Lettujen paistaminen

Lettu, lätty, räiskäle tai ohukainen – rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta maku on kaikille tuttu. Näillä resepteillä paistat niin perinteiset, gluteenittomat kuin vegaanisetkin letut.

Perinteisten lettujen ohje

Lettutaikinan resepti on yksinkertainen: maitoa, kananmunia, jauhoja, sokeria, suolaa ja hiukan rasvaa pannuun. Letut perusmuodossaan maistuvat kermavaahdon ja hillon tai marjojen kera. Kesäisillä lettukesteillä päälle sopii tietenkin kylmä jäätelö tai Valio Vanilla™ vaniljakastike.

Erilaiset lettutaikinat

Lettutaikinalle on erilaisia tarpeita yhtä paljon kuin on syöjiäkin. Peruslettutaikinaa on mukava maustaa välillä esim. pinaatilla, nokkosilla tai kaurahiutaleilla. Kesällä räiskäleet paistetaan tietenkin ulkona muurikalla, jolloin lettutaikinakin on hieman erilainen.

Allergiat ja erityisruokavaliot on helppo ottaa huomioon valitsemalla nesteeksi joko Valio Eila® laktoosittoman maitojuoman tai Valio Oddlygood® kaurajuoman. Keliaakikolle soveltuvat letut syntyvät gluteenittomista jauhoista tai vaikkapa banaanista.

Letut makeilla lisukkeilla

Herkulliset makeat lisukkeet letuille tekevät tavallisestakin arjesta juhlaa. Kermavaahto tai vaniljakastike ovat klassikoita, mutta kokeile myös kinuskikastiketta, Valio maustettuja rahkoja ja makeita tuorejuustoja tuoreiden marjojen kera. Kanadalaiset tarjoaisivat letut vaahterasiiparilla, mutta myös ruokosokerisiirappi on oivallinen valinta. Kesäisen kahvipöydän kruunaa herkullisen mansikkainen lettukakku.

Täytetyt letut sopivat lounaaksi

Välillä on ihanaa herkutella myös suolaisilla letuilla ja monelle ne maistuvat jopa makeita lettuja paremmin. Välipalaletun väliin voi sujauttaa nopeasti esimerkiksi yrteillä maustettua rahkaa, tuorejuustoa tai juustoraastetta. Erilaiset suolaiset täytteet tuovat lettuihin lisää ruokaisuutta ja ne sopivat hyvin vaikkapa alkupalaksi - tai miksei pääruoaksikin! Tuhdit letut voi täyttää Valio MiFU® ruokarakeilla tai raejuustolla.

Katso kaikki lettureseptit

Vinkkejä lettujen paistamiseen

Paistoitpa letut pikkulettupannulla, paistinpannulla tai muurinpohjalla, samat perusvinkit toimivat aina. Suosittu Valio Oivariini® juokseva sopii erinomaisesti lettujen paistamiseen. Sen pehmeä, juokseva koostumus tekee paistamisesta mutkatonta. Laktoosittomana tuotteena se sopii hyvin suurempiinkin lettukesteihin, joissa herkuttelijoita on useita. Sillä saat mukavan ruskean pinnan pannulla paistuviin lettuihin.

Varaa nämä välineet lettujen paistamiseen:

 • Lettupannu (tai muurinpohjapannu)
 • Ohut, notkea lasta
 • Patalappu
 • Kannellinen astia valmiita lettuja varten

Viisi paistovinkkiä

 1. Valmista lettutaikina etukäteen niin, että jauhot ehtivät turvota. Sekoita jauhot maitoon vispilällä. Lisää jauhot pienissä erissä, ettei taikinaan tule paakkuja. Maidon voit korvata Valio maitojauheella, joka on erityisen kätevä kesällä esimerkiksi mökkiolosuhteissa, sillä se säilyy hyvin huoneenlämmössä.
 2. Varaa esille tarvittavat työvälineet.
 3. Lämmitä lettupannu jo ennen paistamisen aloittamista: kaada pannulle 2-3 dl vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua hetken aikaa, niin pannu kuumenee kunnolla ja tasaisesti. Näin letuista tulee rapeita ja pitsimäisiä.
 4. Kaada vesi pois ja anna pannun kuivahtaa levyllä. Laita kuumalle pannulle hiukan Valio Oivariini® juoksevaa tai Valio voita. Kallistele pannua tai levitä rasva lastalla niin, että se leviää koko pohjalle. Rasva saa ruskistua kevyesti ennen kuin kaadat taikinan.
 5. Kaada taikinaa keskelle pannua, kallistele että taikina leviää sopivasti eikä letusta tule liian paksu. Käännä lettu, kun taikina alkaa hyytyä myös letun pinnasta ja alapuoli näyttää pitsimäiseltä ja kauniin ruskealta.

Katso videolta, kuinka helposti letun heitto hoituu ja kokeile itse!

 • Vinkkivideo: Letun heittäminen

  Letun kääntäminen heittämällä ei ole vaikeaa, mutta silti näyttävää.

Sesonki
Hullun hyvät jäätelökakut
Sesonki
Itse tehty jäätelö
Sesonki
Helppoa mökkiruokaa