviipaleilla voi korvata lasagnelevyt, ja lopputulos toimii erinomaisesti.
Munakoisoa grillissä
Munakoiso on oivallinen kasvisvalinta grilliin, sillä se pitää hyvin muotonsa ja paahtuu sisältä valloittavan pehmeäksi ja herkulliseksi. Puoliksi halkaistu ja ruokaisalla tahnalla päällystetty munakoiso on riittoisa kasvispääruoka, joka kaipaa kaverikseen vain raikasta salaattia. Sulatejuustolla päällystetyt munakoisopihvit sopivat lihankorvikkeeksi ja maistuvat hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi hampurilaisen välissä. Munakoiso on passeli valinta myös erilaisiin grillivartaisiin, kun sen muistaa pilkkoa tai viipaloida tarpeeksi pieniksi paloiksi.
Uunissa paahdetut munakoisot
Grillin lisäksi uuni on mahtava väline munakoisojen paahtamiseen ja kypsentämiseen. Ruiskorppujauholla paneroidut munakoisokuutiot sopivat sekä lisukkeeksi että naposteluun. Granaattiomena ja tahini-jogurtti viimeistelevät annoksen. Paahdetut texmex-munakoisot mausteisella tomaattisalsalla ja kikherneillä on kelpo kasvisruoka arkeen ja viikonlopun herkutteluun. Jos munakoiso maistuu myös aamulla, kokeile munakoiso-jogurttikulhoa. Suolainen aamiainen vie kielen mennessään!
Tiesitkö?
- Ennen ajateltiin, että munakoisoviipaleet tulee itkettää eli suolata ennen ruoanlaittoa kitkeryyden ja liiallisen nesteen poistamiseksi. Nykyisillä, pitkälle jalostetuilla munakoisolajikkeilla suolaus ei välttämättä ole enää tarpeen.
- Munakoiso on kylmälle arka kasvis, joka viihtyy parhaiten noin 8-13 asteessa. Jääkaapissa säilyttäminen pidentää sen käyttöikää, kunhan munakoisoa pidetään jääkaapin lämpimimmällä puolella.
- Euroopassa on totuttu paksuihin ja väriltään tummanvioletteihin munakoisoihin, mutta muualla maailmassa munakoisoja kasvatetaan monissa eri väreissä ja muodoissa. Viime vuosina kauppojen vihannesosastoilta onkin voinut bongata esimerkiksi ohuita ja vaaleakuorisia japanilaisia munakoisoja.
- Munakoison kypsyyden voi tarkastaa painamalla sen pintaa kevyesti. Jos kuori tuntuu napakalta eikä siihen jää painaumaa, munakoiso on kypsä.
Pizzaa, pastaa ja pataruokaa
Kermaisen pehmeät munakoisoviipaleet ovat herkullinen pizzan täyte. Vegaanisessa pizzassa lempeän tulinen tomaattikastike ja aromikas basilika muodostavat munakoison kanssa juuri sopivan mausteisen makuparin. Monipuolinen kasvis ilahduttaa myös pastakastikkeissa, joista kuuluisin lienee italialainen pasta alla norma. Herkullisiksi hauduteltujen pastojen lisäksi munakoiso maistuu mainiolta myös erilaisissa pataruoissa. Kokeile vaikkapa ihanan pehmeää karitsa-munakoisocurrya tai lämmittävän mausteista kasvispataa.
Mezet ja sormisyötävät
Munakoisot ovat Lähi-idän ja Balkanin alueella suosittu raaka-aine mezeissä eli pienissä, espanjalaisten tapasten tyylisissä alkupala-annoksissa. Munakoisolla voi esimerkiksi mehevöittää lihapyöryköitä, niitä voi paahtaa ja surauttaa tahnoiksi, kuten ajvariksi tai baba ghanoushiksi. Makupareiksi munakoison kanssa sopivat niin tulisemmatkin raaka-aineet kuin tomaatti, pesto ja lempeä jogurttikin.