Siirry sisältöön

Keittiössä nyt

Elämänmakuinen Espanja 

Espanjassa ruokailu on tärkeä osa sosiaalista elämää. Ystävien ja perheen kanssa nautitaan pitkiä aterioita, jotka juhlistavat tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden käyttöä. 

Tapakset 

Pienten ruoka-annosten eli tapasten jakaminen ja maistelu yhdessä ystävien kanssa on keskeinen osa espanjalaista ruokakulttuuria. Tapasten ideana on maistella monenlaisia makuja samanaikaisesti olutlasillisen tai viinin kera. Tapakset voivat olla kuumia tai kylmiä. Yksinkertaisimmillaan tapas-lautasella on tarjolla erilaisia makkaroita, oliiveja ja juustoja, kuten lampaanmaidosta valmistettua manchegoa. Espanjalainen perunamunakas eli tortilla española on yksi suosituimmista tapaksista. Myös valkosipulilla maustetut katkaravut eli gambas al ajillo, mausteiset patatas bravas -perunat ja kinkulla, juustolla tai turskalla täytetyt kroketit ovat tarjolla lähes jokaisen espanjalaisravintolan tapas-listalla.  

Paella 

Paella on yksi Espanjan tunnetuimmista ruokalajeista ja kotoisin Valencian alueelta. Mausteiseen riisiruokaan käytetään alueesta riippuen kanaa, kania tai mereneläviä. Vaikka eri puolilla Espanjaa saatetaankin joskus kiistellä paellan täytteistä, kaikkialla ollaan yhtä mieltä yhdestä asiasta: paellaan kuuluu aina kunnon socarrat eli kerros pohjalle rapeutunutta, lähes palanutta riisiä. Paellasta inspiraationsa saanut peltipaella on arkeenkin sopiva, helppo uuniruoka, jossa maistuvat broileri ja maukas chorizo-makkara riisin ja rapeiden kasvisten kera.

Espanjalaiset Keitot 

Espanjan kuuluisin keitto gazpacho on kylmä, tomaattipohjainen keitto, joka on erityisen suosittu Andalusiassa. Se valmistetaan tomaateista, kurkusta, paprikasta, sipulista, valkosipulista, oliiviöljystä, viinietikasta ja leivästä. Yleensä gazpachoa nautitaan virkistävänä kesäkeittona, ja se tarjoillaan kylmänä. Viileämmillä leveysasteilla gazpachon voi valmistaa myös lämpimänä versiona ja tarjota aiolin kera. Toinen herkullinen espanjalaiskeitto, zarzuela de mariscos, on oikeastaan enemmän muhennos kuin keitto ja kotoisin Kataloniasta. Tomaateilla ja valkosipulilla maustettu keitto sisältää usein simpukoita, katkarapuja, kalaa ja joskus kalmareita. Myös mausteinen chorizo sopii hyvin maustamaan espanjalaistyylisiä keittoja.  

Jälkiruoat 

Moni tuntee espanjalaisista jälkiruoista kermaisen crema catalanan, joka muistuttaa ranskalaista crème brûléeta. Toinen suosittu makea herkku, uppopaistetut churrot, ei Espanjassa ole jälkiruoka oikeastaan ollenkaan: espanjalaiset nauttivat churrot usein aamiaiseksi. Suklaaseen dipatut churrot maistuvat muualla maailmassa monille nimenomaan jälkiruokana. Espanjan pohjoisosissa sijaitseva Baskimaa on puolestaan tunnettu juustokakusta, jossa ei ole lainkaan pohjaa. Pehmeää leivonnaista muhitetaan uunissa niin pitkään, että sen pinta lähes palaa. Ruskistunut ja karamellisoitunut pinta tuo juustokakulle hieman kitkerän, omaleimaisen maun. 

Sangria 

Espanjalaisesta herkkupöydästä ei sovi unohtaa viiniä tai sangriaa. Sangriasta on vuosien saatossa tullut suosittu booli lähes kaikkialla maailmassa. Perinteisesti sangria tehdään punaviinistä, hedelmämehusta ja hedelmäviipaleista, mutta juoma tarjoaa mahdollisuuden myös oman maun mukaiseen maustamiseen. Sangriaan voi lisätä esimerkiksi brandya, kanelia, sitruunalimonadia tai marjoja. Vaaleat, valkoviinipohjaiset sangriat maistuvat erityisen raikkaalta kesäjuhlissa.


Search