
Perinteiset ja modernit joululaatikot
Imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Lisäksi perinteisten joululaatikoiden rinnalle on tullut uusia suosikkeja: palsternakkalaatikko, bataattilaatikko, kurpitsalaatikko ja punajuurilaatikko. Mikä on sinun valintasi?
Perinteiset joululaatikot
Miedon makuinen, puuroriisistä ja porkkanasoseesta syntyvä porkkanalaatikko on useimpien mieleen. Porkkanalaatikon rinnalla perinteisimpiä joululaatikoita ovat lanttulaatikko eli lanttuloora sekä imelletty perunalaatikko, jonka makean maun salaisuus on hitaasti ajan kanssa imelletty perunasurvos.
Maksalaatikko ja makaronilaatikko eivät ole jouluruokina aivan yhtä yleisiä mutta kuuluvat kuitenkin monen joulupöytään. Jos tavallisesti ostat maksalaatikon valmiina, kokeile joulun kunniaksi valmistaa mehevä laatikko itse. Lopputulos palkitsee varmasti maksalaatikon ystävän. Myös vuodelta 1992 peräisin oleva resepti, alkuperäinen Valio jouluruukku, pitää pintansa vuodesta toiseen.
Modernit joululaatikot
Vaihtelua perinteisiin joululaatikoihin saat erilaisista juureksista sekä makua tuovista juustoista. Tämän hetken trendikkäimmistä juureksista, kuten punajuuresta, palsternakasta, bataatista ja kurpitsasta valmistuu mehukkaat joululaatikot. Jos valmistat joulupöytään vain yhden laatikon, tee juureslaatikko, jossa yhdistyvät herkullisesti niin porkkanat, lanttu kuin punajuurikin.
Perunalaatikon ystäville maistuu siirappi-kermaperunat, joilla makean perunaisen lisukkeen saa pöytään hieman näppärämmin. Myös pommes Anna on kokeilemisen arvoinen perunalisuke joulupöytään.
Kysytyimmät kysymykset joululaatikoista
Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa?
Laatikko säilyy paistamattomana jääkaapissa hyvin peitettynä 1–2 päivää. Jos säilytysaika on tätä pidempi, kannattaa kuorruttamista ja paistamista vaille valmis laatikko pakastaa.
Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja pakastaa?
Kyllä voi. Ota laatikot sulamaan jääkaappiin päivää ennen paistamista. Pakastettuja laatikoita ei kannata sulattaa mikrossa, sillä silloin niiden rakenne kärsii. Ripottele korppujauho laatikoiden päälle vasta juuri ennen paistamista. Laatikot voi pakastaa myös kypsinä, sulattaa jääkaapissa ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

















