
Illallinen kansallismaisemassa
Kevään 2025 kiinnostavin ohjelmauutuus esittelee suomalaisen ruokakulttuurin parhaita paloja tähän päivään tuunattuna. Illallinen kansallismaisemassa -ohjelmassa matkataan suomalaisen ruoan alkulähteille huippukokki Teemu Laurellin johdolla.
Jakso 6: Simolan tila, Askola
Tällä kertaa Teemu suuntaa Simolan tilalle Askolaan. Tilan valtavaan kokoonpanoon kuuluu muun muassa 500 hehtaaria peltoa ja 600 eläintä. Suuren tilan toiminnan ja ruuhkavuosiarjen keskellä yhteistä aikaa onkin vaikea löytää. Teemu järjestää nuorelle parille treffi-illan heille tärkeässä Porvoon vanhassa kaupungissa, Porvoonjoen rannassa. Isäntäparia hemmotellaan varsin klassisella illallisella: perinteisen pippuripihvin lisukkeena tarjoillaan ruskistetulla voilla maustettuja paahdettuja perunoita sekä raikasta vinegretillä viimeisteltyä endiivisalaattia. Haudutettu varhaiskaali sekä aromikkaat juustomuffinssit ovat piste iin päälle. Seljankukka-sokeriliemellä maustetut mansikat tarjoillaan jälkiruoaksi kuohkean mascarponevaahdon kera.
Jakso 5: Guttormin tila, Utsjoki
Viidennessä jaksossa suunnaksi otetaan Guttormin tila, joka sijaitsee Utsjoella, Tenojoen ja tuntureiden syleilyssä. Teemun valmistama illallinen nautitaan luonnollisesti tunturissa. Pöytään katetaan voissa paistetuilla metsäsienillä ryyditettyä flatbreadia, lime-smetanalla aateloitua grillattua maissia sekä chimichurrilla viimeisteltyä poroa. Jälkiruokana nautitaan samettista hilla-jogurttimoussea.
Jakso 4: Tupaselan tila, Iitti
Kauden neljännessä jaksossa Teemu vierailee yli 100-vuotiaalla Tupaselan tilalla Iitissä. Kymijoen rannalla sijaitsevan tilan isäntä ja emäntä ovat koulutukseltaan kokkeja, mikä saa Teemun laittaamaan parastaan! Rantalaitumilla tarjoiltavalle illalliselle Teemu valmistaa hurmaavan runsaan maalaissalaatin, karamellisoituja palsternakkoja ja harissajogurttia sekä hiillostettua siikaa, joka viimeistellään paahdetulla voi-kaprisvinegretillä. Jälkiruokana herkutellaan omena-clafoutiksella ja itse keitetyllä vaniljakastikkeella. Auringon syleilyssä nautitaan myös raikkaista mansikka-raparperimocktaileista, jotka saavat mielenkiintoisen twistin oliiviöljystä.
Jakso 3: Maitorantalan tila, Sysmä
Tällä kertaa suunnaksi otetaan Maitorantalan tila, joka sijaitsee Sysmässä, Päijät-Hämäläisissä perinne- ja kulttuurimaisemissa. Tunnelmallinen illallinen katetaan aivan kosken rannalle, jossa tilalliset pääsevät herkuttelemaan kesäsesongin parhailla raaka-aineilla. Pöytään kannetaan piimäkastikkeella ja herneillä piristetty raikas vihersalaatti sekä sardelleilla maustetulla chilivinegretillä viimeistelty konstailematon tomaattisalaatti. Nämä kesäiset salaatit toimivat täydellisesti lisukkeena tuhdille naudan prime rib -pihville, joka maustetaan lipstikka-kaprisvoilla. Illallinen päätetään makeasti hillotuista mustikoista, kauracrumblesta ja rahkavaahdosta valmistuvalla jälkiruoalla.
Jakso 2: Montelon tila, Sonkajärvi
Toisessa jaksossa Teemu Laurellin ruokamatka Suomen kauneimmissa maisemissa pysähtyy Montelon tilalle, Pohjois-Savon Sonkajärvelle. Tilalla on pitkä historia – sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1734 asti. Illallinen isäntäparille katetaan ohrapellon laitaan. Teemu hemmottelee tilallisia herkullisella grillikattauksella: runsas salaattijuustodippi, tahini-ranch-kastikkeella ryyditetyt grillatut perunat sekä kumina-fenkolisuolalla maustettu grillattu kuha. Illallisen kruunaa french toast, joka saa ylleen suolakaramellikastikkeen.
Jakso 1: Vestergårdin tila, Nauvo
Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Nauvossa Saaristomeren syleilyssä sijaitsevaan Vestergårdin tilaan. Teemu Laurell loihtii tilallisille illallisen meren rannassa. Laurellin ravintola Shelteristä tuttu saaristolaisleipä aateloidaan ihanalla etikkavoilla. Paahdetut punajuuret tarjoillaan boranikastikkeen, tuoreiden yrttien ja pistaasipähkinöiden kera, ja timjamivoissa paistettu karitsan kulmapaisti saa ylleen hurmaavan yrttigremolatan. Jälkiruokana nautitaan laku-valkosuklaavaahtoa.

Tallenna reseptit keittokirjaan
Onhan se Valio – 120 vuotta
